En BAMBİ AYAKKABI

BAMBİ AYAKKABI

07.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

BETA AYAKKABI

BAMBİ AYAKKABI





Tezgahtar "Güzel ayakkabı. Hem de İtalyan modeli" dediğinde karar vermek daha kolaydır. Nedense tercih edilir bir özelliktir ayakkabının İtalyan modeli oluşu. Ayakkabı sektörünün önde gelen firmaları da bunu farketmiş olacak ki son dönemde İtalyan tasarımcılarla çalışmaya başladılar. Özellikle son yıllarda hazırladıkları kolleksiyonlar, İtalyan tasarımcıların imzasının taşıyor. Firma sahipleri çalıştıkları tasarımcıları İtalya'daki ayakkabı fuarı sayesinde buluyorlar. Bu fuarda tasarımcılar için ayrılan özel bir bölüm var.
İtalyan tasarımcılarla çalışmak isteyen firma sahipleri burada tarzlarını beğendikleri ve fiyatta anlaşabildikleri tasarımcıları bulup onlarla çalışıyorlar.
Uzun yıllar aynı tasarımcıyla çalışanlar olduğu gibi sezonluk anlaşma yapanlar da var. Firmaların İtalyanları tercih etmelerinin en büyük sebeplerinden biri taban tasarımı konusunda uzman olmaları. Tasarımcıların çoğu tasarımlarını Türkiye'ye gelmeden İtalya'da yapıp gönderiyor. Bir tasarımcıya yılda 50 - 60 bin dolar ödeyen firmalar da bulunuyor.

40 yıldır faaliyet gösteren Bambi, 1997 yılından beri İtalyan tasarımcı Paulo Fabia ile çalışıyor. Şirketin ortaklarından Oğuz Arat sektörde İtalyan tasarımcılara yoğun bir talep olduğunu söylüyor. Fabia ile mevsimlik çalıştıklarını belirten Arat şöyle konuştu: "Yılda 50 - 60 bin dolar ödüyoruz. Ancak inanıyoruz ki Türk firmaları en geç 5 - 6 yıl yabancı rakiplerinin korkulu rüyası olacak."

30 yıldır faaliyet gösteren Beta Ayakkabı yaklaşık 15 yıldır İtalyan tasarımcılarla çalışıyor. Pazarlama Müdürü Özlem İkiışık, İtalyan tasarımcıları modanın öncülüğünü yaptıkları için tercih ettiklerini söylüyor. İtalyanlarla çalışmanın tecrübelerin paylaşılması açısından önemli olduğunu belirten İkiışık, tasarımcılara ödenen ücretlerin koleksiyona göre düzenlendiğini kaydediyor.

Gaziantepli Bella Ayakkabı'nın sahibi Cevdet Akınal, Bella'nın beş yıldır İtalyan tasarımcılarla çalıştığını belirtiyor. Akınal, üretiminin yüzde 60'ını ihraç eden Bella Ayakkabı'da İtalyanlarla yerli tasarımcılarının ortak çalıştıklarını söylüyor. Akınal, geçtiğimiz yıldan itibaren tasarımcı ithal ettikleri İtalya'ya da ihracat yapmaya başladıklarını anlatıyor.

Yedi yıldır İtalyan tasarımcılarla çalışan Gaziantepli Opak Ayakkabı'nın sahibi Suat Akınal, İtalyanları özellikle taban tasarımı konusunda tercih ettiklerini anlatıyor. Akalın "Tasarımcılar her yıl değişiyor. İçlerinde çok revaçta olanlar var ama ücretleri çok pahalı" diyor. Opak Ayakkabı, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine de ihracat yapıyor.

1993 yılından beri yurtdışındaki firmalara ayakkabı dizaynı yapan Paulo Fabio, 1996'dan beri Bambi'yle çalışıyor. Türkiye'deki birçok firmayı analiz ettiğini anlatan Fabio, Türkiye'de kalite ve fiyat sahasının çok geniş olduğunu belirtiyor. Fabio, Türkiye'yi yılda 5 - 6 kez ziyaret ederek Türk insanını ve beklentilerini anlamaya çalışıyor.



BUSINESS


'İstanbulspor Milan, ben Berlusconi olacağım'
Kitabı yayımlamayın, 200 milyar lira bütçemiz var...
Türkiye'nin yarını için bahse var mısınız?
Ayakkabılarımız İtalyan tasarımcılara emanet
'Fasonculuk' yapa yapa 'moda'yı öğrendiler
Hansel ve Gretel'in evinden bildiriyorum
'Kıyak anlaşma' istiyorlar
325 yıl hapsi istenen bile var
Başbakan'ın seçim gezisinde polis helikopteri kullanması etik değil
Verdiği söz için koşturuyor...
Maliye, mükellefe derece verecek
Gönen Oya Pazarı'nı gördünüz mü?
Olimpiyatların 'ağır işçileri' sorun oldu
Yeni misyonerler
Fransa hükümetinden 'şarap için' tavsiyesi
Büyük porsiyonları mönüden çıkarıyorlar
Yeni 5 sent'ler yakında piyasada
Motorola Telsim'e hissedar olabilir...
'Dua edin Tüpraş ile Petkim'i satamayayım'
İşadamları hiç bu kadar rahat olmamıştı