Ekonomi Deprem yardımlaşması teknolojiyle büyüyor

Deprem yardımlaşması teknolojiyle büyüyor

13.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Deprem sonrası yardım kampanyaları hızla büyürken, oluşturulan çeşitli internet siteleri ve platformlarla da depremzedelerin hayati ihtiyaçlarının hızla karşılanması için harekete geçildi.

Deprem yardımlaşması teknolojiyle büyüyor

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Afetzede ve yardımsever vatandaşların birbirleriyle kolay bir şekilde iletişim kurabilmeleri, ihtiyaçların belirlenmesi ve hızla temin edilmesi amacıyla, çeşitli sivil toplum kuruluşları, gönüllü yazılımcılar, mühendisler el ele vererek çeşitli internet sitelerini hizmete sundular. “Evim Müsait”, “Kalacak Yer”, “Deprem İmece Platformu”nda başta ev, otel, gıda, seyyar tuvalet, ısınma, araba, ilaç gibi hayati ihtiyaçların el birliğiyle depremzedelerin hizmetine sunulması için çalışılıyor.

Haberin Devamı

Gönüllüler iletişim bilgileri, bulundukları şehirleri ve evlerinin, arabalarının müsait olduğu bilgisini paylaşıyorlar. Ayrıca iş makinesi kullanabilecek, yolcu taşıma yardımı sağlayabilecek vatandaşlar da buralarda kayıt oluşturuyorlar.

Vatandaşlar enkaz altındaki yakınlarını umutla beklerken devam eden arama kurtarma çalışmalarında ses dinleme uygulamaları da büyük önem taşıyor. Bu kapsamda kolları sıvayan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Müzik İleri Araştırmalar Merkezi internet bağlantısı olmadan çalışabilen bir “enkaz dinleme uygulaması” geliştirdi.