En Couger'ların yetkili servisi oldu

Couger'ların yetkili servisi oldu

18.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Couger'ların yetkili servisi oldu

Cougerların yetkili servisi oldu





"Türkiye, geleceğin üretim ülkesi. Anadolu'nun dört bir yanından girişimci fışkırıyor. Bu insanlar binbir fedakârlıkla ve zorlukla, kendi fabrikalarını, üretim tesislerini kuruyor. Dünya standartlarında üretime, ihracata soyunuyorlar" diye düşündü.
Yıl 1987. Emekli bir belediye işçisi ile ilkokul mezunu bir ev hanımının kızı Nuray Karalar, Çanakkale'nin Çan ilçesinden çıkıp, birincilikle girdiği ODTÜ Mühendislik Fakültesi'nin kantininde bir yandan çayını yudumlarken bir yandan da gelecek planları yapıyordu.
"Öyle bir iş kurmalı ki" dedi kendi kendine, "gelişen sanayinin en önemli ihtiyacını karşılasın! Ama ne?"
16 yaşındaki üniversite öğrencisinin, bu sorunun yanıtını bulması uzun sürmedi.
Türkiye'deki fabrikaların, makina ve techizat olarak dışa bağımlı olduğunu, bozulan makinaların onarımının da ancak yurtdışında yapılabildiğini öğrendi. En küçük bir arıza, fabrikaların kâbusu haline dönüşüyor, onarımı hem pahalıya patlıyor, hem de aylar süren iş kaybına yol açıyordu. Kuracağı iş, bunları Türkiye'de onarmak olmalıydı.
Bu fikrini kendisi gibi ODTÜ Elektronik Bölümü'nde öğrenci olan ağabeyine açtı.
İki kardeş, girişimci olma hayallerinin peşine vakit kaybetmeden düştüler. 1989 yılında, ODTÜ - Kosgeb Teknoloji Geliştirme Merkezi'nin desteği ve akrabalarından topladıkları bin dolar borç parayla GATES Elektronik şirketini kurdular.
İlk işleri, bir hemşehri şirketi olan Çanakkale Seramik'in İtalya'dan ithal etttiği pres kartlarını onarıp, yenisini üretmek olur. Başarınca, kendilerine güvenleri artar.

Tekstilci boynuna sarılıp ağladı
Değişik sektörlerden onlarca, yüzlerce fabrikayı gezip, buradaki makinaların bakım ve onarım işlerine talip olurlar.
Karalar, bu dönemde kendisini çok etkileyen bir olayı şöyle anlatıyor.
"Birgün bir tekstil üreticisi firmadan davet aldık. İşadamı çok çaresizdi. Makinaları arızalanmış, üretimi durmuştu. Yurtdışındaki üretici firma, üç aydan önce onaramayacağını bildirmişti. İhracat yapmaya yeni başlamıştı ama siparişleri yetiştiremeyecekti, prestijini kaybetme tehlikesi sözkonusuydu. Makinaları onarıp, fabrikayı yeniden çalışır duruma getirdiğimizde, işadamı boynuma sarılıp hüngür hüngür ağladı. O zaman memleket için ne kadar doğru ve yararlı bir işe başladığımızı anladım."
75 metrekarelik bir ofiste, iki masa ile kurdukları öğrenci şirketi hızla büyümeye başladı.
Karalar, 1992'de ODTÜ'den şeref öğrencisi olarak mezun olduğunda, dört yıllık tecrübesi olan bir iş kadınıydı aynı zamanda.

Makinaların beyin cerrahı oldu
Şirketi, kurumsal bir kimliğe kavuşturma zamanı gelmişti. Uluslararası kalite belgeleri alındı, müşteri ilişkileri ve pazarlama kadroları kuruldu.
Artık, Ankara ve çevre illerdeki tekstilden, gıdaya akla gelen her sektörde faaliyet gösteren yüzlerce fabrikanın makinalarının bakım ve onarım hizmetlerini yürütüyordu. Avrupa'dan gelen teknisyenlerin, 5 bin dolarlık saat ücreti ile onardıkları ve aylarca bekleyen makinaları, 100 - 200 dolara bir iki günde onarıyor, fabrikaları büyük zaman ve para kaybından kurtarıyorlardı.
Çevreleri ve işleri büyük bir hızla büyüyordu.
Bu arada, makina devre kartlarının üretimine de başladılar. İthal makinalardaki elektronik kartların tıpatıp aynısını, üstelik orjinalinin neredeyse yüzde biri fiyatına üretmeye başladılar. Patlayan talebe yetişemeyince, Sincan'da ilk fabrikalarını kurdular.
Nuray Karalar'ın hayalinde başka bir şey daha vardı. Gözünü savunma sanayisine dikmişti. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile çalışmak istiyordu. Şirket, ortada bir şey yokken, TSK'nın üretici firmalara şart koştuğu uluslararası yeterlilik belgesini aldı.
1997 yılında bir sabah gazeteyi açtığında iş hayatının en büyük fırsatı karşısında duruyordu.

Orduya 6 milyon dolar kazandırdı
"TSK'nın bir ihalesiydi. F4 uçakları için dost - düşman tanıma kartları ihalesine çıkmışlardı. Uçakların havada yanlışlıkla birbirlerini vurmamaları için gerekli olan bir karttı bu. 70 adet isteniyordu ve yerli yabancı tüm firmalara açıktı."
Karalar, o dakikada fabrikayı alarma geçirdi. Onlarca elektronik mühendisi, onlarca teknisyen gece gündüz çalışarak bu kartları nasıl üretebileceklerini araştırdılar.
İhaleye, savunma sektörünün önde gelen firmaları katıldı. İşi, en düşük fiyatı veren ve uzmanları bu kartların yerlisini üretebileceğine ikna eden Nuray Karalar'ın GATES'i aldı.
Sonuç mükemmeldi.
F4 dost - düşman tanıma kartları, Türkiye'de ilk kez yerli bir firma tarafından üretildi. TSK, dışarından ithalatı halinde toplam 7 milyon dolar ödeyeceği 70 adet karta sadece 900 bin dolar ödedi.
GATES Elektronik, teknoloji üreten bir şirket olarak tescillendi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin referansını alarak adını duyurdu.

Dağdaki askere şarj çantası üretti
Nuray Karalar, TSK'nın gözünde rüştünü başarıyla ispat etmişti. Bu nedenle birlikte çalışmaya devam ettiler. Ordudan gelen talep doğrultusundan projeler geliştiriyorlar.
Son olarak, Ordu, Güneydoğu'daki askerlerin dağa çıktıklarında telsiz şarjlarının bittiği şikayetini iletti ve Karalar'dan telsizleri dağda şarj edecek bir proje geliştirmesini istedi.
Araştırmalar sonunda GATES, günışığını elektrik enerjisine çevrine bir çanta geliştirdi. Asker, dağda şarjı biten telsizini çantasına bağlayarak şarj edebilecekti. TSK, çantalardan 150 adet satın aldı. Yine TSK, çok stratejik bir işini, uydu haberleşmesinin bakım ve onarımını Nuray Karalar'a devretti.

Nuray Karalar'ın, savunma sektöründeki son atağını da uluslararası dev bir firmanın Türkiye'deki çözüm ortağı olarak yaptı. Airbus, Eurocoupter gibi uçak ve helikopter üreticilerini bünyesinde bulunduran, dünyanın ikinci büyük savunma şirketi EADS Grubu, GATES'i iş ortağı olarak seçti.
Grubun bu seçiminde, GATES'in "başarılı, gelişmeye açık ve dinamik" olma özellikleri rol oynadı.
Firmanın mühendisleri, halen Airbus üretim tesislerinde eğitim alıyorlar. GATES, kısa bir süre sonra, askeri ve sivil havacılıkta kullanılan Couger helikopterlerini yetkili servisi haline gelecekler.
Geçtiğimiz yıl Dünya Genç Girişimciler Yarışması'nın Türkiye finalisti olan Nuray Karalar, yarışmada Türkiye'ye "en iyi iş planı" ödülü getirdi.
Türkiye'de Koç, Sabancı, Zorlu başta 3 bine yakın firmaya bakım ve onarım hizmeti veren GATES Elektronik, NATO, Rusya, Japonya, ABD gibi ülkelere her yıl milyonlarca dolarlık ihracat yapıyor.



BUSINESS


130 trilyon liralık seçim pazarı
Red Sonja TÜSİAD'da
Bu dönem TÜSİAD çok konuşulacak!
Orduya dostu düşmanı Nuray Hanım tanıtıyor
Hortik'in alarm çaldıran fasulyesi
Akaryakıtta üç aşamalı muayene, solvente özel sektör denetimi
Niyet mektuplarını imzalayan makam IMF tutanaklarını okuyamıyor
Tüpraş (eğer onaylanırsa) buna en çok Denizbank sevinecek...
Koskoca grupların patronları yabancıya iş takibi yapıyor...
Deriyi şoförün üstünden aldı, şık kadınlara giydirdi
2004'te beyana tabi olan ve olmayan gelirler
Bu ekmekler niye 'mis gibi' kokmuyor?
Bu gülüşü en çok Bill Gates seviyor
Kadınları 'olgun' gösterince kaybetti
Ekonomik takiye
Dolar milyonerlerinin 'özel hesapları'na Türk yazılımı
1 milyara havyarlı şampanyalı krem

Yazarlar