Ekonomi IMF'ye 'Mükellefle görüşün' tavsiyesi

IMF'ye 'Mükellefle görüşün' tavsiyesi

09.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

IMF'ye 'Mükellefle görüşün' tavsiyesi

IMFye Mükellefle görüşün tavsiyesi





Hükümetin müfettişlik kurumunu ve Maliye'nin harcama yapan bütün kuruluşlar üzerindeki teftiş yetkisini aşama aşama ortadan kaldırmayı öngören yasal düzenleme serisi 'kamu mali yönetim kanun tasarısı'yla açıklık kazandı.
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nun görüşerek geçen hafta sonunda genel kurula sevk ettiği tasarıda devletteki denetim iç - dış ve teftiş olarak üçe ayrılıyor. Maliye'nin vesayet denetimi (teftiş) yapması da engelleniyor.
Tasarının 75. maddesinde yapılan düzenlemeye göre maliye müfettişleri, "Mali yönetim ve kontrol sistemi tümüyle zaafa uğrarsa, belirgin yolsuzluk emaresi ortaya çıkarsa, ilgili bakanın talebi ve Başbakan'ın onayı" ile inceleme - araştırma ve soruşturma yapabilecek. Bu düzenleme genel kuruldan aynen geçerse ilgili bakan adına ve resen teftiş yapma yetkisine sahip müfettişlerin yetkileri temelden budanmış olacak.
Başbakanlık ve Maliye yetkililerinin verdiği bilgilere göre müfetişşilik kurumu üç aşamalı bir plan dahilinde ortadan kaldırılacak. Dar katılımlı toplantılarda ilgili bakanların açıkça dile getirdikleri plan aşamaları şöyle:

  • Maliye müfettişleri isteğe bağlı olarak iç denetçi olabilecekler. İç Denetim Koordinasyon Kurulu'na bağlı çalışacak denetçileri müsteşarlar atayacak. Müfettişlerin teftiş yetkisi iç denetçi gibi kendi bakanlıklarını denetlemekle sınırlanacak.
  • İç denetçilerin özlük hakları iyileştirilirken arada yapılacak yüksek oranlı maaş zamları müfettişler iç denetçi olmaya özendirilecek. Müfettişlik "şahsa bağlı kadro" haline gelecek.
  • Tasarıyla Maliye Teftiş Kurulu kaldırılabilecek.


  • Unakıtan'a mektup
    Müfettişlik kurumunun ortadan kaldırılacağını gören ekonomi yönetiminde daha önce müsteşarlık ya da bakanlık yapmış müfettiş kökenli isimler ise Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a uyarı mektupları gönderdi.
    Aralarında Ahmet Şağar, Ertuğrul Kumcuoğlu, Tevfik Altınok, Selçuk Demiralp, Yücel Edil gibi eski müsteşarlar ile Erhan Işıl, Kemal Cantürk, İlhan Evliyaoğlu gibi bakanların bulunduğu 200'e yakın isim tarafından gönderilen mektupta teftiş kurullarının kaldırılmasının "yolsuzlukların önlenmesinde risk oluşturacağı" ve "Hazine birliği" ilkesinin ortadan kaldırılacağı savunuldu.

    Maliye Bakanı Unakıtan, kayıtdışı ekonomiyle ilgili incelemede bulunmak üzere Türkiye'ye gelen IMF heyetine, "Mükelleflerle yüz yüze görüşme" önerisinde bulundu. IMF heyetinin çalışmaları sonunda bir rapor hazırlanacağını ifade eden Unakıtan, "Tahmin ediyorum ayın 19'una kadar bize bir rapor sunulacak. Bunları değerlendireceğiz" dedi. Devlet Bakanı Ali Babacan ile de dün bir görüşme gerçekleştiren IMF heyetinin, Türkiye'de iki hafta kalması bekleniyor.



    EKONOMİ


    Soruşturmaya 'belirgin yolsuzluk emaresi' şartı
    Büyümede yüzde 5 aşılıyor
    Putin'den 'doğalgaz' telefonu
    İmar Bankası mudisine 7 cüzdanlı ödeme planı
    YATIRIM FONLARI VE BONO
    Çağlar'ın davası vergi barışı ile düştü
    Otomotivde, tüm zamanların rekoru
    İcra İflas Kanunu değişikliği Meclis'te