Ekonomi Seçimden sonra gündem: Emekli maaşları, enflasyon, ihracat... Yapısal reformla dönüşüm yolda

Seçimden sonra gündem: Emekli maaşları, enflasyon, ihracat... Yapısal reformla dönüşüm yolda

02.04.2024 - 06:58 | Son Güncellenme:

Seçimin ardından ekonomik programın kararlılıkla süreceğini belirten Bakan Mehmet Şimşek, yapısal reformlarla ekonomide dönüşüm vurgusu yaparken TOBB ve TÜSİAD da bu yöndeki beklentilerini duyurdu.

Seçimden sonra gündem: Emekli maaşları, enflasyon, ihracat... Yapısal reformla dönüşüm yolda

Mithat Yurdakul -  Yerel seçimlerin geride kalmasıyla, gündem yeniden ekonomiye odaklandı. Seçimlerin ardından ekonomik programın kararlılıkla sürdürüleceğini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yapısal reformlar ile ekonomide dönüşümü gerçekleştirerek verimlilik ve rekabet gücü artışı sağlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

İş dünyasının önde gelen kuruluşları TÜSİAD ve TOBB’da yapısal reformların gerçekleştirilmesi yönünde beklentilerini dile getirdi.

Şimşek, seçim sonuçlarıyla ilgili dün sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Eylül 2023’te açıklanan Orta Vadeli Programı (OVP) güçlendirerek kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini belirtti. Şimşek şunları kaydetti:

“Ana hedefimiz olan enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürmek için sıkı para, seçici kredi ve gelirler politikasına ilaveten kamuda harcama kontrolü yaparak tasarrufu ön planda tutacağız. OVP’de açıklanan takvime uygun olarak hayata geçireceğimiz yapısal reformlar ile ekonomide dönüşümü gerçekleştirerek verimlilik ve rekabet gücü artışı sağlayacağız. Böylece sürdürülebilir büyüme amacımıza ulaşarak sağlayacağımız kalıcı refah artışı toplumun tüm kesimlerince paylaşılacaktır. Başarıya giden yol azim, kararlılık ve sabır ister. Azimliyiz, kararlıyız, başaracağız.”

Haberin Devamı

İŞ DÜNYASINDAN TALEP

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, 4 yıllık seçimsiz dönemin önemli bir fırsat olduğunu vurgulayarak, “Tüm gücümüzle enflasyonla mücadeleye odaklanmalıyız. Yapısal reformlar konusunda etkin ve kararlı adımlar atmalıyız. Mesleki eğitim, istihdam politikaları, vergi reformu, yargının operasyonel etkinliğinin artırılması, kurumsal altyapının güçlendirilmesi, şehirlerimizin depreme direncinin artırılması, yeni sanayi havzalarının oluşturulması, kilit teknolojilerin ülkemize kazandırılması, yeşil ve dijital dönüşüme ülkemizin hazırlanması gibi birçok alanda reformlar bizi bekliyor” ifadesini kullandı.

TÜSİAD’dan yapılan açıklamada ise, “Başta afet yönetimi olmak üzere tüm konularda merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasında işbirliğinin güçlendiği bir dönem olmasını temenni ediyoruz. Yerel seçimlerin ardından ekonomimizi, demokrasimizi ve hukuk sistemimizi güçlendirecek yapısal reformlara hızla odaklanarak daha gelişmiş, saygın, adil ve çevreci Türkiye hedefine ulaşmak üzere elbirliğiyle çalışmalıyız” denildi.

‘GÜVENLİ LİMAN OLMAYI SÜRDÜRELİM’

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “İş dünyası olarak Türkiye’nin bu seçimden sonra uygulanmakta olan ekonomik programa odaklanması gerektiğine inanıyoruz” dedi. Avdagiç, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Önümüzde dönem, enflasyon ve yapısal reformların hayata geçirilmesi başta olmak üzere birçok sorunla kalıcı, sürdürülebilir ve rasyonel bir mücadele için çok iyi değerlendirilmelidir. Bu sayede, çevresinde çatışma ve savaşların kol gezdiği Türkiye, daha da güçlenen ekonomisi ve demokrasisiyle güvenli bir liman olmayı sürdürecektir. İş dünyası olarak, üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle, tüm gücümüzle yatırıma, üretime, ihracata ve istihdama devam edeceğiz.”

EMEKLİDE BEKLENTİ GELİR İYİLEŞTİRMESİ

Seçim sonucunda etkili olduğu düşünülen emeklilerin iktidardan beklentileri de önümüzdeki dönemin en sıcak gündem başlıklarını oluşturacak. Emeklilere ödenen banka promosyonlarının artırılmasından sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, temmuzda emekli maaşlarının tekrar masaya yatırılacağını belirtmişti. Emekli aylıklarıyla ilgili sık sık gündeme gelen kademeli sistem yetkililer tarafından yalanlansa da, özellikle taban aylıkları yukarı çekecek bir formülle ilgili emeklilerin talebi bulunuyor.

Haberin Devamı

İNDİRİM SAĞLANIR MI?

Emeklilik sisteminde yapısal değişikliğe gidilip gidilmeyeceğinin, izlenen maliye politikalarına da bağlı olarak önümüzdeki dönem netleşmesi bekleniyor. Hükümetin ilan ettiği “emeklilik yılı” kapsamında demiryollarının yanı sıra Tarım Kredi Kooperatif Marketleri, Türk Hava Yolları ve GSM operatörlerinde indirim sağlanması da gündemde. Memurlara ek göstergenin genişletilmesi ve esnafa prim düzenlemesi ise kısa vadede gündeme gelmesi beklenen çalışmalar arasında yer alacak.

Seçimden sonra gündem: Emekli maaşları, enflasyon, ihracat... Yapısal reformla dönüşüm yolda

YILIN 2. YARISINDA…

Ekonomide büyümeyi, istihdamı ve ihracatı artırıp cari açığı düşürdüklerine işaret eden Yılmaz, “Yatırım ve üretim ile bünyemizi güçlendiriyoruz. Gerek ekonomik gerek sosyal bakımdan enflasyonla mücadele temel önceliğimizdir. Geçen sene ilan ettiğimiz programımızı kararlı bir şekilde uygulayarak bunu başaracağız. Bu yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonla mücadelemizin sonuçlarını belirgin bir şekilde görmeye başlayacağız. Böylece, yapılan ücret artışlarının zamanla erimesini önleyecek, kalıcı refah artışı sağlayacağız” mesajı verdi.

Haberin Devamı

SEÇİMSİZ 4 YILDA YÜKSEK İHRACAT

Türkiye’nin büyük bir demokratik olgunlukla bir seçimi daha tamamladığını dile getiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Sandıktan çıkan mesajın en iyi şekilde okunup, ekonomimizi güçlendirecek adımların atılacağına inanıyoruz. İhracat Türkiye ekonomisi için lokomotif rolü üstleniyor. Önümüzde seçimsiz 4 yıllık dönemin ülkemiz ve ihracatımız açısından en iyi şekilde değerlendirileceğine ve 2028’de mal ihracatında 375, hizmet ihracatında da 200 milyar dolarlık hedefi yakalayıp geçeceğimize inanıyorum” dedi.

GÜLER SABANCI: SEÇİMİN GALİBİ DEMOKRASİ OLDU

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı yerel seçimden sonra yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Seçimin galibi Türkiye demokrasisidir. Ülkemizin, bu seçimleri barış içerisinde tamamlamış olması hepimiz için memnuniyet vericidir.

Değişen dünyada, iklim aciliyetiyle birlikte artık yerel yönetimlere düşen görev artmıştır. Tüm seçilmişlerimizin bu görevlerinin bilincinde olması ve dünyadaki dönüşümü yakından takip etmesi, ülkemizin, şehirlerimizin ve vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırması için son derece önemlidir. Yerel seçimlerin geride kalmasıyla birlikte, önümüzde 4 yıllık seçimsiz bir dönem bulunuyor.

Bu kesintisiz dönem, enflasyonunu düşürmüş, makro dengelerini kurmuş, sürdürülebilir büyüme yoluna geri dönmeye hazır bir Türkiye ekonomisi için büyük bir fırsattır. Ülke olarak muazzam bir potansiyelimiz var. ‘‘

‘ARTIK İŞİMİZE ODAKLANACAĞIZ’

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, yerel seçimlere ilişkin yazılı açıklamasında şunları kaydetti:
“Yerel seçimlerde milletimiz sandık başına gitti. Seçilen Belediye Başkanlarını tebrik ediyor, seçildikleri bölgelerde güzel çalışmalar yapmalarını diliyorum.

Artık önümüzde seçim gündemini geride bıraktığımız çok önemli bir süreç var. Türk iş dünyası temsilcileri olarak gayemiz; her zaman olduğu gibi ülkemizin kalkınmasına ve refahına katkı sunmak için daha fazla çalışmak, yarınlarımız için daha fazla katma değer üretmek olacak. Bu süreçte, başta enflasyonla mücadele olmak üzere, yapısal reformlar dahil atılacak tüm adımların bir an önce ve kararlılıkla yapılması geleceğimiz için çok önemli.’’