Gündem Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

21.12.2017 - 11:44 | Son Güncellenme:

Ehliyet sınavına sayılı günler kaldı. Sınavda yeterli puanı alanlar, stajyer ehliyet sahibi olacak. Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Sınavda başarılı olmak için en az kaç puan gereklidir?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak

2017 yılının son ehliyet sınavı, 23 Aralık’ta saat 14.00’da yapılacak. Sınav sonucunda en az 70 puan alan adaylar, direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavında da başarılı olanlar, ehliyet almaya hak kazanacak. Ehliyet sınavının sonuçları, 4 Ocak 2018 tarihinde MEB internet sitesinde açıklanacak.



EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV GİRİŞ YERİ NASIL ÖĞRENİLİR?

Ehliyet sınavı giriş yerleri, MEB internet sitesinden T.C. kimlik numarasıyla öğrenilebilir ya da e-Devlet üzerinden sorgulanabilir. Bu sorgulama seçenekleri dışında; sınavdan bir hafta önce sürücü kurslarından da sınava girilecek yer bilgisine ulaşılabilir.

SINAVDA HANGİ DERSLERDEN SORU SORULUR?

Sınavda adaylara dört dersten toplam 50 soru sorulur. Soruların dağılımı;
- 23 soru trafik ve çevre dersi
- 12 soru ilk yardım dersi
- 9 soru araç tekniği dersi
- 6 soru trafik adabı dersi

SINAVDAN GEÇMEK İÇİN EN AZ KAÇ PUAN GEREKİR?

Ehliyet sınavı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Her bir sorunun değeri, 2 puandır. Adayların başarılı olabilmesi için en az 35 soruyu doğru cevaplandırması gerekir. Sınavdan en az 70 puan alanlar direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. 23 Aralık’ta yapılacak sınavın sonuçları, 4 Ocak’ta açıklanacak. Adaylar, MEB internet sitesinden T.C. kimlik numaralarıyla sonuçlarını sorgulayabilecekler.
Direksiyon sınavında da 70 puana ulaşan adaylar, stajyer ehliyet almaya hak kazanırlar.

Haberin Devamı

DİREKSİYON SINAVI NASIL YAPILIR?

Direksiyon sınavının süresi, ortalama 35 dakikadır. Sınavda adaylara ilk olarak, aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur. Sorulara gerekli cevap veremeyenler başarısız sayılırlar.
Sürüş aşamasında, sınav komisyonu belirli kriterlere göre puanlama yaparlar. Adayın emniyet kemerini takması, aracı düzgün şekilde hareket ettirmesi, hız kurallarına uyması artı puan getirir. Direksiyon hakimiyetini tam olarak sağlayamaması, araçla geri geri gidememesi ve dönüş kurallarına uymaması gibi durumlar da adayın puanını düşürür.
Sürüş esnasında adayın güvenli sürüş sağlayamaması durumunda, uzman sürücü aracın başına geçer. Aracı sınav başlangıç yerine getirir. Direksiyon sınavının sonuçları, aynı gün içinde ya da ertesi gün sınav komisyonu tarafından ilan edilir.