Ekonomi Devleri bırakıp yuvaya döndüler

Devleri bırakıp yuvaya döndüler

25.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye’yi yurt dışındaki bilim insanları için cazibe merkezi yapma hedefi ile başlatılan program kapsamında 127 bilim insanı çeşitli kurumlarda işe başladı. Gelenler arasında Amazon, Apple ve CERN’i bırakanlar bile var

Devleri bırakıp yuvaya döndüler

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’yi dünyadaki tüm bilim insanları için bir cazibe merkezi yapmaya çalıştıklarını belirterek, bu hedef doğrultusunda geçen başlattıkları Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’na 243 başvuru olduğunu, yapılan değerlendirme sonucunda 127 bilim adamının çeşitli kurum ve kuruluşları yerleştirildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) 56. kuruluş yıl dönümü kutlandı. Törende konuşan Varank, şunları söyledi:

“Başvurular, alanında ilk 100 üniversiteden, ilk 2 bin 500 özel sektör kuruluşundan, ilk 250 kamu kurum ve enstitülerinden yapıldı. Başvuruları, teknik bilimler, sağlık bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler, yaşam ve tarım bilimleri ile temel bilimler olmak üzere 5 alanda,  alanında uzman panelistler değerlendirdi. Teknik bilimler alanında 74, yaşam bilimleri alanında 18, temel bilimler alanında 16, sosyal ve beşeri bilimler alanında 12 ve sağlık bilimleri alanında 7 başvuru belirlenen eşik değerin üzerinde puan aldı. Bu değerlendirmeler sonucunda 21  ülkeden, 98’i Türk 29’u yabancı olmak üzere, 127 bilim insanı ve araştırmacı, Türkiye’nin yazacağı yeni başarı hikayesinin bir parçası olmaya hak kazandı.”

Haberin Devamı

En fazla ABD’den

Programa olan ilgi ve başvuruların Türkiye’ye duyulan güveni gösterdiğine işaret eden Varank, destek kazanan araştırmacılardan 58’inin ABD’den 16’sının İngiltere’den, 9’unun Almanya’dan ve 8’inin de Hollanda’dan başvuru yaptığını bildirdi.

Varank, başvuranlar arasında dünyanın en iyi ilk 10 üniversitesinden araştırmacıların da olduğuna dikkati çekerek, “Destek kazanan araştırmacılar arasında Amazon, Apple, Bosch, GE, Intel, Siemens, Volvo gibi şirketlerde görev yapan isimler var. CERN, CNRS, Max Planck Institute gibi öncü araştırma kuruluşlarında çalışan araştırmacılar da bu programla Türkiye’ye dönecek. Desteklenecek adayların 84’ü yurt dışındaki üniversitelerde, 21’i enstitülerde, 21’i de özel sektör kuruluşlarında deneyim kazanmış isimler” dedi.

Bakan Varank, araştırmacıların çalışacakları kurumlara ilişkin de şu bilgileri verdi:

“Araştırmacıların 66’sı ülkemizde bulunan devlet üniversitelerinde, 42’si vakıf üniversitelerinde, 11’i özel sektör kuruluşlarında, 7’si araştırma altyapılarında ve biri de bir kamu kuruluşumuzda çalışacak. En çok desteklenen  üniversiteler arasında Boğaziçi Üniversitesi 15 projeyle ilk sırada, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Koç Üniversitesi 14’er projeyle ikinci sırada ve İstanbul Teknik Üniversitesi de 9 projeyle üçüncü sırada yer alıyor. Özel sektör kuruluşları içinde Arçelik birinci sıradayken, araştırma altyapılarında nano-teknoloji merkezleri Sabancı SUNUM ve Bilkent UNAM birinciliği  paylaşıyorlar. Ayrıca belirtmek isterim ki ülkemize kazandırdığımız lider araştırmacıların her birinin 5 doktora öğrencisi yetiştirmesini de hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

41 yıllık TÜBİTAK’lı

Konuşmaların ardından Varank ve Mandal, TÜBİTAK’ta 25, 30 ve 35 yılını dolduran çalışanlara plaket verdi. Varank, kurumda 41. yılını dolduran Cemal Tan’a plaketini takdim ederken, “41. yıl böyle kuru kuru plaketle olmaz. Ulusal Gözlem Şenliği’ne birlikte gidelim” dedi.

Devleri bırakıp yuvaya döndüler

Bilimin mutfağı

Bakan Varank, TÜBİTAK’ı bilim üretiminin mutfağı olarak gördüklerini dile getirerek, kurumu, ‘Milli Teknoloji Hamlesi’nin ana sütunlarından biri olarak tanımladı. Türkiye’nin en önemli kozunun TÜBİTAK olduğunu belirten Varank, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Milli teknoloji hamlemizin ana uzvu TÜBİTAK’tır. TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde (SAGE) milli savunmamızın en önemli parçası olmuştur. Sadece hava kuvvetlerimizin envanterinde burada üretilen 8 parça mevcut. Daha önce ithal edilen parçaları da millileştiriyoruz. BİLGEM’de, ilk milli işlemcinin tasarımı sürüyor.”