Ekonomi Sıfır ve ikinci elde en çok talep gören modeller belli oldu! Bayiler liste fiyatlarını güncelledi

Sıfır ve ikinci elde en çok talep gören modeller belli oldu! Bayiler liste fiyatlarını güncelledi

19.01.2024 - 07:15 | Son Güncellenme:

2023 yılının son 4 ayında sıfır ve ikinci elde görülen fiyat düşüşleri ile birlikte araç almak isteyenler açısından büyük fırsat oluşmuştu. Şu anda sıfır araçlarda halen kampanyalar sürerken, bazılarında ise bu kampanyalar sonlandı. Yeni yılın gelmesi ile birlikte bayiler liste fiyatlarında güncellemeye gitti.

Sıfır ve ikinci elde en çok talep gören modeller belli oldu Bayiler liste fiyatlarını güncelledi

Milliyet.com.tr/ÖZEL Peki sıfır ve ikinci el piyasasında son durum ne? Fiyaltar önümüzdeki süreçte artar mı? Konuyla ilgili İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, milliyet.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulundu. Ertemel, piyasada en çok talep gören modelleri de sıraladı. İşte detaylar...

Haberin Devamı

BAYİLER LİSTE FİYATLARINI GÜNCELLEDİ

“Ağustos ayında başlayan yıl sonu kampanyaları, bu yıl istisnai olarak sıfır otomobilde %20’lere varan indirimler ve avantajlı finansman olanakları ile kullanıcılara sunuldu. Sıfır otomobilde sağlanan indirimler, ikinci el otomobil fiyatlarının da düşmesine vesile oldu.

Bu süreçte fiyatlar tüketici lehine şekillenirken, haksız uygulamalar ve ikinci el-sıfır otomobil fiyat dengesizliği gibi tüketici aleyhine olan konular da tamamen çözülmüş oldu. Daha önce yaptığımız basın mülakatlarımızda özellikle Kasım ve Aralık aylarında yapılan indirimlerin maliyetler seviyesine kadar geldiğini, sıfır ve ikinci el otomobilde daha fazla düşüş beklemediğimizi beyan etmiştik.

Haberin Devamı

Döviz kuruna ve maliyetlere bağlı olarak fiyatlarda bir miktar artış olabileceği de öngörülerimiz arasındaydı. Geldiğimiz noktada süreci değerlendirmek gerekirse Ağustos ayında başlayan indirim trendinin Eylül ve Ekim aylarında zirveye ulaştığı, Kasım-Aralık aylarında sabit fiyatlamalara döndüğü ve Ocak ayında bazı modellerde yapılan indirim oranlarının azaltıldığı, bazı modellerde ise liste fiyatına artış uygulanarak, artık liste fiyatlarının geçerli olduğunu görmekteyiz.

FİYATLAR YÜKSELDİ Mİ?

Özetle kampanyalar devam eden ya da sonlandırılan tüm 2023 model araçlarda bir miktar fiyat artışı söz konusu. Her marka henüz 2024 model fiyatlarını açıklamamış olsa da 2023-2024 model fiyat farkının %3 ile %5 arasında olacağını söyleyebiliriz. 2024 yılında döviz kurunda artış olduğu takdirde veya otomobile talebin tekrar artmasıyla beraber araç fiyatlarında artışlar görebiliriz. Ancak Ticaret Bakanlığı’mızın piyasaya dair aldığı etkili tedbirler, Çin menşeli markaların yarattığı rekabet ortamı, pazarda beklenen daralma gibi sebeplerle fiyatlar olağan ve tüketici lehine olacaktır.

SIFIR VE İKİNCİ ELDE EN ÇOK HANGİ ARAÇLAR İLGİ GÖRÜYOR?

Ülkemizde en çok rağbet gören otomobillerin başında C Segment Sedan aile otomobilleri geliyor. Bu segmentte olan araçların bazılarının ülkemizde üretiliyor olmasından kaynaklı sunduğu fiyat avantajı ve sahip olduğu konfor ile tüketiciler tarafından oldukça ilgi görüyor. Uzun yıllardır gerek sıfır gerekse ikinci el pazarında en çok satan otomobil bu segmente ait.

Haberin Devamı

‘PİYASANIN YÜZDE 75’İ 5 YAŞ VE ÜZERİ ARAÇLAR’

Yine B Segment Hatchback otomobiller de en çok tercih edilen araçlar arasında. Model yılı olarak değerlendirdiğimizde pazarın ortalama %75’i 5 yaş ve üzeri araçlara ait. Bu dilimde de en büyük payı 10 yaş ve üzeri araçlar alıyor. Ancak 2023 yılında alım refleksinin sıfır otomobile kayması ve son 5 aylık süreçte ikinci el talebinin de bu alana yönelmesiyle birlikte, 2023 verilerinde biraz daha dengeli bir tablo görebiliriz.

Mevcut ekonomi politikası, yüksek mevduat oranları ve krediye erişim de yaşanan zorluklar sebebiyle bu yıl piyasamızda daralma bekliyoruz. Şu an için sıfır otomobile ilgi biraz daha fazla olsa da gerek sıfır gerekse ikinci elde genel talebin düşük olduğunu söyleyebiliriz.

‘İLGİ TEKRAR İKİNCİ ELE KAYACAK’

2024 yılı satış adetlerinin ortalama 750.000 olacağı, ikinci elde de benzer oranda daralma yaşanacağını öngörüyoruz. Öte yandan 1-1.5 ay içerisinde sıfır araçta kampanyaların sonlanmasının ardından, yılın ikinci çeyreğinde ilginin tekrar ikinci el otomobile kayacağı öngörülerimiz arasında. Özellikle ilkbahar aylarında 2023 yılı oranında olmasa da piyasamızda canlanmanın başlayacağı kanaatindeyiz. Otomotiv sektörü mensupları ve sektör temsilcileri olarak ülke ekonomimizin ve sektörümüzün yakın gelecekte çok daha sağlam temellerle devam etmesi açısından, bu süreçte sabır göstermeye ve çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Haberin Devamı

ARAÇ ALACAKLARA EKSPERTİZ UYARISI!

Otomobil alımlarında alışveriş güvenliği, ekspertizden önce başlayan bir süreç. İkinci el otomobil almayı düşünen tüm vatandaşlarımızın yetki belgesi sahibi otomobil satıcılarından alışveriş yapmalarını önemle tavsiye ediyoruz. Böylelikle ödeme güvenliği ve satış sonrası güvenli alışveriş gibi pek çok önemli hususta anlaşmazlık riski büyük ölçüde ortadan kalkmış olacaktır. Devir aşamasından önce TSE belgeli ve güvenilir ekspertiz firmalarını tercih etmeleri ve kontrol uygulamalarına dair bilgi alarak taleplerini ekspertiz firmaları ile paylaşmalarını tavsiye ederiz.”