Ege Konuta erişimin reçetesi

Konuta erişimin reçetesi

24.09.2023 - 00:30 | Son Güncellenme:

Ege Koop Genel Başkanı Aslan, “İlk adım kooperatiflerin destekleyip özendirilerek dar ve sabit gelirlilerin ev sahibi olmaları sağlanabilir” dedi

Konuta erişimin reçetesi

Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Merkez Bankası’nın konut fiyat endeksine göre İzmir’de temmuz-ağustos döneminde fiyatların bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 100 arttığını söyledi. Kredi faizlerinin yüzde 35 yükseldiğini, 20 yılın zirvesine ulaştığını belirten Aslan, konuta erişime ilişkin önerilerini şöyle sıraladı: “Konut kredilerinin zirve yaptığı bugünkü koşullarda, kredi çözüm olmaktan çıktı. Buna göre çözüm; konut maliyetlerini düşürmek, konut arzını artırmak, dar ve sabit gelirlilerin konuta erişimlerini kolaylaştırmak olarak formüle edilebilir. Çözümün ilk adımı da kooperatifler desteklenip özendirilerek dar ve sabit gelirlilerin ev sahibi olmaları sağlanabilir. Bunun için de belediyeler Ege-Koop modeli kooperatiflere imarlı-altyapılı konut arsaları üretmeli ve merkezi yönetimin de hazırlayacağı ‘konut destek paketi’ ile konutu olmayan vatandaşa yanıt verilmeli. Çünkü; barınma hakkı, sosyal devletin en sade tanımıdır ve temel insan haklarının da özüdür.”  

Haberin Devamı

‘Üniversiteye kayıt yaptıramıyor’ 

Yüksek okulların yakında açılacağını, barınmanın ailelerin olduğu kadar, öğrenciler içinde sıkıntı yarattığını belirten Aslan, “Üniversiteler, belediyeler ve devlet acilen bazı yatırımlarını kısarak gençlerin barınabileceği yurtlar oluşturmalı. Günümüzde 1+1 evin kirası eşyalı 18 bin lira, eşyasız ise 13-15 bin aralığında. Kira ödeyemeyecek durumdaki aileler çocuklarını üniversiteye kaydını yaptırmaktan vazgeçiyor. Böylece öğrenci sosyal ve psikolojik bir sorunla başbaşa kalıyor” diye konuştu.