Ekonomi Markette fındık fırladı en çok kuru soğan düştü

Markette fındık fırladı en çok kuru soğan düştü

10.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Çiftçi borçları acilen uzun vadeli ve faizsiz olarak ertelenmeli, enflasyonun çok üzerinde artan elektrik, sulama ücretleri makul seviyelere çekilmeli” dedi.

Markette fındık fırladı en çok kuru soğan düştü

TZOB Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, geçen senenin çiftçi açısından zor bir yıl olduğunu belirten Bayraktar, doğal afetlerle, yüksek girdi ve finansman maliyetleriyle mücadele eden üreticinin yeterli gelir elde edemediğini söyledi.

Faiz daha inmeli

Haberin Devamı

Son dönemlerdeki fiyat artışı nedeniyle çiftçinin gübre kullanırken zorlandığına işaret eden Bayraktar, elektrik fiyatlarındaki artışın da sulama maliyetlerini artırdığını belirtti.

Bayraktar, elektrikli traktör konusuna değinerek, “Çiftçimizin en önemli maliyet unsurlarından biri mazot. Elektrikli araçlar bu maliyeti önemli oranda düşürecek. Yalnız önemli bir sorun akü bedeli. Devlet akü desteği verirse, elektrikli traktör önemli bir gelişme olacak” dedi.

Tarım sektörü için bu yıl bütçeden 22 milyar lira destek ödeneği ayrıldığına dikkati çeken Bayraktar, “Ancak destekler artmalı, Tarım Kanunu’nda belirtildiği gibi Gayri Safi Milli Hasıla’nın en az yüzde 1’ine çıkmalı. Bu rakam son yıllarda yüzde 0.4 düzeyinde kaldı” ifadesini kullandı.

Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın tarımsal kredilerde faiz oranının yüzde 12’den yüzde 9’a çekildiğini açıkladığını, oranların daha da aşağı çekilmesi gerektiğini söyledi. Market fiyatlarındaki yıllık değişime ilişkin bilgi veren Bayraktar, “2019’da fiyatı en fazla artan ürün, marketlerde yüzde 50.8 ile fındık, üreticide yüzde 120.5 ile limon, fiyatı en fazla düşen ise marketlerde yüzde 39 ile kuru soğan, üreticide yüzde 41.5 ile kabak oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hayvan sayısı arttı ette sorun sürüyor

Şemsi Bayraktar, son yıllarda hem büyükbaş, hem de küçükbaş hayvanda artış görüldüğüne dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Büyükbaş hayvan sayısı 2019’da 17.3 milyondan 18.3 milyona, küçükbaş hayvan 47.4 milyondan 49.8 milyona çıktı. Yalnız kırmızı ette sorun devam etmekte. 2016’da 1 milyon 173 bin tona çıkan kırmızı et üretimi, 2017’de 1 milyon 126 bin tona, 2018’de 1 milyon 119 bin tona indi.”

Bayraktar, artan süt üretiminin de ilgili sektör açısından olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Türkiye açısından stratejik ürün olan buğdayda ithalatın arttığına işaret eden Bayraktar, kullanılmayan tarım alanları değerlendirilerek ve verimlilik artırılarak yaklaşık 30 milyon ton buğday üretim rakamına ulaşılabileceğini söyledi.