Ege Eğitime engel yok!

Eğitime engel yok!

09.07.2023 - 00:30 | Son Güncellenme:

İzmir Bakırçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktaş, hedeflerinin engelsiz bir kampüs yaratmak olduğunu söyledi, “Engelli olan ve devlet üniversitesine gitmek isteyen başarılı bir öğrenci, herhangi bir kaygı duymaksızın gelsin istiyoruz” dedi

Eğitime engel yok

Rektör Prof. Dr. Mustafa Berktaş, görevde olduğu 2017 yılından bu yana İzmir Bakırçay Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çalışmaları Milliyet Ege’ye anlattı. Bugün 500’e yakını ön lisans, 6000’i lisans ve 1000 civarı lisansüstü olmak üzere yaklaşık 7500 öğrenciye 6 fakülte, 3 meslek yüksek okulu ve 1 enstitü ile hizmet verdiklerini belirten Prof. Dr. Mustafa Berktaş, “Hukuk, sağlık bilimleri, mühendislik ve mimarlık, insan ve toplum bilimleri, iktisadi ve idari bilimler fakültelerimiz ile bu yıl ikinci mezunlarımızı verdik. Tıp fakültesinde önümüzdeki yıl mezunlar vereceğiz. Eczacılık fakültesine ise gerekli altyapıyı tamamladığımızda öğrenci almayı planlıyoruz. Çoğu sağlık ve teknoloji temalı 15’e yakın uygulama ve araştırma merkezimiz var. Bunların dışında üniversitemizi tanımlayan 5 büyük projeyi hayata geçirmekteyiz. 

Haberin Devamı

Bunlardan ilki Engelsiz Üniversite projesi. Şu an itibariyle 2’si görme engelli olmak üzere yaklaşık 20’ye yakın engelli öğrencinin bulunduğu İzmir Bakırçay Üniversitesi, ‘Engelsiz Üniversite’ programı kapsamında özel öğrencilerinin her ihtiyacını temin etmeye kampüsün girişinden başlıyor. Görevli ilk yardım asistanı, özel navigasyon sistemi ve Braille alfabesinin yer aldığı uyarı levhaları engelli gençler için büyük kolaylık sağlıyor. Kütüphanede öğrenciler için Braille alfabesiyle hazırlanan ders notları ve sesli kitaplar da yer alıyor. Amfilerde altyapısı oluşturulan son teknoloji ve dijital kulaklıklarla donatılan işitme engelli öğrenciler, dersi izleme ve hatta kaydetme imkânı buluyor. Ayrıca kampüste bir işaret dili uzmanı da bulunuyor. Özel teknik ekipmanla donatılmış kütüphane odaları, 14 engelsiz tuvalet, yemekhane, spor salonu, sosyal donatılar ve engelli aracı şarj ünitesi Bakırçay’ın ‘Engelsiz Üniversite’ projesinin altını fazlasıyla dolduruyor. Hatta isteyen engelli öğrencilere misafirhanede barınma, akülü sandalye ya da akıllı baston gibi kişisel çözümler de sunuluyor” diyor. 

Haberin Devamı

YÖK’ten 4 bayrak 

Türkiye’de engelleri kaldıran üniversite olduklarını mutlulukla ifade ettiğini söyleyen Rektör Berktaş, “Bugüne kadar YÖK’ten mekan, eğitim, sosyokültürel faaliyetlerde erişim başlıklarında ödüle konu 4 bayrak almaya hak kazandık. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan da 1 bayrak alarak tam engelsiz yapılanmayı sertifikasyon anlamında tamamlamak istiyoruz” diye anlatıyor. Engelsiz kampüsün yanısıra bir ilke imza atarak sosyoloji bölümü öğrencilerinin tüm engellerini ortadan kaldıran projeleri ile YÖK’ten Engelsiz Program Nişanı aldıklarını da kaydeden Rektör Prof. Dr. Mustafa Berktaş, şöyle devam ediyor:  “Yani o bölümde okuyan öğrencilerin engeli ne olursa olsun kaynaklara tam erişimini sağladık. Hedefimiz tüm bölümlerimiz için bu nişanı almak. Engelsiz Üniversite projesinin kapsamını daha ileriye taşımak amacıyla 3 milyon liralık yeni bir yatırım planlıyoruz. Çünkü güzel İzmir bunu hak ediyor. Ayrıca toplam 10 üniversitenin bulunduğu kentimizin buna ihtiyacı var. Engelli olan ve devlet üniversitesine gitmek isteyen başarılı bir öğrenci, herhangi bir kaygı duymaksızın, ‘Bakırçay Üniversitesi’nde hiçbir sorun yaşamadan okuyabilirim’ diyebilir. Bugün bunu büyük oranda başardığımızı düşünüyorum. Engeli ne olursa olsun tüm gençlerimizi üniversitemize bekliyoruz.”