Ekonomi Peynir altı suyu tarımda kullanılacak

Peynir altı suyu tarımda kullanılacak

07.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarımsal sulamada ilginç bir projeyi açıkladı.

Peynir altı suyu tarımda kullanılacak

ÖNDER YILMAZ Ankara - Pakdemirli, TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu’nda Türkiye’de geçmişte peynir altı sularının sokak ve kanalizasyona dökülerek kirlilik yaratıldığını, bugün ise ticari meta haline geldiğini söyledi. Pakdemirli’nin aktardığı, TÜBİTAK ve üniversite işbirliği ile yürütülen projeye göre peynir altı suları, tuz içeriği giderilerek biyolojik arıtmadan geçirilip, yapay sulak alanlar ya da dinlenme havuzlarında depolanacak. Açığa çıkan suların analiz sonrası ya tarımsal sulamada kullanılacak ya da derin kuyu sondaj yoluyla yer altı sularını desteklemek için devreye sokulacak. Pakdemirli aynı eksende bir başka projenin de zeytinyağı üretimindeki zeytin kara suyunun yarattığı kirliliğin önlenmesine yönelik olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Bakanlığımızın müşteri kurum olduğu KAMAG destekli yürütülen projede zeytin kara suyu ve kompost atıklarının giderilmesine yönelik çözüm yolları araştırıldı. Atıkların azaltılması için yeni öneriler geliştirildi. Tuz ve kostik içeriği olan, kimyasal olarak giderilen zeytin kara sularının ileri biyolojik arıtma işlemiyle sulama suyu kriterlerinin sağlanması durumunda yapay sulak alanlarda bekletilerek doğal filtrasyon işlemi uygulanması, sonrasında açığa çıkan suların doğaya bırakılması yerine tarımsal sulama suyu olarak depolanması gibi. Zeytin kara suyunun ciddi bir zararı yok.”

Ergene ev ödevi

Ergene’nin “ev ödevi” olduğunu belirten Pakdemirli, “Ergene hakikaten büyük proje. Nihayetlenecek kısmı zaten Meriç’ten suyu getirip Ergene havzasında o suyu dilüe etmek (seyreltmek). Son derece büyük bir proje. Bunun da planlamasına başladık” dedi. Pakdemirli Ergene havzasının suyunun çok tuzlu olması nedeniyle tekrar tarımsal sulamada kullanılamadığını, 43 kilometre kara boru hattıyla Marmara Denizi’nin alt akımına deşarj edildiğini bildirdi. Pakdemirli, “Bir miktar daha kaynak ayırıp yani Meriç’ten de suyu getirebilirsek burası ilerleyen yıllarda tamamen pırıl pırıl olabilir. Bu 1.5 milyar doların üzerinde bir proje. Bunu da bir sıralamaya alıp başlamak lazım” diye konuştu.