Ekonomi Şekere yüzde 30 zam geliyor

Şekere yüzde 30 zam geliyor

21.01.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şekere yüzde 30 zam geliyor

Şekere yüzde 30 zam geliyor

ŞEKER fiyatlarına yüzde 30 zam yapılacak. Şekere spekülasyona izin vermeden zam yapılacağını belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez, politikacıyı torpilci siyasetçiye vatandaşın dönüştürdüğünü belirterek, bürokrasiye siyaset sokulmasının Türkiye'ye yapılan en büyük kötülük olduğunu söyledi.
1.5 milyon üreticinin örgütlü olduğu Pancar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) 25. Olağan Genel Kurulu dün yapıldı. Genel kurulun açılışında konuşan Birlik Başkanı Mehmet Bayraklı enflasyon oranında pancar taban fiyatının, şeker fabrikalarının Pankobirlik'e devredilmesini istedi.
İzlenen fiyat politikası nedeniyle Pankobirlik'e ait 3 fabrikanın zararda olduğunu belirten Genel Müdür Kamil Özdemir ise, şeker fiyatlarına yüzde 30 zam yapılması gerektiğini söyledi. Özdemir, kooperatiflere tanınan kurumlar vergisi muafiyetinin yeni reform tasarısında kaldırılmasına karşı olduklarını da açıkladı.

Muhalefet partileri temsilcilerinin de katıldığı genel kurulda, zam talebinin haklı olduğunu ifade eden ve spekülasyona izin vermeden fiyatların artırılacağını belirten Sanayi Ticaret Bakanı Yalım Erez, şeker fabrikalarının şeffaflık içinde özelleştirileceğini söyledi. Bu konuda torpil istenmemesi gerektiğini de ifade eden Erez, torpil yapan siyasetçiye iyi siyasetçi gözüyle bakıldığı için siyasetçilerin bu yolu kullandığını belirterek, "Siyasetçiyi bu hale getiren sizlersiniz" dedi.

Özelleştirme ile siyasetçinin devlet kesesinden hovardalık yapamaz hale geleceğini de söyleyen Erez, bugüne kadar kamu kuruluşlarının amaçları doğrultusunda çalışmadığını da savunarak, "Bürokrasiye siyaset sokulmuştur. Bürokrasiye siyaset sokulması Türkiye'ye yapılan en büyük kötülüktür" diye konuştu.
Erez, bayram öncesinde pancar üreticilerine avans ödeneceğini açıklarken; Tarım Bakanı Mustafa Taşar, tarıma desteğin süreceğini söyledi. Tarıma en büyük önemi veren hükümet olduklarını vurgulayan Taşar, ilk kez ürün bedellerinin peşin ödendiğini bildirdi. Hububatta, "Mal ofiste para çepte" politikasını bu yıl da sürdüreceklerini ekleyen Taşar, yaptığı 6 aylık 5 yıldız verdi.