En Kendisi de sekreterdi

Kendisi de sekreterdi

01.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sekreter şirketin üç ayrı paketi var

Kendisi de sekreterdi





Cumartesi akşamı, rezervasyonunuz da yok ama Papermoon'da yemek yemek istiyorsunuz... Boğazınızdaki 'sorun' için sadece İngiltere'de satılan bir çaya ihtiyacınız var ama nasıl getirteceğinizi bilmiyorsunuz... Galatasaray - Fenerbahçe maçı için zamanında bilet alamadınız, son dakikada bulmaya çalışıyorsunuz... Sevgilinize hediye aldınız ama not olarak ne yazacağınızı bir türlü bulamıyorsunuz... Hatta hatta, Oscar törenine katılmak istiyorsunuz, ama bunun nasıl gerçekleşebileceğini, biletin nasıl ve nereden alınacağını bilmiyorsunuz...
Hayatın bu 'ufak tefek', fakat bir yandan da 'önemli' ayrıntılarının çok kimse için bazen 'kabus' haline geldiği olur. Alev Çağatay işte bu tür kabusları kendisi için çok keyifli bir 'iş'e çevirmiş. 2003'ün Eylül ayında Praxis adıyla bir şirket kuran Çağatay, 'üyelerinin' böyle sorunlarına çözüm buluyor. kendi anlatımıyla 'onlar için hayatı kolaylaştırıyor.' Kabusun ne zaman geleceği belli olmadığı için Çağatay'ın şirketi Praxis de 24 saat nöbette bekliyor. Yani 'hizmet kesintisiz!'

133 kişinin 'özel işleri'
Praxis'te, 13 kişilik bir ekip çalışıyor ve bu ekip, sisteme üye (müşteri) olan herkesin sorunlarına çare üretiyor. Üyeler genellikle yüksek gelirli çalışanlar, zaman sorunu olan profesyonel yöneticiler, işadamları ve işkadınları... Yoğun iş temposunda bizzat ilgilenmek için zaman ayrılamayan yemek, seyahat, tatil rezervasyonları, fatura ödemeleri, sigorta, vize işlemleri, alışverişler, ayrıntı ve zaman gerektiren bütün özel işler...
Olabildiğince kısa sürede, üyelerinin taleplerini karşılayan ve sorunlarına çözüm üreten Praxis'in şimdilik 133 üyesi var.

Üç ayrı paket var
Praxis aslında bir hizmet şirketi ama 'üyelik' esasına göre çalışıyor. Müşterileri 'sisteme' üye oluyorlar. Dolayısıyla bir aidat ödenmesi gerekiyor.
Üyelere üç ayrı paket program öneriliyor. Seçim müşterinin. Alev Çağatay'ın belirttiğine göre üyelerinin çoğu kadın. Ama asıl şaşırtıcı olan bu kadın üyelerinin birçoğunun 'ev kadını' olması!
Çağatay, daha çok zaman sorunu olanlar için düşünülmüş sisteme ev hanımlarının ilgisini değerlendirirken, "Ev hanımları da kendilerini özel hissetmek istiyorlar. O yüzden böyle bir hizmetten yararlanıyorlar" diyor.

ABD'de milyonlarca üyesi var
Çağatay'ın verdiği bilgiye göre bu tarz life-
style hizmetler, gelir düzeyi yüksek ülkelerde yaygın. İngiltere'de bu tarz lifestyle hizmetlerin 4 bin 500 üyesi var ve Madonna gibi müzik starları da üyeler arasında. Ama asıl ABD'de çok yaygın. Bu ülkede sistemin 3 milyon 800 bin üyesi var.
Çağatay, şirketinin Türk üyeleri hakkında bilgi vermekten 'özellikle' kaçınıyor. Çünkü bütün dünyada böyle bir uygulama var. Üyeler isimlerinin açıklanmasından 'hoşnut' olmuyorlar. Ancak bir iki isim öğrenebiliyoruz. Bunlardan biri Donatella Piatti, diğeri de Vogue Restoran'ının eski ortağı Ceren Büke.

Filipinli dadıya vize, popstara şato
Sistem hayatı biraz daha kolaştırmak amacıyla kurulsa da sistemin eğlenceli taraflarını yakalamak isteyenlerin sayısı da bir hayli fazla. Çağatay, 'İmkansız isteklerde bulunanlar var mı?' sorumuzu, bizi de şaşkına çeviren cümlelerle yanıtlıyor:
"Bir üyemiz Amerika'da bulunduğu sırada Oscar Ödül Töreni'ne gitmek istedi. Biz de oradaki ilişkilerimizi kullanarak çok zor da olsa bir bilet bulabildik. Ama işi çıktığı için gidemedi. Bir başka üyemizde Filipinli dadısı için ABD vizesini almamızı istedi. Onu da hallettik. Bir popstarımız da İngiltere'de bir şato kiralamamız talebinde bulundu. Bu isteği de geri çevirmedik. Bunu sahip olduğumuz geniş portföy ve biraz da kişisel ilişkilerimizle halledebiliyoruz."

Odanızı gitmeden görün
Praxis üyeleri için üç farklı paket sunuyor. 380 dolardan başlayıp, bin 400 dolara kadar çıkan yıllık paketlerden satın alanlara bir yurtiçi gidiş - dönüş bileti de bedava veriliyor. Bu paketlerin hepsinde yaş günleri, evlilik yıldönümleri gibi önemli günlerin, sigorta poliçeleri ve pasaport sürelerinin takibi yer alıyor.
Vize alınması ve free biletlerin kesimi, tiyatro, sinema ve opera gibi konser biletlerinin kesimi, randevu ve siparişlerin hızlı bir şekilde organizasyonu da yer alıyor. Yurtdışına sık sık seyahat edenler için yurtdışı bar ve restoranların rezarvasyonu, ulaşım için araba sağlanması, antika gibi zor bulunan objelerin araştırılması gibi özel hizmetler de veriyor. Ayrıca bütün paketlerde yer alan GTA Otelmatik Sistemi ile otel bulma sorununuz da ortadan kalkıyor. Bilgisayar ekranınıza gittiğiniz yerle ilgili olarak bütün bilgiler ve otel odalarının görüntüsü geliyor.

Alev Hanım'ın kısa sürede geliştirdiği bu sisteme zaman içerisinde oluşturduğu geniş portföyünün çok büyük etkisi olmuş. İngiltere'de bilgisayar eğitimi alan Çağatay, Hilton'da çalışmaya başlamış. Fakat işi yerine, Hilton genel müdürünün sekreterine özenince, 'yönetici sekreter' olmaya karar vermiş.
"Ben hizmet etmekten hoşlanıyorum. Sekreterlik sadece telefon bağlamak değil" diyen Çağatay, Mehmet Bayraktar, Halit Cıngıllıoğlu ve son olarak da Ferit Şahenk gibi işadamlarının özel kalem müdürlüğü görevini yaptıktan sonra, kendi işini kurmak için holdinglerden biraz uzak durmaya karar vermiş. 2003 Eylül'de Praxis'i açan Çağatay, "Bu da bir nevi özel sekreterlik görevi. Yine hizmet sektörü içindeyim" diyor. Bu işte 'patron sekreterliği' günlerinde edindiği yeteneklerini konuşturuyor. Patronların asistanlığını yaptığı günlerde, bir işadamı için zamanın ne demek olduğunu gören, onlar için rezevasyonlar ve ayarlamalar yapan Alev Çağatay, aslında şimdi de bu işi yapıyor. O günlerde edindiği ilişkileri kullanıyor.

Praxis Sirius (Fiyatı 380 dolar+ KDV)

  • 1 adet ücretsiz yurtiçi gidiş - dönüş uçak bileti
  • Yaşgünleri ve evlilik yıldönümleri önemli günlerin pasaport ve vize gibi belgelerin pracplan ile takibi
  • 09:00 - 21:00 saatleri arasında pravice servisi
  • Vize planlaması ve free biletlerinin kesilmesi
  • Yurtiçi restoran ve bar rezervasyonları, önemli spor karşılaşmalarına biletler
  • Tiyatro, opera, konser, sinema biletlerinin practicket hizmetiyle kapıya teslimi
  • Yurtiçi randevu ve siparişlerinin hızlı bir şekilde organizasyonu
  • GTA Otelmatik sistemiyle rezarvasyon


  • Praxis Helios (Fiyatı 505 dolar+KDV)
  • Diğer paketten farklı olarak yurtiçi ve yurtdışı randevu ve siparişlerin hızlı bir şekilde organizasyonu
  • Yurtiçi ve yurtdışında araba servisi ve rehber sağlanması


  • Praxis Galactica (Fiyatı 1400 dolar+KDV)
  • 1 adet ücretsiz Business Class yurtiçi, gidiş - dönüş uçak bileti
  • Araba ve antika koleksiyon gibi nadir objelerin bulunması
  • Şehir içinde şoförlü araba sağlanması ve İstanbul Havaalanı'na 6 kez şoförlü ücretsiz ulaşım
  • Pracshop servisiyle özel hediyelerin temin ve teslimi
  • Gösteri, konser bileti gibi sadece seçkin kişilerin girebildiği mekânlara giriş imkânı




  • BUSINESS


    Net'ten hatim indirilir, web'den cenaze kaldırılır
    Bayramlık mektuplar
    133 zengin için 'sekreter şirket' kurdu
    Kader 'Grundıg'i bize geri verdi'
    1.3 milyara tavla satıyor
    Kapitalistler Che'yi seviyor!
    Araştırmacı - fotoğrafçı
    Bizim hanıma da margarin karıştırılmış tereyağı satmışlar
    'Harbi Seda' ile kurtlarını döküyor, 'Yasemin' ile dertlerine çözüm arıyorlar
    Reklamda ve halkla ilişkilerde etik...
    Yurtdışına çıkış harcında muafiyet kapsamı genişledi
    Önce 'Artemis Tapınağı' sonra 'Boğaziçi gibi' otel yapacak...
    400 trilyon liraya müzik dinliyoruz
    Northway'in telefonu, Uzan'ın emek politikası ve BDDK...
    Elf'ler ve Hobbıt'ler Tıme Warner'ı kurtardı
    Mao'nun 'son dansçı'sı broker oldu
    Corc Duboyu Buş
    Gameboy küllerinden doğdu
    ABD'de 80 bin şeker hastasını 'Türk yazılımı' buluşturdu
    Moda 'ikinci el'e uzandı