En Cumhuriyetçiler karşı atakta

Cumhuriyetçiler karşı atakta

16.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cumhuriyetçiler karşı atakta

Cumhuriyetçiler karşı atakta





Ülkelerin paralarının değer değişimlerine, borsalara, şirketlere yatırım yaparak bir anda milyarlarca dolar kazanabilen Hedge Fonları'nın en büyüklerinden biri olan Quantum'un sahibi Soros, yine iş peşinde! Ama bu kez herhangi bir ülkenin parasına karşı bir spekülatif atak geliştirmek söz konusu değil. Bu kez hedef tahtasında ABD Başkanı George W. Bush var! Soros'un terimleri ile söylenecek olursa, bu kez spekülasyonun hedefi Bush'un 'değerini' düşürerek, 'demokratlara yatırım'dan kazanmak!
Elini cebine atmış durumda. Geçtiğimiz hafta liberal bir aktivist grubu olan ve ABD Başkanı George Bush'un 2004 seçimlerinden 'yenik' çıkmasını sağlamak için kampanya başlatan MoveOn.org'a 5 milyon dolar bağışladı. Böylece Bush'u engellemek için bugüne kadar harcadığı para 15.5 milyon doları buldu. Soros bir de açıklama yaparak, "Bu hedef hayatımın odak noktasını oluşturuyor. Gerekirse daha fazla da para veririm" dedi.
Peki, Soros Bush'u seçtirmemeyi başarabilir mi?
Tabii ki hiç bir kesinlikten sözedilemez ve tain edici bir sonuç alacağı hakkında da ancak 'spekülasyon' yapılabilir. Ancak Soros'tan söz ediyoruz! Neler olabileceği hakkında tahminlede bulunmak için ünlü spekülatörün neler yaptığını hatırlamak gerekiyor. Kafaya koyup İngiliz poundu'nu o çökertmemiş miydi? İngiltere'nin 50 milyar dolarlık savunma duvarını yıkan o değil miydi? Hong-Kong'ta Tiger Fonu ile başlattığı spekülatif atakla, Hong Kong Doları'nı yıkımın eşiğine getirmemiş miydi? Asya ve Rusya ekonomilerini o sallamamış mıydı?


Bu kez politik atak
Bu olaylardan sonradır ki, basiret ve öngörü sahibi bir fon yöneticisiyken, bütün dünyanın dikkatini çeken Soros'un demeçlerini atlamama ihtiyatı geliştiren ajanslar, ondan her zaman 'para sihirbazı' veya 'spekülatör' olarak söz etmeye başladı. Böylece, 'spekülatör' sıfatı, neredeyse ön adı haline geldi. Kabul etmek gerekir ki ününe ün katan bu ataklardan sonra karizmasını silen bir 'zarar' yaşamadığı gibi gündemde kalmayı sürdürdü. Fakat daha çok kriz, küreselleşme üzerine 'filozofça' açıklamaları ile...
Şimdi de Bush'a karşı başlattığı 'politik atak'la gündemde. 50'ye yakın ülkede 'açık toplum ideali' için bugüne kadar 5 milyar dolar para harcayan ve yerel sivil toplum kuruluşlarını destekleyen Soros, geçtiğimiz hafta içerisinde liberal bir aktivist grubu olan ve ABD Başkanı George Bush'un 2004 yılında yapılacak olan seçimlerde tekrar seçilmesini engellemek için kampanya başlatan MoveOn.org'a 5 milyon dolar bağışladı.


Demokrat stratejistleri çağırdı
Kampanyaya liberal bir tink tank gurusu olan Morton H. Halparin'in yardımı ile geçtiğimiz yaz başlayan Soros, Southampton'daki evine Demokrat startejistleri de çağırdı. Clinton'un personel şefi John D. Podesta, Robert Boorstein ve Carl Pope gibi isimlerin de aralarında bulunduğu bir ekiple Bush'a karşı yürütülecek kampanyanın planlarını hazırladı. Liberal aktivist grubu ACT'nin CEO'su Rosenthal ile Başkanı Malcolm'a 17 eyalette oy kullananları 'mobilize' etmeleri için 10 milyon dolar teklif etti. Rosenthal yaptığı açıklamada gülerek, "Hayal kırıklığına uğradık. Soros gibi bir adam çok daha fazlasını yapabilirdi" dedi.


'Bush tehdittir'
Bu açıklamadan sonra Soros'un kesenin ağzını iyice açıp açmayacağı şimdilik belirsiz ancak, 'çok kararlı' olduğuna kuşku yok. ABD'de önümüzdeki yıl yapılacak olan başkanlık seçimlerini 'ölüm kalım meselesi' olarak niteleyen Soros, katıldığı bir söyleşide, "Şu anda ABD'de ve dünyada şiddeti kışkırtmanın başını çekiyor. ABD dünya için çok büyük bir tehdit. Eğer gerekirse daha fazla da para veririm. Düşüncelerim neyi gösteriyorsa ve ağzım neyi söylüyorsa paramı da ona harcamak isterim" diye konuştu.
Paul Krugman'ın nitelemesiyle, 'ABD'li girişimciye dönüşmüş (bu) Macar mülteci', Beyaz Saray'a bir 'üstünlük ideolojisi'nin rehberlik ettiğini belirterek, Bush'un "Ya bizimlesiniz ya da bize karşısınızdır" sözünü duyduğunda irkilerek aklına Nazi dönemi sloganlarının geldiğini belirtiyor.
Konuyu haber yapan Washington Post, Soros'un geçtiğimiz seçimlerde de Demokrat Parti adaylarına 122 bin dolar yardımda bulunduğunu belirtti ve Soros'un 'Sosyal Darvinizmin ham haliyle hareket eden bir demet marjinal' olarak tanımladığı 'neo - muhafazakârlar'ın etkisinin artmasıyla alarma geçtiğini yazdı.


Uykuları kaçıyor
Gazetenin haberine göre, neo - muhafazakârların 11 Eylül saldırılarını da kendi çıkarları için kullandığını düşünen Soros'a göre, Bush, 11 Eylül'de Tanrı tarafından vaftiz edildiğini düşünüyor.
Gece yarısı saat üçlerde alarmlı saat gibi uyandığını anlatan Soros, düşüncelerinin kendisini sarstığını, alt alta yazdıklarının yığınla kağıt oluşturduğunu söyledi. Önümüzdeki ocak ayında bu notlarını 'Amerikan Üstünlüğünün Yükselişi' adında bir kitap olarak yayımlanacağını anlatan Soros, kitabında savunma için saldırı, güvenlik konusuna ortak yaklaşım konularını tartıştığını belirtti.
"Özel bir şahsın bir Başkan'a karşı kampanya başlatması alçak gönüllülükten yoksun bir durum olarak algılanabilir" diyen Soros gülerek, "Fakat bu doğru ve gerçek yani Soros Doktrini" dedi. Kampanyasına dünya genelinde zengin birçok kişiyi katmayı hedefleyen Soros, "Para daha çok yeteneği biraraya getirme şansına sahip, bu da düşüncelerinizi daha etkili savunmanızı sağlıyor" diye konuştu.
Toplam 7 milyar dolarlık serveti bulunan Soros, söyleşide "Eğer Bush'un devrileceğini bilseniz, tüm servetinizi verir misiniz?' şeklindeki bir soruya, "Şayet birisi bunu garanti ederse" diye yanıt verdi.

Soros'un bu ağır eleştirilerine Cumhuriyetçi Parti'den tepki gecikmedi. Parti sözcüsü Christine Iverson, George Soros'un açık toplum yaratmakla ilgili, denetimsiz biçimde sivil toplum kuruluşlarına para aktarmasının akıl almaz bir durum olduğunu söyledi. Sözcü, 'spekülatör - açık toplum amacı' arasındaki 'ironik' ilişkiye de dikkat çekti ve "George Soros, Demokrat Parti'yi satın almıştır" iddiasında bulundu.
Soros'un etkisini kırmak için ACT'e mektup gönderen Cumhuriyetçi Parti, bireylerin siyasi adaylara yapacağı bağış miktarının 2 bin doları aşamayacağını öngören kanunu hatırlatarak, bu konuda daha duyarlı davranmalarını istedi. Ayrıca, Soros'un siyasi kampanyalara verdiği desteğin son derece yakından takip edildiği de belirtildi.




BUSINESS


Akbank'ta zorlu bir kaptan, Türk filmi izlerken ağlayacak kadar da duygusal
Adem, Adam ve İslami gurular

Tayyör, ekimde nasıl zam şampiyonu oldu?
Sadece ihracat yapmıyorlar pazarları ele geçiriyorlar
İnternet toplumsal iletişim kalıplarında devrim başlattı
Üniversite gençliği 'iş etiği'ne nasıl bakıyor?
M. Ali Susam, rakı konuşulunca bir açılıyor, bir açılıyor...
ABD de islam ekonomisini kabul ederse tamam inşallah
Yağda hilenin bini bir para
Ucuz diye evlerde çalıştırılan yabancı uyrukluyu bildirmeyene ağır ceza var
Filo şirketleri taşısın siz işinize odaklanın...
Dağlardaki otelci
Ne zaman Kansas oluruz?
Sanal alemin kralı söylüyor: müşteri e - nimetimizdir
Taktığını bitirdi, bakalım Bush'u da bitirebilecek mi?
Avrupa Komisyonu İtalyan futbolunun parasına bakacak
Sanal alemin kralı söylüyor: müşteri e - nimetimizdir