Ekonomi ‘Türkiye, Starlink’e şartlarını bildirdi’

‘Türkiye, Starlink’e şartlarını bildirdi’

30.09.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Starlink’in Türkiye’de nasıl regüle edilmesi ve hangi şartlarla Türkiye’ye giriş yapması gerektiği konusunda çalışmalarını yaptıklarını, bu çalışmaların Starlink ekibine bildirildiğini aktararak, “Dijital egemenlik kurallarımıza uyan her türlü firmaya kapımız sonuna kadar açık” dedi.

‘Türkiye, Starlink’e şartlarını bildirdi’

Dijital egemenlik kapsamında vatandaşların ürettiği dijital verilerin önemini vurgulayan Koç, “Bu verileri hem 4G bağlantı hem Wi-Fi bağlantısı hem de uydu bağlantılarıyla sağlıyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’de uydu üzerinden internet veren birçok firma olduğunu bildiren Koç, alçak yörüngede Starlink’in ilk firma olması sebebiyle farklı olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Ülkeler, kendi alçak yörüngeli sistemlerini kurmak yönünde çalışmalarına devam ediyor. Mesela Güney Kore önce lisansı verdi, sonra devlet olarak kendi alçak yörünge sistemlerini kurmak için çalışmalara başladı. Starlink şu anda tek. Biz nasıl Türksat ile yüksek yörüngede varsak alçak yörüngede de olmamız lazım. Türkiye olarak bu alana yatırım yapıp projeler geliştireceğiz.”

Türkiye’de Tesla’nın Starlink şirketinin açıldığını ve Tesla Türkiye’nin CEO’sunun da oraya atandığını hatırlatan Koç, grubun Türkiye’de başka yatırımlar yapmayı düşündüğünü de sözlerine ekledi.