Ekonomi Google’a ‘Youtube reklam’ soruşturması

Google’a ‘Youtube reklam’ soruşturması

20.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rekabet Kurulu, Google hakkında “piyasadaki hakim durumu kötüye kullanma” iddialarına ilişkin yeni bir soruşturma başlattı. Soruşturmada Google’ın, Youtube’da reklam yayımlayabilmek için yalnızca kendi reklam hizmetlerinin kullanılmasını zorunlu tutarak, piyasaya hakim durumunu kötüye kullandığına yönelik iddialar incelenecek.

Google’a ‘Youtube reklam’ soruşturması

Rekabet Kurulu, Alphabet Inc., Google LLC, Google International LLC, Google Ireland Limited ve Google Reklamcılık ve Pazarlamadan oluşan Google ekonomik bütünlüğünün, çevrimiçi görüntülü reklamcılık ve reklam teknolojileri hizmetleri faaliyetlerinde “bağlama” ve “kendini kayırma” davranışlarıyla, “piyasadaki hakim durumu kötüye kullandığı” iddiası üzerine ön araştırma yaptı. Kurulun ön araştırmasında, Google’ın kendisine ait Youtube platformunda reklam yayımlayabilmek için yalnızca kendi reklam teknolojisi hizmetlerinin kullanılmasını zorunlu tutarak, kendi ürün ve hizmetlerini avantajlı konuma getirdiği ve piyasaya hakim durumunu kötüye kullandığına yönelik iddialar incelendi.

Haberin Devamı

Elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri, 18 Mayıs 2023 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli buldu. Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun’un “Hakim Durumun Kötüye Kullanılması” maddesini ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik; 5 şirketten oluşan ekonomik bütünlük hakkında soruşturma açılmasına karar verildi.