En Halı hastanesi kurdu

Halı hastanesi kurdu

29.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Halı hastanesi kurdu

Halı hastanesi kurdu





3K, Zeki, Metin ve Oktay Yılmaz kardeşlerin 1996'da kurdukları bir şirket. Markalarının adına 3K koymalarının başka bir nedeni de ailenin üçüncü kuşağı olmaları. Halıcılık 76 yıllık dede mesleği. Kayserili aile 1964'te İstanbul'a göçmüş. Üç kardeş babalarından devraldıkları 2 bin metrekarelik halı üretimini; yıllık 300 bin metkekareye çıkararak 3K markasını yaratmışlar.
Ailenin konuşmayı seven tek üyesi Zeki Yılmaz, "Bizim yapabileceğimiz başka hiçbir iş yoktu. Halı üstünde doğduk, büyüdük" diyor. Dolayısıyla üç kardeş, ne zaman ve nasıl işe başladıklarını kendileri bile hatırlamıyor. Yılmaz kardeşler aralarındaki iş bölümünü de ilgi alanlarına göre yapmışlar. En küçük kardeş Oktay, daha çok yeni açılan konseptle, ortanca kardeş Metin, -ki aralarında takım elbise giyen diye ayrılıyor- ithalat ve ihracatla, ağabey Zeki'yse kalan bütün işlerle yani herşeyle ilgileniyor.
3K'nın Florya'daki dokuz katlı showroom'unu gezmemiz bir buçuk saatimizi aldı. 3K'da dünyanın çeşitli bölgelerinde el tezgâhlarında dokunmuş binlerce halı bulunuyor. İran'ın Zagnos dağlarından motifler, Afgan halıları, Hint kilimleri ve daha birçok yöresel desenler... Yılmaz, bu çeşitliliği üçüncü dünya ülkelerindeki halı üstatlarıyla yaptığı anlaşmalar sonucu sağlamış. Marka adına Çin'de Türkler'in yoğun olarak yaşadığı Doğu Türkistan bölgesinden, Afganistan'dan, İran'dan ve Asya'nın halı ve kilimleriyle ünlü birçok yerinden el işciliği halılar getirtilmiş.
İhraç ettiği ürünler arasındaysa Türkmen koleksiyonunun ayrı bir yeri bulunuyor. Yıllık üretiminin yüzde 30'unu ihraç eden marka yurtdışına en çok Türkmen koleksiyonunu gönderiyor.

Yunan Meclisi'ne halı sattı
Yün halılar dışında kaşmir ve ipek halılarda tasarlayan 3K'nın "Feshane" koleksiyonu Topkapı Sarayı'nda II. Mahmut dönemi yapılan desenlerden birebir örnek alınarak tasarlanmış. Klasik halı sevenler içinse Hanedan koleksiyonunda Lalezar, Çeşm - i Bülbül ve Çintemani'ler yer alıyor.
Bu yıl 'Taraftar' halılarından sonra Warner Bros ürünlerinin de lisansını almaya hazırlanan üç kardeş, artık Barbie'li, Harry Potter'lı kilimler üretecek.
Zeki Yılmaz, sadece el dokuma Barbie halılardan 2.5 - 3 milyon dolarlık bir rakam hedeflediklerini belirtiyor. Çok sıkıştırmamıza rağmen isimler konusunda ser verip sır vermeyen Yılmaz, önümüzdeki ay Türk modacılarla yapacağı anlaşmalarla onların tasarlayacağı halıları sınırlı sayıda üretip, ihraç edecek.
Yurtdışında 276 farklı adrese halı veren 3K, 1996'da Yunan Meclisi'nden gelen istek üzerine bir halı hazırlamış. Halen senatoda kullanılan bu halı 2.5 yılda tam 16 kişi usta tarafından dokunmuş. Brüksel'deki ticaret merkezinin halısı da 3K'nın.

"Galiba Fenerliler çok fanatik"
Markanın gençlere ve modern dekorasyona yönelik çalışmasının bir ürünü olan 3K Konsept'in mağaza sayısını 2004 yılında ikiden altıya çıkarmayı hedefleyen Yılmaz kardeşler, bu yıl Tepe Home'larda da corner'lar açarak ürünlerini satmaya başladı.
En son 'Taraftar' ürünlerini çıkarttıklarını söyleyen büyük kardeş Zeki Yılmaz, 'konsept mağazalarının en ilgi çeken ürünleri' olarak tanımladığı halılara en çok ilginin Fenerbahçeliler'den geldiğini belirtiyor. Beşiktaşlı Zeki Yılmaz bu konuyu, galiba Fenerbahçeliler çok fanatik şeklinde yorumluyor.

Markanın Antalya'da bir de halı hastanesi bulunuyor. Müşterilerinin halılarını takip eden 3K, iki yıl sonra telefonla arayarak randevu talep ediyor. Müşterilerinden aldığı halıların bakımını ve onarımını yapan halı hastanesi orjinaline uygun olarak onardığı halıları 180 derecelik sıcaklıkta kurutarak mikroplardan arınmasını da sağlıyor. Bu bakımı marka, 15 dolara yapıyor.



BUSINESS


Gıdada da sigara gibi 'sağlığa zararlıdır' uyarısı
Dün senin olsun, yarını anlat bana
Beşiktaşlı Zeki Bey'in halısını en çok Fenerliler alıyor
3 metrekarede Harry Potter çarıkları yapıyor
İş dünyasının iç mimarı
Ver bakalım oradan bir turuncu...
Bir tek otel binasını götüremiyorlar
Pirincin başkentinde Ergene kirlendi, tarla kalmadı
Metroseksüellere yatırım yapmaya değmez
Halka açık aile şirketlerinde etik
'Milli Takım bizi de dağıttı'
Yurtdışından elde edilen ücretler beyana tabi
Amerikalı 24 kilo, Türk 800 gram temizlik kağıdı kullanıyor
Sermayenin AKP riski
Batı'da eli uzun Doğu'da eli açık
Haydi Bill! Harca artık şu paranı...
Kültürel çatışma
Türkiye'de anarşistti, Almanya'da teknoloji patronu oldu...
Yorgun finansçıya masaj terapisi
AB'de harcama krizi
Dijital Oyuncaklar

Yazarlar