Gündem E-Devlet Şifresi Alma ve eDevlet Hizmetleri

E-Devlet Şifresi Alma ve eDevlet Hizmetleri

06.07.2015 - 14:45 | Son Güncellenme:

Kamu işlemlerimizi yapmaya yardımcı olan E-Devlet hizmetleri günümüzde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. E-Devlet şifresi nasıl alınır ve E-Devlet hizmetlerine nasıl giriş yapılır tüm sorularınızın yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.

E-Devlet Şifresi Alma ve eDevlet Hizmetleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları devlet kurumları ile olan işlerini internet üzerinden yapabilmek için devlet E-Devlet platformunu kurmuştur. E-Devlet platformu sayesinde vatandaşlar devlet ile ilgili olan işlerini internet üzerinden online olarak yapabilmektedir. Devlet E-Devleti kurarken ki ilk amacı devlet kurumlarında oluşan kargaşayı ve oluşan kuyrukları bitirmektir. E-Devlet platformu kurulduktan sonra da devlet kurumlarında oluşan sıra ve kuyruklar bitmiştir. Devlet E-Devlet platformunu kurarken ki ilk amacı devlet ile vatandaş arasındaki bağı güçlendirmek ve vatandaşların devlet ile olan işlerini rahat bir şekilde yapabilmelerini sağlamaktır. E-Devlet platformunda tüm devlet kurumları bulunduğu gibi Türkiye de bulunan çoğu belediyeliklerde bulunmaktadır. E-Devlet platformunda ayrıca bütün bakanlıklar ve Cumhur Başkanlığı bulunmaktadır. E-Devlet platformu 3 ana başlık altından oluşmaktadır. E-Devlet platformunda bulunan E-Hizmetler kısmında E-Devlet bağlı bütün kuruluş ve kurumların internet hizmetleri bulunmaktadır. E-hizmetler kısmında bu kurum ve kuruluşlar hakkında bilgiler edinebiliriz ve ayrıca bu kurum ve kuruluşlar ile ilgili işlemler yapılabilmektedir.

Haberin Devamı

E-DEVLET İÇİN TIKLAYINIZ!

E-Hizmetler kısmında bulunan Adalet Bakanlığı kısmında UYAP hizmetleri ile ilgili işlemler yapılabilmektedir. UYAP vatandaşların herhangi bir mahkemesini takip etmesini yarayan bir sistemdir. UYAP hizmeti avukat, baro, kurum ve vatandaş olmak üzere 4 farklı giriş şekli vardır. E-Hizmetler kısmında bulunan Cumhurbaşkanlığı bölümünden Cumhurbaşkanlığına yazabilirsiniz. E-hizmetler seçeneği altında Sosyal Güvenlik Kurumu da bulunmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumunda yapabileceğiniz bütün işlemleri E-Devletten girerek Sosyal Güvenlik kurumunda yapabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumundan SGK hizmet dökümü belgesi, SGK borç sorgulama işlemi gibi işlemler de yapılabilmektedir. E-Devlet ana sayfasından askerlik işlemleri de yapılabilmektedir. Askerliğinizin nereye çıktığını E-Devlet ana sayfasından yapılabilmektedir. E-Devlet ana sayfasında kamu kurumları kısmında devlete bağlı bütün bakanlıklar bulunmaktadır. Bakanlıklar ile ilgili olan işlemleri, başvuruları ve sorgulama işlemlerini buradan yapabilmektesiniz. Belediyeler kısmında E-Devlet kurumuna bağlı bütün belediyelerin internet uygulamaları bulunmaktadır. Bu internet uygulamalarında belediyelikler ile ilgili işlemler yapılabilmekte ve bilgiler edinebilmektesiniz. E-Devlet internet uygulamasına Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes girebilmektedirler. E-Devlet sistemi kurulduktan sonra vatandaş ve devlet arasındaki bağ artmıştır. Vatandaşlar daha rahat bir şekilde devlet kurumlarındaki işlemlerini yapmaktadırlar. E-Devlet sistemine vatandaşlar 4 farklı şekilde girebilmektedirler. Vatandaşlar E-Devlet sistemine genellikle E-Devlet şifresi ile olan giriş şekliyle girmektedirler. E-Devlet şifresiyle giriş yapabilmek için sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girmelisiniz. E-Devlet sistemine bir de telefon uygulaması olarak telefonunuza indirebilir ve telefonlarınızdan E-Devlet uygulamasına giriş yapabilirsiniz. Telefon uygulaması ile E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için yine aynı şekilde T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek sisteme giriş yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için ana E-Devletin ana sayfasında bulunan sağ üst taraftaki sisteme giriş linkini tıklamalısınız. Sisteme giriş linki tıklandıktan sonra T.C. vatandaş giriş ekranına yönlendireceksiniz. T.C. vatandaş giriş ekranında 4 farklı giriş sistemi vardır. Bu giriş sistemlerinden herhangi birisini seçerek sisteme girişinizi yapabilirsiniz. Vatandaş giriş ekranında giriş ekranından E-Devlet kapısına giriş yapabilirsiniz. Sistemde ilk olarak E-Devlet şifresi ile olan kısım bulunmaktadır. Bu kısma T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek sisteme giriş yapabilirsiniz. E-Devlet şifreniz yok ise alma işlemi basittir. Kolay bir şekilde E-Devlet şifrenizi PTT şubelerinden alabilirsiniz. PTT şubelerinden E-Devlet şifresi alabilmek için T.C. kimlik numaranızın bulunduğu bir nüfus kağıdınız ile PTT şubesine gitmelisiniz. E-Devlet şifresini PTT şubesinden alacağınız zaman 2 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekmektedir. PTT şubelerinden E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra sisteme E-Devlet şifresi ile giriş yapabilirsiniz. Vatandaş giriş ekranında mobil imza ile giriş yapabilmek için üzerinize tanımlı hattınızın mobil imzaya uyarlı olması gerekmektedir. Eğer hattınız mobil imzayı destekliyor ise T.C. kimlik numaranızı ve cep telefonu numaranızı sisteme girdikten sonra hattınızın türünü seçerek sisteme girişinize devam edebilirsiniz. Elektronik imza seçeneği ile giriş yapabilmek için üstünüze tanımla elektronik imzanın bulunmalıdır ve elektronik imza kartınız bulunmalıdır. Üstünüze tanımlı elektronik imza var ise kart tipini seçtikten sonra giriş seçeneğini de seçtikten sonra sisteme girişinizi devam edebilirsiniz. T.C. kimlik kartı ile giriş seçeneği daha yeni kullanıma açılan bir sistemdir. Bu sisteme standart kart okuyucu giriş ve kart erişim cihazı ile giriş seçeneği ile giriş yapabilirsiniz.

Yazarlar