Ekonomi Bakan Kurum: İlk etapta İstanbul'da 300 bin konutu dönüştüceğiz

Bakan Kurum: İlk etapta İstanbul'da 300 bin konutu dönüştüceğiz

06.05.2023 - 11:24 | Son Güncellenme:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum: İlk etapta İstanbulda 300 bin konutu dönüştüceğiz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Devletimiz tüm imkanlarıyla deprem bölgesindeydi. Kalbimiz gönlümüz deprem bölgesinde. Depremden 15 sonra sözleşmelerimizi, imzaladık. Bugün 137 bin konutun rakamına ulaştık. Çalışmalar filen başladı. İlk köy konutlarımızı da teslim ettik.

Haberin Devamı

"1,5 MİLYON KONUTU DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"

Önceliğimiz deprem bölgesi. Bu acıları bir daha yaşamamak için İstanbul'da yüzyılın dönüşümünü başlattık. Tarihin en büyük şehircilik adımıdır. Bu kapsamda 1,5 milyon konutu dönüştüreceğiz. Yarısı bizden yani yarısı devletten. 31 Mayıs'a kadar başvurular devam edecek.

Burada maliyetin yarısını biz karşılıyoruz. Konutlar en geç 2 yıl içerisinde teslim edilecek. Böylece İstanbulumuzu dirençli hale getirmek istiyoruz.

RİSKLİ BİNALARIN TAŞINMASI HAKKINDA

100 bin rezerv konutu üreteceğiz. Nerelerde yapıyoruz. Hem Anadolu hem de Avrupa yakasında yapacağız. İlk etapta 300 bin konutu İstanbul'da dönüştürmüş olacağız. İstanbul'un içini rahatlatacağız. Tekniğe uygun olduğu sürece her zemine bina yapılabilir.

Haberin Devamı

"15 MAYIS SABAHI KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDECEĞİZ"

Biz bu anlayışa Türkiye'nin 7 bölgesinde yaygınlaştıracağız. İzmir'de tarihin en büyük deprem dönüşümünü yaptık. Vatandaşlarımız mutlu bir şekilde yaşıyor. 81 ilde 81 milyon metrekare hedefiyle yola çıktık. sadece İstanbul'da her vatandaşımıza ilave 1 metrekare yeşil alan kazandırdık.  Bunlar aynı zamanda toplanma alanı işlevi görüyor.

Biz ülkemizin 81ilinde emanetlerimize tarihimize sahip çıkacağız. Bir taraftan kentsel dönüşümümüzü yapacağız. 15 Mayıs sabahı kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bizim yapacaklarımıza onların hayalleri bile yetmez.

Devlet yönetmedikleri için nasıl yapacaklarını bilmiyorlar. Ücretsiz hizmet vereceklerse şimdi neden vermiyorlar. Devlette devamlılık esastır. Devlette bir sistem vardır ve o sistem devam eder. İzmir'de 3+1 daire için  1000 lira taksit ödeyecekler. Taksitler daha başlamadı bile. 18 yıl sabit bu fiyat.

DEPREM HAFRİYATI NE OLACAK?

Bütün hafriyatlarımız döküm sahalarına taşındı. Çevreye ve doğaya zarar veremeyecek şekilde tedbirler alındı. Orada ayrıştırması yapılacak.  Dönüşüme gidebilecek malzeme için ayrıştırma yapılacak. Oradan gelen gelir yine o şehre harcanacak.