Ekonomi Küçükbaşa büyük talep

Küçükbaşa büyük talep

14.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dün itibarıyla İstanbul’a kurbanlık girişleri başladı, pazarlık ve satışlar hareketlendi. Kurban pazarlarında büyükbaş hisse fiyatlarını yüksek bulan vatandaşların bu yıl daha çok küçükbaşa yönelik talep oluşturduğu ifade ediliyor.

Küçükbaşa büyük talep

AYLİN RANA AYDİN - Kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar dün itibarıyla İstanbul’a giriş yaptı. 28 Haziran itibarıyla 4 gün kutlanacak Kurban Bayramı öncesi kurban pazarlarının yolunu tutan vatandaşlar, pazarlıklara da hızlı başladı.İlk satışların yapıldığı kurban pazarlarında bu yıl talebin daha çok küçükbaşa yönelik olduğu görülüyor. Gerekli önlemlerin alındığı pazarlarda büyükbaş hayvanlarda hisse fiyatı en az 7 bin liradan başlarken, küçükbaş hayvanların fiyatları ise yaklaşık 6 bin lira. Büyükbaş hayvandaki yüksek hisse fiyatları nedeniyle küçükbaş hayvanlara talebin arttığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, kurbanlık satışlarında hareketliliğin başladığını bildirdi. Bayrama bir hafta kala kurbanlık piyasasının daha da hareketlenmesini beklediklerini söyleyen Çelik, “Bu yıl fiyatların oldukça yüksek olması ayrıca da 9 günlük bayram tatili nedeniyle kurban kesiminde bir miktar azalma olabilir. Bayram tatilini turistik bölgelerimizde geçirecek olan vatandaşlarımız kurban kesmek yerine vakıf veya derneklerin vekâletle kurban kesimine yani bağış kampanyalarına yönelebilir” diye konuştu.

‘2.5 milyonu aşar’

Bu yıl kurbanlık hayvan tercihinde vatandaşın bütçe durumunun ön planda olacağını kaydeden Çelik, “Şu an itibarıyla vatandaşlarımız çoğunlukla küçükbaşa yönelmiş durumda. Daha yoğun bir talep var. Çünkü büyükbaş hayvan fiyatları oldukça yüksek. Bir hisse bedelinin yarısı kadarına küçükbaş hayvan kesilebilir. Yani ekonomik açıdan küçükbaş vatandaşlarımız için daha uygundur” dedi.

Haberin Devamı

Küçükbaş kurbanlık fiyatlarının Türkiye geneli itibarıyla bölgesel farklılıklar olmakla birlikte canlı baskül kilogram fiyatının 120 ile 150 lira arasında değiştiğini kaydeden Çelik, şöyle konuştu: “Fiyatların değişiminde hayvanın yağlı kuyruklu veya ince kuyruklu olması belirleyici olabilmektedir. Adet olarak ise 5 bin lira ile 8 bin lira arasında küçükbaş hayvan bulunabilecektir. Burada da hayvanın cüssesine göre fiyatlarda artış olabilir. Ortalama olarak bir kurbanlık küçükbaş hayvanın fiyatı 6 bin lira civarındadır diyebiliriz. Geçmiş yıllara baktığımızda kurban edilen küçükbaş hayvan sayısı hiçbir zaman 2 milyonun altına inmemiştir. Ekonomik anlamda yaşanılan yüksek enflasyona, pandemi koşullarına rağmen geçen yıl 3 milyona yakın küçükbaş hayvan kurban edilmiştir. Bu yıl için de sayının 2.5 milyondan fazla olacağını öngörüyoruz. 2.5 milyon küçükbaş hayvanın kurban edildiğini varsayarsak bu da 15-20 milyar liralık bir ekonomik değer demektir.”

‘Endişe edilmesin’

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, kurbanlık satışlarının bir ay öncesinden başladığını ve şu an satışların iyi gittiğini ifade etti. Yoğun bir talep olduğunu söyleyen Tunç, “İnsanların alım gücüne bakınca fiyatlar belki yüksek ama üreticinin maliyetleri de yüksek. Büyükbaş hayvanlarda hisse başı en az 7 ila 9 bin lirayı tüketicilerin gözden çıkarması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Son dönemde konuşulan şap hastalığıyla ilgili herhangi bir endişe olmaması gerektiğini söyleyen Tunç, “Hastalık olan yerlerde karantina uygulaması da yapılıyor, gerekli tedbirler alınmış durumda. Hayvanlar da gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra pazarlara sevk ediliyor” dedi. Yaklaşık 1 milyon büyükbaş hayvanın pazarlara sevk edileceğini bildiren Tunç, “Küçükbaşta ise yaklaşık 2.5-3 milyon hayvan hazırlanıyor. Kurbanlıkta sorun yok, yeteri kadar var” diye konuştu.

Saklama koşullarına dikkat

Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, Kurban Bayramı’nın sıcak yaz günlerine denk geldiğini belirterek, etleri muhafaza ederken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle anlattı:

Haberin Devamı

“Uygun bir alanda etlerin soğumasını bekleyip, et kesildikten bir gün sonra hazırlanmaya başlanmalı, etin dinlendirilmesi gerekiyor. Bir diğer husus da bu kadar yoğun kesimin yapıldığı yerde birtakım kesim hataları oluyor. Bunun bilen kişiler tarafından yapılması önemli.”

Eve teslim seçeneği

Zincir marketler de kurbanlık satışlarına başladı. Söz konusu marketlerde kurbanlık koç fiyatları 6 bin liradan başlarken büyükbaş hisse fiyatları ise 9 bin liradan başlıyor. Zincir marketlerde, eve teslim ve mağazadan teslim seçenekleri ile kurban bağışı imkanı da sağlanıyor.