Eğitim 2. Beylikler Dönemi Nedir? Hangi Savaştan Sonra Başlamıştır?

2. Beylikler Dönemi Nedir? Hangi Savaştan Sonra Başlamıştır?

16.06.2021 - 04:12 | Son Güncellenme:

Büyük Selçuklu hükümdarı olan Alparslan 1071 yılında Malazgirt Savaşında Bizans İmparatorluğunu yenilgiye uğratmıştır. Bunun ardından Anadolu'da çeşitli beylikler kurulmuştur. Bunlar birinci beylikler olarak isimlendirilmiştir. 2. beylikler dönemi nedir? Hangi savaştan sonra başlamıştır? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.

2. Beylikler Dönemi Nedir Hangi Savaştan Sonra Başlamıştır

Anadolu Selçuklu Devlet, Kösedağ Savaşında Moğollara karşı yenilmiştir. Bu yenilginin ardından buradaki siyasi yapıda bozulmalar olmuştur. Sonrasında kurulan beylikler ise ikinci Anadolu beylikleri olarak isimlendirilmektedir.

2. Beylikler Dönemi Nedir?

Anadolu Selçuklu Devleti, Moğollara karşı yapılan Kösedağ savaşında yenilmiştir. Sonrasında ise zayıflayarak 1243 yılında yıkılmıştır. Yıkılışının ardından ise 2. Beylikler dönemi başlamıştır. Kösedağ savaşının ardından kıyı kesimleri ile sınırlara bir takım aşiretler yerleşmiştir. Bu aşiretler bağımsız hareket ederek bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir.

Karamanoğulları

Karamanoğulları 2. beylikler döneminde kurulmuştur. Bu beyliğin kökenleri ise Güney Azerbaycan'dan Sivas'a göç eden Nure Sufi'ye kadar dayanmaktadır. Bu beylik, Oğuzların Avşar ya da Salur boyundan gelmektedir.

Germiyanoğulları

2. beylikler döneminde Germiyanoğulları beyliği kurulmuştur. Bu beylik Gıyaseddin Siyavuş'un (cimri) yakalanmasında da büyük rol oynamıştır. Bu beyliğin kurucusu Germiyanoğlu 1. Yakup Bey'dir. Bu beylik Eskişehir'e hakim olmak istemesi nedeni ile Osmanlı Devleti ile sorunlar yaşamıştır.

Aydınoğulları

Bu beylik 1308 yılında Aydın ve çevresinde kurulmuştur. Beyliğin kurucusu Aydınoğlu Mehmet Bey olmuştur. 1334 yılında Mehmet Bey ölünce yerine Umur Bey geçmiştir ve 14 yıl boyunca saltanatı devam etmiştir.

Dulkadiroğulları

1339 yılında Anadolu'nun güneyinde kurulmuştur. Türkmen beyliği olarak bilinmektedir. Oğuzların Bozok kolundan gelmektedir. İlk bey Zeyneddin Karaca Bey olmuştur.

Karesioğulları

bu beylik Balıkesir ile Çanakkale çevresinde kurulmuştur. Osmanlının topraklarına giren ilk beylik olma özelliğine sahiptir.

Hamitoğulları

Isparta, Antalya ve Eğirdir bölgesinde kurulmuştur. Topraklarının bir kısmını para ile Osmanlı Devletine sattığı bilinmektedir.

Menteşeoğulları

Muğla bölgesinde kurulmuştur. Bu beylik Rodos adasını ele geçirmesi ile bilinir.