En Arjantin'de krizin kronolojisi

Arjantin'de krizin kronolojisi

24.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Avrupa'dan haberler

Arjantinde krizin kronolojisi





Asya Kaplanları, Rusya, Arjantin ve Türkiye... Bu ülkelerin yakın tarih içinde birçok ortak özellikleri var. Hepsi de 'gelişmekte olan ülkeler' kategorisinde sınıflandırılan ülkeler, hepsi de arka arkaya kriz yaşadılar ve hepsinde, 'bu kriz nasıl oldu?' sorusuna yanıt aranırken, yaygın yolsuzluklarla karşılaşıldı.
Aslında bu yolsuzluklar uzun zamandır bu ülkelerin kamuoyu tarafından biliniyordu. Ancak birçoğu hasır altı edilmiş, mizansen soruşturmalar sonuçsuz kalmıştı. Marcos ailesinin yolsuzlukları, Sharto'nun oğlunun müthiş serveti ve bu servetlerle ilgili soruşturma yapan yargı görevlilerinin öldürülmesi, Güney Kore'de 'chebol'lara (holdingler) yönelik siyasal kayırmalar, 'liberal Rusya'da mafyanın ekonomik kontrolü, Arjantin'de kırmızı Ferrari ile gezip tozan Devlet Başkanı Menem'le (El Turco!) ilgili 5 milyar dolarlık rüşvet ve Hırvatistan ile Ekvador'a gizli silah satan şebekenin lideri olduğuna yönelik iddialar... Ve nihayet Türkiye'de kamu bankalarının yağmalanması, özel bankaların patronları tarafından içinin boşaltılması, özellikle enerji alanında olmak üzere kamu ihalelerindeki usulsüzlükler... Kısacası 'ahbap çavuş' kapitalizminin traji - komik manzarası!

Bakan para izi sürüyor
Bu ülkelerin hepsinde tasarruf edilen gayri yasal kaynakların önemli bir kısmının yurtdışına transfer edildiği ileri sürüldü. Soruşturmalarda İsviçre bankalarında 'para' arandı. Geçtiğimiz günlerde, Arjantin Adalet Bakanı Gustavo Beliz, yine aynı amaçla İsviçre'ye bir ziyaret gerçekleştirdi.
Ziyaretin amacı, eski Devlet Başkanı Carlos Menem ve diğer eski yöneticilerin İsviçre bankalarındaki hesaplarına el konulması ve bilgilerin deşifre edilmesiydi.
Latin Amerika'nın yolsuzluklarla başı dertte olan üçüncü büyük ekonomisi Arjantin'nin 'yolsuzlukların önünü almaya yeminli' yeni Devlet Başkanı Nestor Kirchner'in desteği ile açılan Menem soruşturmaları sırasında da hükümet, daha önce İsviçre'den yardım talebinde bulunmuştu.
Menem ile ilgili iddialar arasında, 1994 yılında Buenos Aires'te Yahudiler'in bulunduğu bir alışveriş merkezine düzenlenen ve 85 kişinin ölümüne sebep olan bombalı saldırının İran'la ilişkisinin 10 milyon dolarlık rüşvet karşılığında gizlenmesi de yer alıyor. Bilindiği gibi bu iddia The New York Times gazetesinde yer almıştı.
Bu soruşturma sırasında da Arjantin mahkemeleri, konuyla ilgili olarak İsviçre'den bilgi talebinde bulunmuştu.

  • 2001: IMF, dalgalı döviz kuruna geçilmesini istedi. Dönemin Ekonomi Bakanı Cavallo bu isteği reddetti. IMF, Arjantin kredisini dondurdu.
  • Para Kurulu ile birlikte dolara sabitlenen peso aşırı değerlendi. Arjantin rekabet gücünü kaybetti.
  • Piyasanın dolarize olması, yüksek reel faiz oranları ve petrol fiyatlarından kaynaklanan ticaret hadlerindeki sapmalar, ülkeyi resesyona sürükledi.
  • Temmuzda piyasalardaki güvensizlik ve Devlet Başkanı Rua'nın istifa söylentileri, borsayı son 28 ayın en düşük seviyesine indirdi. Üç büyük kredi derecenlendirme kuruluşu Arjantin'in notunu düşürdü.
  • Ağustosta IMF, Arjantin'le yapılan stand - by anlaşmasındaki kredi miktarını 8 milyar dolar yükseltti.
  • Ekimde halk bankalardan yaklaşık 1.3 milyar dolar çekti.
  • 1 Aralık'ta Bakan Cavallo bankalardan para çekimine limit getirdi.
  • 5 Aralık'ta IMF 1.3 milyar dolarlık kredi dilimini vermeyeceğini açıkladı.
  • 6 Aralık'ta hükümet borçlarını ödemek amacıyla özel emeklilik fonlarını kullanmaya başladı.
  • 18 Aralık'ta IMF, Arjantin'in borç ertelemesi yapabileceğini açıkladı.
  • 20 Aralık'ta Başkan Rua ve Cavallo istifa etti.
  • 23 Aralık'ta Adolfo Rodriguez Saa, başkan seçildi.
  • 30 Aralık'ta yoğun protesto yüzünden Saa istifa etti.
  • 1 Ocak 2002 Parlamento, Peronist Senatör Eduardo Duhalde'yi Rua'nın kalan başkanlık süresi dolana kadar iki yıl için başkan seçti.

  • Polonyalı çiftçiler AB'yi okulda öğrenecek
    AB'ye tam üyeliği için kısa bir süre kalan Polonya'da çiftçilere, üyelikten ne yararlar sağlayacakları konusunda dersler veriliyor. Çocukların gittiği okullardaki küçük sandalyelere dizilen Polonyalı çiftçiler, AB hakkında slayt gösterileri ile eğitiliyorlar.
    Tarımı yeniden Yapılandırma ve Modernize Etme Ajansı (ARİMR) tarafından yürütülen eğitim çalışmaları kapsamında çiftçilere neye ne kadar ödeme yapılacağı, ne standartlarda üretim yapmaları gerektiği ve bu sürecin sonunda nasıl kalkınacakları anlatılıyor.
    Polonya'da eğitime tabi tutulması düşünülen toplam 2 milyon çiftçi olduğu belirtiliyor. 15 Haziran 2004 tarihine kadar devam edecek olan eğitimlerde Avrupa fonlarından nasıl yararlanabilecekleri de aktarılıyor.

    Euro yükseldikçe canlanma duruyor
    Euro'nun dolar karşısında tarihinin en üst seviyesine çıkması Avrupa'nın ekonomik canlanma ümitlerini kötü yönde etkiliyor. Geçtiğimiz hafta 1.20 dolar seviyelerine kadar yükselen
    euro, bölgedeki ihracatçıların ve ithalatçıların korkulu rüyası haline geldi.
    Geçtiğimiz hafta, uzun bir dönemin ardından ilk kez Almanya, Fransa ve İtalya'da ekonomik canlanma belirtileri görülmüştü. Analistler ise yorumlarında euro'nun şu andaki seviyelerinde kalması veya daha fazla yükselmesi halinde Avrupa'nın ekonomik canlanma konusunda çok yakın bir gelecekte ciddi kan kaybına uğrayacağını belirtiyorlar. Tahminlere göre de Euro bu seviyelerde kalacak olursa önümüzdeki yıl Avrupa'nın büyüme oranı yüzde 1.3'e ulaşabilmek konusunda zorluk yaşayacak.

    Almanya'da iflas eden şirket sayısı azaldı
    Son 2,5 yıldan bu yana ilk kez ağustos ayında Almanya'da iflas eden şirket sayısında gerileme oldu. 3 bin 21 şirketin iflas ettiği bu yılın ağustos ayındaki iflaslar, geçen yıl aynı dönemle kıyaslandığında yüzde 8.7 azalma olduğunu gösteriyor. Ancak kişisel iflas sayısında yüzde 0.8'lik bir artış oldu ve toplam 7 bin 736 kişi borcunu ödeyemediği için iflas etti.
    İstatistik Departmanı tarafından yapılan açıklamada bunun geçici bir durum olabileceği belirtiliyor. Yapılan açıklamada bu durumun yaz aylarına özgü bir durum olabileceği kaydediliyor. Çünkü yaz aylarında mahkemelerin önemli bir bölümü Almanya'da tatile çıkıyor ve kapalı oluyor. Öte yandan yılın ilk sekiz aylık dönemi göz önüne alındığında iflaslarda bir yükseliş trendi gözleniyor.





    BUSINESS


    Modern cihadın parasal kaynakları
    Sayfayı bas Atilla, işimize bakalım
    Atatürk'ten madalyalı İzmirli makarnacı...
    'Korkuyoruz, korktukça küçülüyoruz'
    'Göz'den 'iz'den tanıyorlar
    Bu marka aşktan doğdu
    Baklavadan şekeri kestiler mısır şurubu ile üretiyorlar
    AMERiKAN MARKALARI RAMAZAN'DA MÜSLüMANLIĞI SEÇTİ
    Tıraş bıçağı reklamında oynadım
    İşadamına özel check - up
    Kamu hizmetinde etik
    Vehbi Koç'un kurduğu 75 yaşındaki Otokoç'u bir delikanlı yönetiyor
    Emlak Vergisi ikinci taksit ödemesinde son gün 1 Aralık
    Vatan hasreti çekene Tulumba!
    Arjantin, İsviçre'deki rüşvet hesaplarının peşine düştü
    Müzik endüstrisi birleşme vizesi bekliyor
    Toyota, Ford'u solladı
    'Jean'sel uyarılar

    Yazarlar