Ekonomi KYK borçları için nasıl bir çalışma yapılıyor? İşte masadaki formül

KYK borçları için nasıl bir çalışma yapılıyor? İşte masadaki formül

14.07.2022 - 11:26 | Son Güncellenme:

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "KYK borçları konusunda gençlerimizi mağdur etmeyeceğiz" diye konuşmuştu. Peki KYK borçları için formül ne? CNN Türk muhabiri Arda Erdoğan detaylarını anlattı.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, KYK borçlarına ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Peki KYK borçları için formül ne? CNN Türk muhabiri Arda Erdoğan canlı yayında konunun detaylarını anlattı. İşte Erdoğan'ın açıklamaları:

Haberin Devamı

"Bir süredir gençlerin gündemindeydi. Yeni mezunlar öğrenim kredilerinin birkaç katı büyüklüğünde geri ödemelerle karşılaşıyordu. Bu ödemelerin sebebi ise kredinin geri ödeme usulünün belirlendiği kanun hükmünde gizli.

O hükümde yurt içi ÜFE rakamı dikkate alınarak ana para üzerine faiz biniyordu. Örneğe bakacak olursak Hacettepe Üniv. Tıp fakültesinden mezun olan genç 41 bin lira olan öğrenim kredisini 152 bin lira olarak geri ödeyecek. Dün Bakan Kasapoğlu 351 sayılı kanunu işaret etti. Borcun nasıl hesaplandığı o kanunda yer alıyor. TÜİK’in belirlediği ÜFE’deki artış uygulanıyor ve borç miktarı ortaya çıkmış oluyor. Buna karşı önümüzdeki günlerde yapılacak Kabine toplantısında bir çalışma yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağını ifade etmişti Bakan Kasapoğlu.

Haberin Devamı

PEKİ NASIL BİR FORMÜL MASADA OLABİLİR?

Hesaplama yönteminin değiştirilmesi gündemde olabilir. Ortaya çıkan yüksek miktarın daha makul daha ödenebilir bir rakama çekilebilmesi için bazı kanun değişiklikleri gerekebilir. Yasama yılının açılması beklenecek. Eğer bir kanun değişikliği yapılacaksa 1 Ekim’de Meclis’in açılması beklenecek.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DUYURACAK

Gözler önümüzdeki hafta yapılması beklenen Kabine toplantısına çevrildi. Alınan nihai kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan o toplantının ardından duyuracak."