En Dijital Oyuncaklar

Dijital Oyuncaklar

24.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dijital Oyuncaklar

Dijital Oyuncaklar





Haftalardır, New York'un neredeyse tüm kitapçılarını altüst etmiş, ama aradığı kitabı bir türlü bulamamıştı. Bir an önce okumak için sabırsızlandığı kitabı, Türkiye'den gelecek bir tanıdığa ısmarlayıp aylarca yolunu gözlemekten başka bir çaresi kalmamıştı. Üstelik bu yeni de değildi. Daha önce de benzer sıkıntılar yaşamıştı.
Yedi yıldır ABD'de yaşayan, elektronik mühendisi Mustafa Atalay, aradığı 'Türkçe kitap bulamamaktan' dolayı yaşadığı bu sıkıntıyı, o akşamüstü buluştuğu Türk arkadaşlarıyla paylaştı. "Yok işte, bulamadım. Şimdi giden bir tanıdığı bulup, ısmarlamak gerekli. O da nereden baksan aylar alır" dedi.
Konuştukça farkettiler ki herkesin derdi aynıydı. ABD'de okumuş, kariyer yapmış, hatta evlenmiş Türk arkadaşları da, özlemini çektikleri Türkçe kitapları, CD'leri, burunlarında tüten lokumları, baklavaları, beyaz peynirlerı, sucukları bulamamaktan yakınıyorlardı. İstanbul'a her gidişlerinde koca koca bavullarla New York'a dönmekten sıkılmışlardı. İşte tulumba.com fikri o akşam, bu dertleşmenin sonucunda doğdu.

Tulumba.com!
Hemen harekete geçip şirketleşildi ve bir e - ticaret sitesi kuruldu. Siteye de bu özlemi yansıtan bir isim bulundu: Tulumba.com!
Ve siparişler gelmeye başladı. CEO Koray Yılmaz, ABD'de yaşayan Türk nüfusa her yıl yeni binlercesinin eklendiğini belirterek, "Amacımız onların memleket özlemini gidermek, ihtiyaçlarını karşılamak" diyor. Tulumba.com'da 42 bin çeşit ürün var. Türkiye'de basılan tüm dergiler, 30 bini aşkın kitap, CD, Türk kahvesi, kahvaltılıklar, Tariş'in zeytinyağları, Vakko eşarplar, Kütahya Porselen koleksiyonu, üç büyük futbol takımının lisanslı ürünleri...
Ciddi bir otantik ürün koleksiyonu da bulunan sitede Kapalıçarşı mücevherleri, nargile, bakır - gümüş eşyalar, kumaş, tavla, tespih, kilim, bayrak, lületaşı gibi sadece ve sadece Türkiye'ye özgü ürünler, özellikle hediyelik eşya olarak talep görüyor. Sitenin müşterileri sadece Türkler'den oluşmuyor. Kayıtlı müşterilerin yüzde 40'ı ABD'li. Koray Yılmaz, Türkler'in dışında en çok Yunan, İsrail, Arap asıllı ABD'lilerin ilgi gösterdiğini belirtiyor.
En çok satılan ürünlerin başında müzik CD'leri ve gıda geliyor. Örneğin, Tarkan'ın Dudu albümüne öylesine büyük talep gelmiş ki, yetiştirmekte güçlük çekmişler. Ebru Gündeş, Sezen Aksu, İbrahim Tatlıses, ABD'de yaşayan Türkler'in en çok talep ettikleri CD'ler.
Baklava, lokum, meyve suları, bisküviler, peynir ve diğer kahvaltılık çeşitleri de büyük ilgi görüyor. ABD'de yakını olup, Türkiye'den hediye göndermek isteyenler için de tulumba.com büyük kolaylık oldu. Ürünlerin teslimi iki gün ile iki hafta arasında gerçekleştiriliyor.

Canlı tanıtım hattı
ABD'nin önde gelen bir halkla ilişkiler şirketinde yönetici olan Hüma Gruaz, tulumba.com'da başkan yardımcısı. Gruaz, sitenin Türk imajına pozitif bir katkı yaptığı inancında. "Siteye giren yabancılar, Türkiye'nin ne büyük bir kültürel mirasa, mutfağa ve sanata sahip olduğunu görünce şaşırıyorlar" diyor.
Site müşterilerine yedi gün 24 saat hizmet veren, canlı destek hattı, sadece siparişler ya da ürünlerle ilgili değil Türkiye'yle ilgili her türlü soruya yanıt verir hale gelmiş.
Koray Yılmaz, chat hattında Birinci Dünya Savaşı'nda babasını Türkiye'de kaybeden bir Amerikalıya da Türkiye'ye ucuz uçak bileti araştıran bir gence de, Türkiye'nin ırmaklarını konu alan bir ödev hazırlayan ilkokul öğrencisine de bilgi verdiklerini söylüyor.

Gazetelere, TV'lere haber oldular
New York'ta kariyerlerinin zirvesindeki beş Türk girişimci, önce kendilerinin sonra ABD'de yaşayan ve sayıları 500 bini aşkın Türk'ün, 'Türk malı' özlemini gidermek için bir sanal hipermarket kurma kararı aldı.
İki ay önce açılan tulumba.com, ABD'de yaşayan Türkler'le, Türkiye arasında bir köprü oldu. Site bu süre içinde 3 bini aşkın kayıtlı müşteriye ulaştı.
Chicago Tribune gazetesi ve Fox TV'nin, tulumba.com'u, amazon.com'a benzeterek 'Türkler'in Amazon'u' diye tanıttı.

Mobil dünyaya altı yeni model
ABD'li cep telefonu ve yarı iletken Motorola firması, altı yeni model cep telefonunu tanıttı. V150, C200, C250, C343, C450 ve C550 modeli ürünlerden C343 modeli yalnızca ABD'de kullanım için geliştirilirken diğer modeller tüm pazarlarda piyasaya çıkarılacak. Firma tarafından geçtiğimiz hafta tanıtılan yeni modellerin ortak özelliği, gelişmiş mesaj servisi, yüklenebilir oyunlar ve kişiselleştirilebilir ürünler olması. Bu modellerden C250, müzik kanalı MTV'nin içeriğini cep telefonlarına taşıyor. Dahili bir kameraya da sahip olan C250 ise Multimedya mesajlaşma (MMS) ve yüklenebilir uygulamalar ve geliştirilmiş oyunları destekleyen Java teknolojilerine sahip.
Motorola V150 ise bir önceki model V50'nin gelişmiş özelliklere sahip özel bir versiyonu. Yeni modelin önceki modele göre en belirgin farkları, renkli ekran, gümüş açılır kapak, sesli arama teknolojisi, gelişmiş mesajlaşma özellikleri ve internet sağlantısını desteklemesi. C343 hariç tüm bu modellerin yakın zamanda Avrupa pazarlarıyla birlikte Türkiye'de de piyasaya çıkarılması planlanıyor. www.motorola.com

Dell'den çok amaçlı televizyon
Bilgisayar üreticisi Dell, LCD televizyon geliştirdiğini duyurdu. Firma geçtiğimiz hafta 23 inç ve 30 inç ekran boyutlarında ürettiği yeni model televizyonları tanıttı. Dell W3000 ve 2300 modelleri. LCD televizyonlar DVD izlemeyi, oyun oynamayı ve bilgisayar bağlantısını destekliyor. Hem analog hem de dijital teknolojileri destekleyen televizyonlardaki çıkışlar, DVD, bilgisayar ve video bağlantısı kurulmasını sağlıyor. Gelişmiş özelliklere sahip W3000 modelindeki bir diğer yenilik ise TV görüntülerini fotoğraf formatına çevirip, saklayabilmesi. Dell yeni model ürünlerinde 16.7 milyon renkli LCD ekran kullanmış. Televizyonlarda ayrıca bilgisayarları andıran gelişmiş menü özellikleri de yer alıyor. Dell W3000'in ABD'deki satış fiyatı 3 bin 299 dolar olarak açıklanırken Dell 2300 modeli ise önümüzdeki dönemde piyasaya çıkarılacak. www.dell.com

Kablosuz oyun ve bilgi deposu
Kablosuz oyun dünyasının yeni ürünü Zodiac, hem bir MP3 çalar, hem bir oyun makinesi, hem de içerisinde çeşitli bilgileri saklayan bir bilgisayar. Tapwave firması tarafından geliştirilen yeni model cihaz, kablosuz olarak her an her yerde kullanılabiliyor. MP3 formatında müzik parçalarının bilgisayara yüklenmesini ve buradan dinlenebilmesini sağlayan Zodiac, içerisinde bir de fotoğraf albümü bulunduruyor. Bilgisayarlarla USB ucu sayesinde veri transferini gerçekleştiren ürün dijital kameralarda çekilen fotoğrafların mobil albümde taşınmasını sağlamakta. Kullanıcıların bilgisayarlarındaki kontakt ve ajanda bilgilerini senkronize edebildiği ürünün 32 MB ve 128 MB hafıza kapasitelerinde olmak üzüre iki farklı modeli var. 3.7 inç boyutunda 65.536 renkli ekrana sahip cihazda ayrıca video dosyalarını izleyebilmek de mümkün. www.tapwave.com



BUSINESS


Modern cihadın parasal kaynakları
Sayfayı bas Atilla, işimize bakalım
Atatürk'ten madalyalı İzmirli makarnacı...
'Korkuyoruz, korktukça küçülüyoruz'
'Göz'den 'iz'den tanıyorlar
Bu marka aşktan doğdu
Baklavadan şekeri kestiler mısır şurubu ile üretiyorlar
AMERiKAN MARKALARI RAMAZAN'DA MÜSLüMANLIĞI SEÇTİ
Tıraş bıçağı reklamında oynadım
İşadamına özel check - up
Kamu hizmetinde etik
Vehbi Koç'un kurduğu 75 yaşındaki Otokoç'u bir delikanlı yönetiyor
Emlak Vergisi ikinci taksit ödemesinde son gün 1 Aralık
Vatan hasreti çekene Tulumba!
Arjantin, İsviçre'deki rüşvet hesaplarının peşine düştü
Müzik endüstrisi birleşme vizesi bekliyor
Toyota, Ford'u solladı
'Jean'sel uyarılar