En Check - up programlarında neler var?

Check - up programlarında neler var?

24.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Nerede, kaça yapılıyor?

Check - up programlarında neler var





İstanbul'daki birçok hastane, işadamlarının 'zamansızlık' gerekçesini gözönüne alarak, çok kısa zamanda gerçekleştirilen check - up programları geliştirdi. İşadamına özel olarak hazırlanan 'Business' ya da 'Executive' check-up programları 1 - 2 gün içinde tamamlanıyor ve 1.5 milyar liraya mal oluyor.
İşadamlarına özel program geliştiren hastanelerden biri Metropolitan Florence Nihgtingale. Programın amacını 'Modern iş dünyasında sağlıklı işadamlarıyla başarı trendini yakalamak' diye açıklayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Akün, özellikle ABD'de doktorlar tarafından hazırlanan bu tür özel programları Türk işadamları için geliştirdiklerini söyledi. Dr. Akün, Executive Health Program'la ilgili şu bilgileri verdi:
"Çalışma baskısı ve stres, yöneticilerin sağlığını fazla etkiliyor ve bu firmaların geleceğini belirliyor. Bu nedenle yöneticileri, yıllık özel sağlık kontrollerine tabi tutmaya karar verdik. Yılda bir kez yapılması gereken bu program ayrıca uluslararası seyahatlerde maruz kaldığı enfeksiyonlara karşı koruyucu aşılama ve diğer tıbbi önlemlerin alındığı seyahat danışmanlığı, beslenme, egzersiz danışmanlığı hizmetlerini de içeriyor."

Kod adı kullanmak serbest!
Check - up yaptıran yöneticilerin isterse kod adı kullanabilme ve kayıt tutulmama hakkına sahip olduğunu ifade eden Dr. Akün, raporların da büyük bir gizlilik içinde sadece şahsa iade edildiğine işaret etti. Şirketlere de hizmet verdiklerini anlatan Dr. Akün, firmaların özel konumda çalışan yöneticiler için bu tür sağlık kontrollerini 'bir zorunluluk haline' getirmesi gerektiğini savunuyor.
Akün, bugüne kadar başvuran hastalardan 48 yaşında aktif spor yapan bir yöneticide iki damarın tıkalı olduğunu saptadıklarını ve enfarktüsü önlediklerini ifade etti. 40 yaşındaki başka bir işadamında ise kalın bağırsakta kanserleşmeye giden bir polipi saptayıp alarak erken teşhis ettiklerini anlattı.
Check - up programlarında kadınlar da unutulmuyor. Kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri riskini belirleyecek tetkiklere yer veriliyor. Ancak başvuran kadınların oranı erkeklerin yaklaşık 10'da biri düzeyinde kalıyor. Başvuranların çoğunu 40 yaş üzeri oluştursa da ailevi risk taşıdığı için 25 yaşında dahi başvuran yöneticiler var.
Toplumda artan bilinçlenmeyle check - up programlarına başvuruların arttığını ancak bununla paralel olarak yanlış kullanımının da yayıldığını söyleyen Akün'e göre pek çok kişi, yaptırdığı standart testlerle mevcut veya olası problemlerini belirleyemiyor. Bu nedenle yanlış bir güvence içine girilip ve gereksiz birçok testten geçildiğini belirten Akün, "Kişinin bir sağlık problemi varsa ilgili doktora başvurması gerekir" dedi. Akün, diğer yanlış uygulamalarla ilgili şunları söyledi:
"İnsanlar, bir cihaza girerek bütün sağlık problemlerinin ortaya çıkarılabileceği gibi tamamen yanlış düşüncelere sahipler. Teknolojik ilerlemeler, modern tıbba insan vücudunun ayrıntılı görüntülenmesi konusunda hızlı olanaklar sunuyor. Bilgisayarlı tomografi, MR , pozitron emisyon tomografi (PET), elektron beam tomografi (EBT) gibi üst görüntüleme sistemleri hastalıkların erken teşhisi ve tedavilerinde çok büyük ilerlemeler sağlıyor. Ancak bunlar sağlık kontrolü yerine geçmez. Bilinçli sağlık taraması ancak uzmanlarca yapılmalıdır. Bu görüntüleme sistemlerine ancak ihtiyaç duyulduğunda başvuruyoruz."

Ülser ve kalp yönetici hastalığı
Acıbadem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Koptagel İlgün de stresin yöneticiler üzerindeki olumsuz etkisine işaret ederek, "Ülser ve kalp hastalıkları, stresle çalışan iş adamları ve yöneticilerin hastalığıdır" diyor.
Prof. Dr. İlgün, ev hanımlarına yapılan check - up'la işadamlarına yapılan arasındaki parametrelerin farklı olduğunu, yöneticilerde özellikle iş stresinin ve kişinin yapısının göz önünde bulundurulduğunu söylüyor. Check - up için gelen işadamlarının muayene ve tetkiklerini kısa sürede yaptırıp gitmek istediklerini ancak özellikle kalp hastalıkları için ileri tetkikler gerekebildiğini söyleyen İlgün, şöyle devam ediyor:
"İşadamlarının çoğu günde 14 saat çalışıyor. Çoğunun mazereti iş yoğunluğu. Böyle bir tempoya ve gergin ortama hareketsizlik, kilo alımı, sigara ve alkol eklenince tansiyon ve kalp hastalıkları riski artıyor. Sigara özellikle trafik gibi stresli ortamlarda içildiğinde 3 kat daha zararlı. Alkol için de aynı şey geçerli. Tüm bunlar kalp hastalıklarına mektup yazmak, koroner yetmezliğe mesaj, beyin krizine faks çekmek oluyor. Tansiyon çok önemli. Bir yönetici tansiyonunun arada bir inip çıktığını söylüyorsa mutlaka check - up'tan geçmeli. Bu tip hastaları koluna bağladığımız cep telefonu gibi bir cihazla 24 saat takip ediyoruz. Yaptıkları işlere göre tetkikleri belirliyoruz."

Öncelikle şikayetler, ailevi hastalıklara özgü risk faktörleri, belirleniyor. Ardından ayrıntılı bir muayene sonrası check - up uygulamasına geçiliyor. Kan tetkiki, kalp ve damar hastalıkları erken teşhisi için elektrokardiyografi - efor testi, akciğer grafisi, glokom taraması, görme işitme fonksiyon ölçümü, kalın bağırsak kanserinin erken teşhisi için kolonoskopi, kadında meme kanseri için mammografi, rahim kanseri için PAP smear testi, erkekte prostat kanseri için PSA testleri başlıca tetkikler arasında.

Metropolitan Florence Nightingale
1.2 - 1.5 milyar
International Hospital
- Erkekler 560 milyon
- Kadınlar 600 milyon
Etiler Polikliniği
- Erkekler 560 milyon
- Kadınlar 600 milyon
Memorial Hastanesi 775 milyon
Acıbadem Hastaneleri:
- 40 Yaş üstü kadın 745 milyon
- 40 yaş altı kadın 644 milyon
- 40 Yaş üstü erkek 686 milyon
- 40 yaş altı erkek 576 milyon
İstanbul Cerrahi
500 milyon - 1.250 milyon

NOT: Check - up programları yaşa, cinsiyete ve risk faktörlerine göre yapıldığından fiyatlar buna göre belirleniyor. Doktorun isteği üzerine eklenecek tetkikler fiyatları değiştiriyor.



BUSINESS


Modern cihadın parasal kaynakları
Sayfayı bas Atilla, işimize bakalım
Atatürk'ten madalyalı İzmirli makarnacı...
'Korkuyoruz, korktukça küçülüyoruz'
'Göz'den 'iz'den tanıyorlar
Bu marka aşktan doğdu
Baklavadan şekeri kestiler mısır şurubu ile üretiyorlar
AMERiKAN MARKALARI RAMAZAN'DA MÜSLüMANLIĞI SEÇTİ
Tıraş bıçağı reklamında oynadım
İşadamına özel check - up
Kamu hizmetinde etik
Vehbi Koç'un kurduğu 75 yaşındaki Otokoç'u bir delikanlı yönetiyor
Emlak Vergisi ikinci taksit ödemesinde son gün 1 Aralık
Vatan hasreti çekene Tulumba!
Arjantin, İsviçre'deki rüşvet hesaplarının peşine düştü
Müzik endüstrisi birleşme vizesi bekliyor
Toyota, Ford'u solladı
'Jean'sel uyarılar