Ege Ani kardiyak ölümleri artıyor

Ani kardiyak ölümleri artıyor 

25.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ani kalp durması veya ani ölümün günümüzde çok sık görülen bir durum olduğunu belirten Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Harun Evrengül, “Dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kişi bu şekilde aramızdan ayrılmaktadır” dedi. Prof. Dr. Evrengül ani kardiyak ölümlerle ilgili olarak sık sorulan soruları yanıtladı. Evrengül, “Daha önceye ait bilinen ölümcül bir hastalığı olmayan kişilerde hastalık belirtilerinin başlamasından genellikle 1-2 saat içinde oluşan ölüme, ani kardiyak ölüm denilmektedir.

Ani kardiyak ölümleri artıyor

Sıklıkla öldürücü ritim bozukluklarının oluşmasıyla ortaya çıkar” şeklinde konuştu. Koroner kalp hastalıkları, kalp kapak hastalıkları, doğuştan kalp rahatsızlığı ve kalp kası iltihabı geçiren kişilerde daha sık görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Evrengül, “Çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, baş dönmesi, göz kararması ve fenalık hissi sık rastlanan şikayetler olmakla birlikte bazen hiçbir şikayet olmadan yere yığılma şeklinde şikayetleri olabilir” vurgusunu yaptı. Erkeklerde ani kardiyak ölümlerin kadınlara oranla 3-4 kat daha sık görülebildiğini belirten Prof. Dr. Evrengül, “Teşhiş için ayrıntılı bir anamnez ve fizik muayeneden sonra hastalar EKG, ekokardiyografi, holter, kalp kateterizasyonu ve koroner anjiyografi ve elektrofizyolojik çalışma ile değerlendirilmelidir.
Daha önce ani kardiyak ölüm riski ile karşılaşmış olan kişilere kalbin elektrik sistemindeki sorunları belirlemek amacıyla elektrofizyolojik işlemi yapılır. Hastada ani kardiyak ölüme yol açan ritim bozukluğu işlem esnasında saptanırsa uygun şekilde tedavi edilir” diye konuştu. Prof. Dr. Evrengül, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ritim bozukluğuna bağlı ani kalp ölümü yaşayan kişilerin defibrilasyon denilen dışarıdan elektriksel şok cihazı ile ritmin düzeltilmesi işlemi yapılmaksızın kurtarılmaları mümkün değildir. Toplum sağlığı sorunu halini alan ani kalp durmasının önlenmesinde, tren istasyonları, otobüs terminalleri, stadyumlar, pazarlar gibi kalabalık yerlere bu tür cihazların yerleştirilmesi hayat kurtarıcı olacaktır. Aynı şekilde ani kalp durması riski yüksek olan kişilere bu cihazların otomatik şok veren türlerini vücuda yerleştirilmeside hayat kurtarıcıdır.”

Yazarlar