En Asgari sermaye miktarlarına uyumda süre uzatımı

Asgari sermaye miktarlarına uyumda süre uzatımı

30.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Asgari sermaye miktarlarına uyumda süre uzatımı

Asgari sermaye miktarlarına  uyumda süre uzatımı




Tüm dünyada kamu kurumlarının, hizmetlerini hızla internete taşımaları ile e - devlet modeline doğru büyük adımlar atıldığını izliyoruz. Bunun verimlilik ve devlet - vatandaş ilişkileri açısından ne derece önemli olduğunu belirtmeye gerek yok.
Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP) ile başarılı bir sınav veren Maliye Bakanlığı da bunu internet hizmetleri ile devam ettiriyor.
Gelirler Genel Müdürlüğü'nün VEDOP, İnternet Vergi Dairesi ve diğer internet uygulamaları ile, Bilişim 2002 Etkinlikleri çerçevesinde 'Devletten Bireye' kategorisinde TÜSİAD'ın büyük ödülünü almış olduğunu da bu vesileyle belirtelim.
Eski bir Maliye Bakanlığı mensubu olarak bakanlığın son yıllardaki bu başarılı internet çalışmalarını gururla izliyorum. Özellikle tasarıların web sitesine konulması ve belli konularda sirküler çıkarılarak bunların internet kanalıyla yayımlanması takdire değer. Artık vergiyle ilgili gelişmelere ve mevzuata daha çabuk bir şekilde ulaşabiliyoruz.
Hedefler arasında, vergi beyannamelerinin internet üzerinden alınmasının da bulunduğunu belirterek, bugünkü yazımıza yani internet vergi dairesinin tanıtımına geçebiliriz. Geçmeden önce bir düşüncemi paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz gibi mükellefler çok sayıda vergi beyannamesi düzenlemek ve vermek zorundalar. Bu beyannameler periyodik olarak ayın belli günlerinde veriliyor ve tahakkuk eden vergi de yine farklı günlerde ödeniyor. Yani hem mükellefler hem de vergi dairesi çalışanları beyanname alımı ve vergi tahsilatı ile birçok gün uğraşmak zorunda kalıyor.
Neden mükelleflerden bütün vergileri içeren tek bir beyanname alınmaz? Bunu anlayamıyorum. Tek beyanname ile beyan durumunda, hem mükelleflerin hem de vergi dairelerinin ne ölçüde rahatlayacağını ve asıl ilgilenmeleri gereken konulara odaklanacağını düşünebiliyor musunuz?
www.gelirler.gov.tr adresinde hizmet veren İnternet Vergi Dairesi'nde halen şu servisler bulunuyor :

  • Motorlu Taşıtlar Vergi Dairesi
  • Kurumlar Vergisi Dairesi
  • Gelir Vergisi Dairesi
  • Vergi Kimlik Numarası Sorgulama
  • Gecikme Zammı Hesaplama

  • Bunlardan kurumlar ve Gelir Vergisi Dairesi, VEDOP kapsamında otomasyona geçmiş vergi dairesi mükelleflerine hizmet veriyor. Bu servis yardımıyla mükellefler,
  • Kayıtlı kimlik bilgilerini,
  • Beyan edilen vergilerle ilgili tahakkuk, tahsilat, vadesi gelen ve gelmeyen borç bilgilerini,
  • Bu dönemlerle ilgili olarak verilen ek beyanlar ve vergi inceleme sonuçlarına göre ikmalen ve resen tarh edilen vergilerle ilgili tahakkuk, tahsilat, vadesi gelen ve gelmeyen borç bilgilerini,
  • Yurtdışı çıkış yasağı ile ilgili bilgileri sorgulayabiliyorlar.

  • Bu hizmetlerden yararlanmak isteyen mükellefler vergi dairelerine müracaat ederek kullanıcı kodu ve şifre almak zorundalar. Başvuru dilekçesi örneği www.gelirler.gov.tr'den alınabilir.
    Diğer hizmetlerden yararlanmak için başvuruda bulunmaya ve şifre almaya gerek yok.
    Motorlu Taşıtlar Vergi Dairesi servisinde, otomasyona geçen vergi dairelerine kayıtlı araçlar için mükellefler,
  • Araç ve mükellef bilgilerini,
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi borç bilgilerini,
  • Trafik para cezası borç bilgilerini,
  • Tüm tahsilat bilgilerini sorgulayabiliyorlar.

  • Aldığımız bilgilere göre internet vergi dairesinin olanaklarından sınırlı sayıda kişi yararlanıyor.
    Bazen şikâyet etmeye çok da hakkımız olmadığını düşünüyorum.

    Bakanlar Kurulu asgarî sermaye miktarını, limited şirketlerde 5 milyar ve anonim şirketlerde ise 50 milyar liraya çıkarmış, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da yayımladığı tebliğ ile mevcut sermayeleri bu tutarlardan düşük olanların en geç 31 Aralık 2003 günü mesai saati bitimine kadar izin için müracaatta bulunmaları ve sermaye artırımına ilişkin tescil işlemlerinin de 30 Haziran 2004 tarihine kadar tamamlanması gerektiğini belirtmişti.
    Ancak, yakın zamanda, şirket kuruluşları ve sermaye artırımlarındaki Sanayi ve Ticaret Bakanlığı izni kaldırıldığından, uygulamada, sermaye artış işlemlerinin hangi tarihe kadar (31 Aralık 2003 tarihine kadar mı yoksa 30 Haziran 2004 tarihine kadar mı) tamamlanması gerektiği konusunda tereddütler oluşmuştu. Business'ta yazdığımız yazıda, 31 Aralık 2003 tarihinin artık önemini yitirdiğini ve sermaye artırımlarının en geç 30 Haziran 2004 tarihine kadar tamamlanması gerektiği görüşünde olduğumuzu, bakanlığın da bir tebliğ yayımlayarak bu süreyi uzatma ihtimalinin bulunduğunu belirtmiştik.
    Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın beklenen tebliği yayımlandı. Buna göre, sermayelerin yeni asgari miktarlara yükseltilmesi amacıyla en geç 31 Aralık 2004 tarihi mesai saati bitimine kadar şirket merkezinin bulunduğu yer Ticaret Sicili Memurluğu'na başvurulması gerekiyor. Bu şekilde başvuran şirketlerin sermaye artırımına ilişkin tescil işlemleri 31 Mart 2005 tarihine kadar sonuçlandırılacak.



    BUSINESS


    Kekeleme kaptan, sonra maçı kaybederiz
    Bu bir kariyer planlaması haberidir
    Tepe'nin 1.5 milyar dolarlık SimCity'si
    Ağzı kamaştırmayan Trabzon hurması ürettiler
    OECD ülkelerinde etik altyapı güçlendirme arayışı
    Flamenko bilmeyen, boğa güreşi izlemeyen, İspanyol yönetici
    Meltem'in Hülya Avşar'dan öğreneceği çok şey var...
    Bu köy, o köy değil
    Bunu o bile tahmin edemezdi
    Yeniçeri'yi yatıştıran akide şekerinden modern sanayiye
    İnternet dairesi var, ama kimse yararlanmıyor
    'Bir aksilik'ti, 'bir şans' oldu Alper Bey'in şirketini büyüttü
    En zengini Real Madrid
    'İnternet pazarında at çok, yem az'
    Kokusunu aldık
    Dünya turu