Ekonomi ASGARİ ÜCRET 2022 zammı ne kadar, ne zaman olur? ASGARİ ÜCRET yeni net - brüt kaç paraya yükselir?

ASGARİ ÜCRET 2022 zammı ne kadar, ne zaman olur? ASGARİ ÜCRET yeni net - brüt kaç paraya yükselir?

25.06.2022 - 22:49 | Son Güncellenme:

Asgari ücret ile ilgili araştırmalar hız kesmiyor. Haziran ayının son haftasına girmemizle birlikte asgari ücret zammı gündemdeki yerini koruyor. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren asgari ücret Temmuz ara zammı ne zaman açıklanacak? İşte Asgari ücret zammı hakkında yapılan son açıklamalar...

ASGARİ ÜCRET 2022 zammı ne kadar, ne zaman olur ASGARİ ÜCRET yeni net - brüt kaç paraya yükselir

Son zamanlarda gündemden düşmeyen asgari ücret zammı ile ilgili sorular peş peşe geliyor. Asgari ücret zammı ne kadar ve ne zaman olacak soruları büyük merakla araştırılıyor. 2022 yılının Temmuz ayı için beklenen asgari ücret zammı hakkında yapılan açıklamaları haberimize ekledik. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, temmuz ayında memurlara yapılacak zammın haziran enflasyon oranlarının açıklanmasıyla kesinleşeceğini söyledi. Durum böyle olunca gözler asgari ücret Temmuz ara zammına çevrildi. Asgarş ücret 2022 için iki farklı yöntem konuşuluyor.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET ZAMMI 2022 NE KADAR?

TRT Haber’e konuşan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarkan Zengin, memurların ve asgari ücretli çalışanların zam durumunu değerlendirdi.

“Burada iki yöntem var; Asgari Ücret Tespit Komisyonu marifetiyle asgari ücret artırılacak veya devlet, almış olduğu sosyal güvenlik priminden vazgeçerek bunun çalışanın cebine girmesini sağlayacak.”

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş'un açıklamalarına da değinen Zengin, bahsedilen yüzde 40 zammın memur ve memur emeklileri ile ilgili olduğunu belirterek asgari ücrete yapılacak zam çalışmalarının bundan bağımsız ilerlediğini söyledi.

Numan Kurtulmuş, "Vatandaşımızın vermesi gereken vergilerden vazgeçerek, destekler vererek gelirlerini yukarı çekmek için gayret sarf ediyoruz. Temmuz ayında işçi emeklilerimiz de dahil olmak üzere yüzde 40'lara yakın bir dokunuş gerçekleştirilecek. Aynı şekilde asgari ücrete de bir dokunuş gerçekleştirilecek." açıklamasını yapmıştı.

Haberin Devamı

 

ASGARİ ÜCRET 2022 zammı ne kadar, ne zaman olur ASGARİ ÜCRET yeni net - brüt kaç paraya yükselir

ASGARİ ÜCRET ARA ZAM NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Ayın 3’ünde açıklanan TÜFE oranının, 3 Temmuz’un Pazar gününe denk gelmesi sebebiyle ayın 4’ünde açıklanacağını belirten Tarkan Zengin, yeni maaşların bu tarihten sonra belli olacağını söyledi.

Memurlara ve işçilere ocak ayında yüzde 2,5 ek zam verildiğini anımsatan Zengin, "Enflasyon zammı ile birlikte verilecek yüzde 5'lik bir refah payının iyi olabileceğini düşünüyorum" dedi.

Asgari ücret nedir?

Asgari ücret veya minimum ücret, işçilere bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür vb. gereksinimlerini günün fiyatları üzerinden en az düzeyde karşılamaya yetecek ücret. Asgari ücret günlük hesaplanır, aylık ödenir.

Asgari ücret nasıl belirlenir?

Asgari ücrete yönelik temel esaslar 01.08.2004 tarihli ve 25540 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Asgari Ücret Yönetmeliği’nde tanımlanmıştır. Bu yönetmelikte;

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Ücretin Belirlenmesine İlişkin İlke ve Esaslar
Komisyonun Kuruluşu, Görev, Yetki ve Sorumluluğu
Ücretin Yürürlüğü, İşverenin Sorumluluğu, İşçi ve İşveren Temsilcilerinde Aranan Nitelikler
başlıkları ile asgari ücrete dair tüm detaylara yer verilmiştir.

Haberin Devamı

Asgari ücret, Asgari Ücret Komisyonu tarafından belirlenir. Komisyon her yıl toplanarak belli kriterler çerçevesinde bir sonraki yılın asgari ücret tutarını belirler. Asgari Ücret Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın tespit edeceği üyelerden birinin başkanlığında;

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü veya yardımcısı,

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü veya yardımcısı,

Devlet İstatistik Enstitüsü Ekonomik İstatistikler Dairesi Başkanı veya yardımcısı, (İşgücü, Hizmetler, Fiyat İstatistikleri ve İndeksler Dairesi Başkanlığı)
Hazine Müsteşarlığı temsilcisi,

Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığından konu ile ilgili dairenin başkanı veya yetki vereceği bir görevli,

Bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci,

Bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilciden, kurulur.

Komisyonun ne zaman toplanacağına dair net bir tarih bulunmamaktadır. Bakanlığın çağrısı ile, komisyon en az on üyenin katılımı ile toplanır. Oylamalar çoğunluk esasına göre yapılır. İki farklı seçeneğe eşit sayıda oy verilmesi halinde komisyon başkanının oy verdiği seçenek kabul edilir.

Haberin Devamı

Komisyonun ücretin belirlenmesine ilişkin kararı kesindir. Ancak bu kararın toplanan bilgi ve belgelere dayandırılması zorunludur.