En 'Çakır'ın verdiğinden isterim'

'Çakır'ın verdiğinden isterim'

25.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Çakır'ın verdiğinden isterim'

Çakırın verdiğinden isterim





Merter'deki bir iş merkezinin ikinci katındaki ofisin telefonları, son günlerde susmak bilmiyor. Türkiye'nin dört bir yanından arayanlar şöyle diyor:
- 'Abi, Çakır vuruldu, gözünü seveyim bin 500 adet daha saat gönder!'
- 'Çakır'ın Nesrin'e hediye ettiği saatin aynısından istiyorum.'
- 'Ayıp değil mi kardeşim, sizin mafya dizisinde işiniz ne?'
- 'Söyleyin o Polat'a, Arslan Bey'e ihanet etmeye kalkmasın, fena olur!'
Burası, Kurtlar Vadisi dizisinin ana sponsoru İsviçreli saat markası Romanson'un Türkiye temsilciliği. Çalışanları, bir yandan dizinin reytingleriyle yarışan siparişlere, öte yandan fanatik izleyicilerden gelen tepki telefonlarına yanıt vermeye çalışıyor.
Bilindiği gibi, Türkiye'de bir süredir, sohbetlerin başlıca konusu 'Türkiye'nin puslu vadisi'nde olup bitenler... İş tam anlamıyla çığrından çıkmış durumda. Senaryo gereği öldürülen Çakır karakteri için vefat ilanları veriliyor, yas tutuluyor, mevlit okutuluyor. Çakır'ı öldüren Halit'i canlandıran aktör, Akmerkez'de dayak yiyor. Mafya babaları açıklamalar yapıyor.
Dizinin en heyecanlı sahnelerinde ekranda görünen saat markası Romanson da, 15 hafta gibi kısa bir sürede belleklere kazındı. Romanson Saatleri Türkiye Temsilcisi Ali Hekimoğlu, hem mutlu hem de şaşkın. Mutlu olmasının nedeni açık. Yüzde 48 izlenme oranına sahip olan bir dizide yer alan reklamı sayesinde satışlarının yüzde 100 arttığını belirtiyor. Geçen yıl ayda 7 - 8 bin civarında Romanson markalı saat satarken, son aylarda bu rakam 15 binlere kadar yükselmiş. Yaklaşık 10 yıldır Türkiye'ye ithal edilen Romanson markasını, artık sokaktaki çocuklar bile tanıyor. Piyasada satış fiyatları 100 milyon lira ile 500 milyon lira arasında değişen markanın hedef kitlesi orta gelir grubu.
Ali Hekimoğlu, diziyle birlikte üst gelir grubunu da kazandıklarına dikkat çekiyor. Dizide gösterilen 500 dolarlık Trofish modelinin gördüğü rağbet bunun en önemli kanıtı. Şirketin, 'en çok 20 adet satarız' düşüncesiyle kısıtlı sayıda getirdiği modele çok daha fazla sipariş gelmiş.

'O alemden misiniz?'
Ali Hekimoğlu şaşkın. Şaşkın çünkü diziyle olan aşırı ilgi ve kimi spekülasyonlar zaman zaman kendisini ve şirketini zor durumda bırakıyor. Kendisine en sık sorulan soru 'o alemle' bir ilgisi olup olmadığı. Uzun zamandır tanıdığı kişiler bile arayıp ciddi ciddi, 'Doğru söyle. Mafyaya bulaşmadın değil mi' diye soruyorlarmış.
"Emniyet'ten tanıdıklar arayıp 'Ne işiniz var mafya dizisiyle' diye sitem ediyor. Çakır'ın ölümünden sonra telefonlarımız susmadı. 'Bizim alakamız yok' desek de anlatamıyoruz, baskı yapıp senaryoyu değiştirmemizi istiyorlar. Tebrik ve tehdit telefonları alıyoruz" diyen Hekimoğlu, çiftlerin evlendirildiği Sevda Masalı programına da sponsor olduklarını ama hiç böyle 'garip' tepkiler almadıklarını anlatıyor.

Anlaşma gereği, dizideki oyuncular Romanson marka saat kullanmıyor. Ama bunu müşteriye anlatmak o kadar da kolay olmuyor. Arayıp, 'Polat'ın, Çakır'ın saatinden isteriz' diye tutturanlar varmış.
Üç hafta önceki bölümde, Çakır'ın Nesrin'e rüyasında hediye ettiği saate büyük rağbet olmuş. Romanson çalışanları bu saatin başka bir markaya ait olduğunu anlatmak zorunda kalmışlar.

Özel gözlük ve takı
Kurtlar Vadisi'nden esen rüzgar, Romanson'u başka denizlere yelken açmaya zorluyor. Ali Hekimoğlu, müşterilerden gelen talep üzerine ana firmaya, Türkiye'ye özel Romanson markalı gözlük, çakmak hatta takı gibi aksesuvarlar üretmeye ikna etti.
İsviçreli Romanson da, son aylarda dünyadaki en büyük pazarları haline gelen Türkiye'nin bu talebini geri çevirmedi.
Çevirmedi çevirmesine de, bir TV dizisinin markalarına olan talebi nasıl ikiye katladığını da hâlâ anlayabilmiş değiller.


BUSINESS


Dünya genetik pazarı 70 milyar doları buldu
Editörden
Eurovısıon katılımcısına 20 dolara hamam turu
Tüketim çılgınlığı yordu
Hayale, hobiye vakit kalmadı
'Mevzuat Hazretleri' Kamuda etik değerleri rafa kaldırır mı?
Beş batık bankadan 5 kuruş bile alınamayacak, çünkü...
Eurobondlar nasıl vergilendirilecek?
'Müteşebbis tanımı ikide bir tartışılmamalı'
Türk reklamcılığının geleceği: Genç yaratıcılar
Outdoor reklamları başarılı oluyor mu?
Korsanlar döndü
Kumarbaz
Makyajlı yeni 50 dolar geliyor
Yeni Megan'ı 'oyun'la tanıttı
'Abi, Çakır vuruldu, bin 500 saat daha gönder!'