Eğitim LGS 2022 TABAN VE TAVAN PUANLARI | MEB tarafından LGS taban puanları açıklandı mı, lise yüzdelik dilimleri belli oldu mu?

LGS 2022 TABAN VE TAVAN PUANLARI | MEB tarafından LGS taban puanları açıklandı mı, lise yüzdelik dilimleri belli oldu mu?

30.06.2022 - 15:31 | Son Güncellenme:

2022 LGS sonuçları 30 Haziran tarihinde açıklandı. Yüz binler sonuç sonrası LGS taban ve tavan puanları ile birlikte yüzdelik dilimleri araştırmaya başladı. Güzel bir lise hayali kuranlar şimdiden "2022 LGS taban ve tavan puanları açıklandı mı? Lise yüzdelik dilimleri belli oldu mu?" sorusu art arda geliyor.

LGS 2022 TABAN VE TAVAN PUANLARI | MEB tarafından LGS taban puanları açıklandı mı, lise yüzdelik dilimleri belli oldu mu

Milli Eğitim Bakanlığı LGS sonuçlarını ilan etti. sonuçların hemen ardından gözler lise taban ve tavan puanlarında olacak. Şimdi sonuçlarını öğrenen adaylar sıkça "2022 LGS taban ve tavan puanları açıklandı mı? Lise yüzdelik dilimleri belli oldu mu?" sorusuna cevap aranıyor.

Haberin Devamı

2022 LGS TABAN VE TAVAN PUANLARI AÇIKLANDI MI?

LGS 2022 taban ve tavan puanları ile yüzdelik dilimler henüz belli değil. Önümüzdeki günlerde MEB'den paylaşıml yapılması bekleniyor. Aşağıdaki linkten 2021 LGS taban ve tavan puanlarını öğrenebilirsiniz.

2022 LGS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

2021 LGS TABAN VE TAVAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

LGS KAPSAMINDA SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK OKULLARIN KONTENJANLARI İLE GEÇEN YILKİ YÜZDELİK DİLİMLERİ AÇIKLANDI

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında sınavla öğrenci alacak okulların kontenjanları ve geçen yılki yüzdelik dilimleri, e-okul üzerinden erişime açıldı.

2022 yılı ortaöğretim kurumları kontenjan tabloları ile tercihlere rehberlik etmek üzere illere göre yüzdelik dilimlerdeki öğrenci sayıları paylaşıldı. Öğrencilere kolaylık sağlamak için tercih rehberleri de hazırlandı.

Kontenjan tablolarının yanı sıra 2021'de söz konusu okullara sınavla yerleştirmede oluşan en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimler de açıklandı.

Öğrenciler kendi yüzdelik dilimlerini, okulların geçen yıl oluşan taban ve tavan yüzdelik dilimleri ile karşılaştırarak tercih edecekleri okullar hakkında fikir edinebilecek.

Ayrıca yerel yerleştirme kapsamında sınavsız öğrenci alan okulların kayıt bölgelerine göre tercih tabloları da açıklandı.

Tercih rehberlerine aşağıdaki bağlantılardan erişilebilir.

Haberin Devamı

"2022 YILI MERKEZİ SINAV PUANI İLE ÖĞRENCİ ALAN ORTAÖĞRETİM KURUMLARI TERCİH REHBERİ" için tıklayınız.

"2022 YEREL YERLEŞTİRME TERCİH REHBERİ" için tıklayınız.

YÜZDELİK DİLİM HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir. Yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasına yüz,100, sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesidir. Yani sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir.

Örnek vermek gerekirse yüzdelik dilimi %10 olan öğrenci sınava giren bir milyon üç yüz bin öğrenci arasından yüz otuz bininci, 130 000, olmuş demektir. Sınavın taban ve tavan puanları o seneki sınavın koşullarına göre sürekli değişiklik gösterse de okula giriş için asıl gerekli olan değerin sınav sıralaması olduğu dolayısıyla yüzdelik dilim kullanılarak plan kurulması ve tercih yapılması daha doğru olacaktır.

Haberin Devamı

İl geneli hesaba katılarak açıklanan yüzdelik dilim, o öğrenciyle birlikte aynı ilde sınava giren öğrencilerin hesaplamaya dâhil edilmesiyle oluşurken; ülke genelinde hesaplanan yüzdelik dilim ise tüm ülkedeki öğrenci sayısı hesabı dahil edilerek açıklanır.