En 300 milyon dolarlık pazar

300 milyon dolarlık pazar

28.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

300 milyon dolarlık pazar

300 milyon dolarlık pazar





Gülerek anlatıyor: "Hangi işi yapmadım ki... Deve güreşlerinde bidon bidon su, benzin kuyruklarında şişe şişe meşrubat sattım. Sandal kiraladığım da oldu, balık tutup sattığım da...
Sporting Genel Müdürü Levent Yarcan, küçük yaştan itibaren ticaretle uğraşmış.
"İlkokul birinci sınıftan beri içimde ticaret yapma isteği vardı" diyen Yarcan, halasının Almanya'dan hediye olarak getirdiği silgileri, öğrenci arkadaşlarına satarak nasıl paraya çevirdiğini de anlatıyor keyifle.
Eğitimi boyunca, harçlığını çalışarak çıkaran Yarcan, Boğaziçi Üniversitesi'nde okurken de boş durmamış ve ithalatçı bir firmada part time olarak çalışmış.
Spor ürünleri satan firma bir süre sonra finansal sıkıntıya girince Yarcan, babasının desteğiyle 1984'te şirketi devralmış.
Şirketin adını değiştirerek, Sporting Güngör A.Ş.'yi kuran Yarcan, ilk iş olarak spor malzemeleri konusunda önde gelen markaların Türkiye temsilciliğini almış.

Tırmanma duvarlı mağaza
Gerisini Yarcan'dan dinleyelim:
"2000 yılında perakendeciliğe girip Sporting Shop adı altında kendi mağazalarımızı açma kararı aldık. İlk mağazamızı Ankara'da açtık. Türkiye'nin tek ve en büyük, çok markalı spor mağazası oldu. Daha sonra Marmaris mağazamız faaliyete girdi. Aynı dönemde şirketin genel merkezini Dudullu'ya taşıyarak; depo, ofis, showroom ve yönetim birimlerini aynı çatı altında topladık. Aynı binada bir de outlet mağazası açtık. Bugün altı mağazaya ulaştık."
Hâlâ Türkiye'de çok küçük metrekarelerde spor ürünlerinin satıldığını söyleyen Yarcan, "Yurtdışındaki gibi binlerce metrekarede içinde her türlü spor dalına ait ürünlerin bulunduğu mağazalar yok. Bunun ilk örneğini bu yıl Akatlar'da haziran sonunda biz açacağız. Bin 200 metrekarede hizmet verecek olan mağazamızın içinde tırmanma duvarı bile olacak. Bu yıl toplam mağaza sayımız sekizi bulacak. Hedefimiz her ilde en az bir mağaza açmak" diye anlatıyor.

Esas Holding'le evlendiler
Yarcan, 2003'te risk sermayesi konusunda hizmet veren Esas Holding'le bir anlaşma imzalayarak şirketin yüzde 30'unu bu şirkete devretmiş.
Esas Holding ile tanışmalarının bir yatırım danışmanı şirket aracılığıyla olduğunu söyleyen Yarcan şöyle devam ediyor:
"Bu evlilikle beraber hızlı büyüme sürecine girdik. Şirketin sermayesi güçlendi. Çünkü şirkete hisse alımı ile değil, sermaye artırımı yoluyla girdiler. Üst yönetimin desteği ve tecrübesinden faydalanıyoruz. Bir yılı geride bıraktık. 2003, yapısal değişikliklerden dolayı zor bir yıldı ama 2004 gayet iyi başladı ve iyi gidiyor. Bu yılki ciro hedefimiz 6 trilyon lira. Geçen yıl bu rakam 3.5 trilyondu".

'Spor için zenginlik şart değil'
Türk insanının sporla yeni yeni tanıştığını söyleyen Yarcan, "Oysa spor yapmak için illa zengin olmaya gerek yok. Bugün uzun koşucuların çoğu Afrika'dan çıkıyor. Ayakkabısız koşuyorlar ve ayakkabısız dünya şampiyonu olan insanlar var. Spor yapmak için illa malzemeye de gerek yok" diyor. Türklerin spor yapmak yerine futbol seyretmeyi tercih ettiklerini belirten Yarcan, şöyle konuşuyor: "Bütün yıl boyunca futbol maçı seyretmeye gidiyorlar. Harcadıkları paralarla Türkiye'nin en lüks tesisinde spor yapabilirler. Sektörün gelişememesinin bir başka nedeni de altyapı eksiklikleri. Tesislerin sayısı çok çok az. Federasyonların sporun gelişmesi içinde verdikleri destek yeterli değil. Hâlâ sponsorluk yasası yok."

Türkiye'deki spor malzemeleri pazarının cirosunun 300 milyon dolar civarında olduğunu kaydeden Yarcan, "Bizimle aynı nüfusa sahip Almanya'da bu pazar 12 milyar euro. 40 misli daha büyük. Yunanistan 10 milyon nüfusa sahip ama pazarının hacmi Türkiye'deki kadar" diyor.
Spora ilgiyi artırmak amacıyla turnuvalara ve sporculara sponsorluk desteği verdiklerini söyleyen Yarcan, "Ancak sadece bizim çabalarımızla olacak bir iş değil. Mesela Sporting'in satışlarına göre Türk halkı en çok spor ayakkabı satın alıyor. Ancak bu ayakkabılar aktif sporlar için değil. Daha çok bir spor ayakkabım olsun diye alınıyor" diyor.



BUSINESS


Başekonomistler, 'kriz ve kaos kapıda' diyor!
Felaketin reçetesini yazabilir misin?
'Bu kaça' diye soranı atölyeden kovuyor
'Yerli Malı Haftası'nı 70 yıl sonra Almanya'ya ihraç ettik
23 firma yer aldı, 90 yatırımcı sırada
İlk parasını deve güreşinden kazandı
Antepfıstığı hâlâ Asur'dan kalma teknolojiyle kurutuluyor
Türk sinemasına yatırım yapmanın tam zamanı
Hâlâ neşeli, hâlâ muzır
Fakir şirketlerin zengin patronları 'etik'ten söz edemez
Serbest bölgelere stopaj şoku
Sualtı ona ilaç gibi geliyor
Zeki Sayın Merkez Bankası'na mı gidiyor?
'Gölgelerin Gücü' İngilizler'in elinde
Bill Gates'in ortağı 'uzaylı' peşinde
Bu dizeller çevre dostu
Aşkolsun!
Bu telefonlar kıvır kıvır...
Şampanya değil çikolata