Ekonomi Merkez Bankası'nın faiz kararı bugün açıklanıyor! İşte piyasanın tahmini

Merkez Bankası'nın faiz kararı bugün açıklanıyor! İşte piyasanın tahmini

17.03.2022 - 09:30 | Son Güncellenme:

Fed'in 3 yılın ardından ilk kez faiz artırmasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün kritik bir toplantı gerçekleştirecek. Peki Merkez Bankası'nın faiz kararı ne yönde olacak? İşte ilk tahminler...

Merkez Bankasının faiz kararı bugün açıklanıyor İşte piyasanın tahmini

Yurt içi piyasalar Fed'in kararının ardından tüm dikkatini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararına çevirdi.

Haberin Devamı

Piyasa katılımcıları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini Mart toplantısında da sabit tutacağını öngördü.

YABANCILAR DA PAS GEÇMESİNİ BEKLİYOR 

Yabancı kurumlar da bu toplantıda faizin sabit tutulacağı yönünde görüş açıkladı. Bu kurumlardan biri olan Commerzbank piyasalarda enflasyonun yüzde 40'ın üzerinde kalacağı beklentisinin bulunduğunu bu nedenlerle bugün TCMB'nin politika faizini değiştirmeyerek yüzde 14'te tutmasını beklediklerini ifade etti.

UZMAN İSİMLERDEN FAİZ TAHMİNİ!

Prof. Dr. Sefer Şener milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Gelinen şartlar ışığında bugün TMCB’nin bir faiz indirimine ya da artırımına gitmesi çok olası gözükmemektedir. Piyasanın yüzde 90’ına yakını Merkez Bankası’nın pas geçeceği yönünde beklentiden oluşmaktadır. Ancak yüzde 5’lik bir kesimin faiz artışına gideceğini diğer taraftan yüzde 5’lik kesimin de faiz indirimine gideceğini beklemektedir. Yüksek olasılıkla pas geçme ihtimali şu an piyasalarda satın alınmaktadır."

Haberin Devamı

"BEKLENTİ İÇERİSİNDE DEĞİLİZ"

Ekonomist Enver Erkan faiz kararıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: "Merkez Bankası’nın politika faiz oranlarında düşük bir bandı tercih etmesi itibariyle herhangi bir beklenti içerisinde değiliz.

17 Mart toplantısında Merkez Bankası'ndan herhangi bir hareket beklemiyor olsak da, fiyat istikrarı faktörünün yakın gelecekte finansal ürünler ve maliye politikası kontrol mekanizması çerçevesinde yürütüleceğini anlıyoruz.

Bu dönemde fiyat istikrarı olgusunun, küresel enflasyon risklerini dikkate alan ve benzer ülkelere uyumlu bir çerçevede ana politika araçlarıyla yönetilmesi gerekmektedir.

Merkez Bankası’nın planlamasına dair olarak da söz konusu risk dengeleri dikkate alınmalı ve genel eğilimi değiştirecek proaktifliğe geçilmelidir."

FED 3 YIL SONRA FAİZ ARTIRDI, ARALIKSIZ SIKILAŞMA MESAJI VERDİ

Amerikan Merkez Bankası Fed faizleri çeyrek puan artırdı ve bu yılın geri kalanındaki altı toplantı için faiz artışı sinyali verdi.

Fed Başkanı Jerome Powell ve Fed üyeleri 1’e karşı 8 oyla 25 baz puanlık faiz artırıma kararı aldı. Fed böylece 2018’den bu yana ilk faiz artışını gerçekleştirmiş oldu.