Siyaset Ecevit 10’uncu ölüm yıldönümünde anıldı

Ecevit 10’uncu ölüm yıldönümünde anıldı

06.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eski başbakanlardan Bülent Ecevit 10. ölüm yıldönümünde mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

Ecevit 10’uncu ölüm  yıldönümünde anıldı

Devlet Mezarlığı’nda düzenlenen törene, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, eski DSP Genel Başkanları Masum Türker ve Zeki Sezer, DSP Genel Sekreteri Abbas Deniz ile çok sayıda partili katıldı.
Aksakal, çelenk bırakmasının ardından yaptığı konuşmada, anma törenine yoğun katılımın olduğunu, bu nedenle umutlandığını ve duygulandığını belirterek, “Türk halkı, demokratik sol felsefenin ve DSP’nin yeniden devlet mekanizmasının başına geçmesini arzuluyor. Buradan bunu anlıyoruz. Biz kararlıyız” dedi.
‘Yaşatılacak’
Ecevit’in kendilerine çok büyük bir emanet bıraktığını anlatan Aksakal, şöyle konuştu: “Sayın Başbakanım, DSP’yi evladınız gibi büyüttünüz, geliştirdiniz, bir parti ve Türkiye Cumhuriyeti devletini üç defa yönettiniz. Bizlerin gurur kaynağısınız. Toplumun içinde, dünya devletleri arasında başımız dik geziyorsak bize açtığınız yolun eseridir. Bu eseriniz, sonsuza kadar demokratik solcular tarafından yaşatılacak. Hiçbir tereddüt olmadan bütün arkadaşlarımızla halkımızın önünde yürüyeceğiz ve DSP’yi yeniden iktidara taşıyacağız. Bu konuda size söz veriyoruz ruhunuz şad olsun.”
‘Ecevit uzlaşısı lazım’
Sezer de konuşmasında, Ecevit ile uzun yıllar çalışma imkânı bulduğunu ve onu çok özlediğini bildirdi. Sezer, Ecevit’in geçmişte uyguladığı politikanın şimdiki politikacılar tarafından örnek alınması gerektiğini, Türkiye’nin, Ecevit’in uzlaşmacı politikasını uygulamayan politikacılar nedeniyle kutuplaşma içinde olduğunu savundu.
“Fikirlerimiz, yürüdüğümüz yollar farklı olabilir ama herhalde hedef aynıdır” ifadesini kullanan Sezer, Türkiye’nin huzuru, ülkenin birliği bütünlüğü ve refahı için siyasetçilerin Ecevit’in geçmişte gösterdiği uzlaşıyı, gerektiğinde hayata geçirebilmeleri gerektiğini kaydetti.
Kabrine çelenk bıraktılar
Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit ile Rahşan Ecevit-Bülent Ecevit Bilim Kültür ve Sanat Vakfı ve Ulusal Gençlik Derneği üyeleri de anma töreni düzenledi. Rahşan Ecevit ve beraberindekiler, merhum Bülent Ecevit’in kabrine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Anma töreninin ardından Rahşan Ecevit ile fotoğraf çektiren ziyaretçiler, daha sonra Devlet Mezarlığı’ndan ayrıldı. erçin top AA
‘Taviz vermemiştir’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl başkanlığındaki heyet, ölümünün 10. yıldönümünde eski başbakanlardan Bülent Ecevit’i Devlet Mezarlığı’ndaki kabri başında andı. Grup Başkanvekili Levent Gök ve partililerin de olduğu heyet, Ecevit’in mezarına çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu ve dua etti. Bingöl, burada yaptığı konuşmada, genç yaşta siyasete atılan Ecevit’in, dürüstlüğü, çalışkanlığı üretkenliği ve hitabetiyle kısa sürede çok önemli mesafe kaydettiğini anlattı. Ecevit’in siyasi yaşamı boyunca birçok zorlukla karşı karşıya kaldığını aktaran Bingöl, “ABD de dahil olmak üzere, birçok suikaste maruz kalmış, partisi kapatılmış, gözaltına alınmış, on yıl siyasi yasaklı olmasına rağmen, duruşundan ve ilkelerinden asla taviz vermemiştir. Ecevit hep halktan yana olmuştur hep barıştan yana olmuştur. Kıbrıs Barış Harekatı sırasında, ‘Biz adaya savaşa değil, barışı getirmeye gidiyoruz’ sözleri, hala hafızalarımızda taptaze yer etmiştir” diye konuştu. l ANKARA Milliyet
‘Ufkunuzu açan bir bilgeydi’
Eski Başbakan Bülent Ecevit’in ölümünün 10. yılı dolayısıyla Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde anma programı düzenlendi. Ecevit’in siyasi yaşamının anlatıldığı sinevizyon gösterimi ile başlayan programda konuşan DSP Genel Başkanı Aksakal, Ecevit’in “Halkın Karaoğlanı”, emekçilerin babası, demokrasinin ve laikliğin yılmaz savunucusu olduğunu bildirdi. Anma törenine katılan Hürriyet yazarı Fikret Bila da Ecevit’le ilgili anılarını paylaştı. Bila, “Bülent Ecevit’i çok özledim. Ecevit’i 1973’te ilk kez Zonguldak’ta gördüm. Lise 1 talebesiydim. Eğitim hayatımda bir kez okuldan kaçtım. O da Ecevit’i görmek için. Muhteşem bir kalabalık vardı.Gerçekten ufkunuzu açan bir bilgeydi. Ecevit’in inatçılığı fikirsel bir inatçılıktı. Ecevit, oy beklentisi, oy hesabı sebebiyle fikrini, düşüncesini değiştiren bir lider değildi” dedi. l ANKARA Milliyet

Yazarlar