Ege Eşsiz güzellikler için örnek mücadele

Eşsiz güzellikler için örnek mücadele

01.12.2019 - 02:26 | Son Güncellenme:

Ege’nin iki incisi İzmir ve Muğla, doğayı korumak ve tüm dünyayı ilgilendiren iklim değişikliğini engellemek için harekete geçti, projeleri beğeni topladı

Eşsiz güzellikler için örnek mücadele

İzmir Büyükşehir Belediyesi, seragazı emisyonunu azaltma hedefini yeniledi. Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin İzmir’de düzenlediği 11. Küresel Isınma Kurultayı’na katılan Başkan Tunç Soyer, 2020 yılına kadar seragazı emisyonunu yüzde 20 oranında azaltma taahhüdünü, İklim ve Enerji İçin Başkanlar Sözleşmesi ile 2030 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltacak şekilde güncellediklerini açıkladı. İklim krizinin etkilerine karşı tedbir almak için İklim Değişikliği Daire Başkanlığı kurduklarını belirten Soyer, projelerini anlattı. ESHOT’un otobüs filosundaki 20 olan elektrikli otobüs sayısının seneye 40’a çıkarılacağını ifade eden Soyer şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Dört ilçeye atık tesisi

“ESHOT’un Buca’daki atölye binalarında, otobüslerin elektrik ihtiyacını karşılamak için güneş enerjisi santrali kurduk. Sağlıklı, güvenilir ve daha temiz bir ulaşım sistemini İzmir’de hâkim kılıyoruz. Çiğli Çamur Çürütme Kurutma Tesisi, Menderes’teki Solar Çamur Kurutma Tesisi, Bayraklı Ekrem Akurgal Yaşam Parkı ve Spor Salonu, Seyrek Hayvan Barınağı ile Selçuk Katı Atık Transfer İstasyonu’nun çatılarında da güneş enerji santralleri var. Harmandalı’da açılan biyogaz tesisiyle İzmir’de atıktan enerji üretimi devrini başlattık. Bergama, Dikili, Kınık ve Aliağa ilçelerinde de, dört yeni atık tesisini de en kısa zamanda hayata geçireceğiz.”

Orman köylüsü gidiyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi ise Türkiye’nin ilk Orman Yangınları Çalıştayı’nı düzenledi. Açılış konuşmasını yapan Türkiye Ormancılar Derneği ikinci Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, “Muğla, yüzde 68’i ormanlara çevrili bir cennet ve bu ormanlardan geçimini sağlayan köylüler var. Bu güne kadar da ormanı koruyan onlar oldu. Ancak şimdi, “Yangından bana ne diyor” ve gitmek istemiyor. Orman köylüsünü tekrardan geri kazanmalıyız” dedi.

Haberin Devamı

Yüzde 90’ı insan kaynaklı

Arından kürsüye gelen Başkan Osman Gürün de, amaçlarının ormanların ve yangınlar sonucu oluşan tahribatın, ekosistemi nasıl etkilediğini bilimsel açıdan değerlendirmek olduğunu belirtti. Yaz aylarında yangınlara karşı büyük mücadele verdiklerini ifade eden Gürün, “Yangınlar aynı zamanda orman örtüsünü evi gibi kullanan canlılara ve bitki örtüsüne de zarar veriyor. Ne yazık ki çıkan yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı sebeplerden meydana geliyor. Çalıştayla, alınacak tedbirlerle ilgili bilimsel bir sonuca ulaşmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

 

Yazarlar