Ekonomi ‘Yeşil dönüşüm büyümenin şartı’

‘Yeşil dönüşüm büyümenin şartı’

11.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alparslan Çakar, ekonomik sürekliliğin ve büyüme potansiyelinin korunması için kademeli ve düzenli yeşil dönüşümün zorunlu olduğunu vurguladı.

‘Yeşil dönüşüm büyümenin şartı’

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) ve TBB iş birliğiyle düzenlenen Türkiye Sürdürülebilir Finans Forumu’nda konuşan Çakar şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Şu anda, yeşil projelere yönelik finansman büyük oranda sınırlı bir alana odaklanmış ve esas olarak gelişmiş ekonomilerde yoğunlaşmıştır. Bu nedenle gelişmekte olan ülkelerde yeşil finansman olanaklarının artırılması hayati önem taşımaktadır. Bu ortamda, hükümetlerin liderliğinde, ilgili tüm paydaşların yeşil dönüşüme aktif olarak katkıda bulunmasına ihtiyaç vardır. Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecinde oynadığı rol ve attığı adımlar, Ulusal Katkı Beyane benzeri çeşitli politikalar ve uluslararası iş birlikleri ile şekillenmektedir.”

Çakar, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma ve çevre dostu teknolojilere geçiş yapmayı hedeflediğini, bu doğrultuda önemli girişimlerde bulunduğunu kaydetti.

Finansta iklim etkisi

Haberin Devamı

Çakar, “Finans sektörü, hem iklim değişikliğine neden olan, hem de bu değişimden etkilenen kırılgan sektörlere finansman sağlaması nedeniyle iklim risklerine yüksek oranda maruz kalmaktadır. Belirtilen zararları asgari düzeye indirmenin yolu, birlikte proaktif önlemler alacak şekilde hedef odaklı hareket etmektir. Hatırlanması gereken finans sektörünün sürdürülebilir bir dünyanın gelişmesi için kritik bir öneme sahip olduğudur” dedi.