En 'Müşteriye iskender ısmarlayan esnaf'

'Müşteriye iskender ısmarlayan esnaf'

26.10.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Müşteriye iskender ısmarlayan esnaf'

Müşteriye iskender ısmarlayan esnaf





80'li yılların sonuydu. İthal otomobillerin, peynirlerin, ayakkabıların vitrinleri süslemeye başladığı yıllar... Türkiye'nin ilk 'alışveriş merkezi' Galleria, İstanbul Ataköy'de bütün ihtişamıyla açıldı. Işıl ışıl vitrinleri, tertemiz koridorları, yürüyen merdivenleri, Fame City'si, buz pateni pisti, sinemaları, kafeleri, fast food restoranlarıyla büyüleyiciydi. Kısa zamanda Türkiye'nin dört bir yanından yüzbinlerce kişinin özel olarak tavaf etmeye geldiği yarı turistik bir alışveriş kabesi oluvermişti.
Yıllar geçtikçe rakipleri çoğaldı. Sadece İstanbul'da 30'a yakın alışveriş merkezi açıldı. Kalabalıkların yeme içme, alışveriş, eğlence ihtiyacını karşılayan sosyal merkezler haline geldiler.

Kapalıçarşı modası
Ancak kalabalıklar, aynı mağazaları, aynı markaları görmekten, fast food yemekten bıkanlar, uzun zamandır ihmal ettikleri eski bir dostu yeniden hatırladılar. 550 yıllık dost Kapalıçarşı, aradan geçen bunca zamana rağmen kimselere darılmamış, kollarını açmış bekliyordu. Böylece yaklaşık 20 yıllık bir aradan sonra Kapalıçarşı'nın, modern kent insanı tarafından yeniden keşfi başladı.
Şimdilerde Kapalıçarşı'dan alışveriş etmek, kafelerinde vakit geçirmek, restoranlarında Türk mutfağının lezzetlerini tatmak çok moda. Her an bir ünlüye, politikacıya, sanatçıya, modacıya, yazara, işadamına rastlamak mümkün.
'Dünyanın ilk alışveriş merkezi'nin yeniden yükselen değer haline gelmesinde şüphesiz kendini yenilemesinin de büyük payı var. İki yıldır, Kapalıçarşı'da toplu bir restorasyon çalışması var. Çay ocakları, İtalyan tarzı cadde - kafelere, metruk esnaf lokantaları, şık restoranlara dönüştü. Fes Cafe, Cafe - ist, Coleti Cafe, Havuzlu Restoran, Sultan, Hülya's Kitchen gibi mekânlar günün her saati dolup taşan popüler mekanlardan birkaçı.
Çarşı'da artık sadece kuyumcular, halıcılar ve antikacılar değil, modern giyim, dekorasyon, çanta - ayakkabı mağazaları boy gösteriyor. Cemil İpekçi'den Emine Erdoğan'a kadar çok geniş ve farklı kesimlerden müdavimleri var.
Kapalıçarşı'nın orjinalliğini bozmadan, modern bir havaya kavuşturulmasında 3 bin 500 dükkan sahibini temsil eden Esnaflar Derneği'nin çalışmalarının da rolü büyük. Kapalıçarşı'yı genç kuşaklara tanıtmak, popüler hale getirmek için birlikte hareket ediyorlar.
İşe, bir Kapalıçarşı klasiği olan ve kadınları son derece rahatsız eden 'laf atma' olayına savaş açarak başlamışlar. Laf atanları şiddetle uyardılar. Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Ahmet Şengör, "Bu olayın önünü kestik. Kadınların güvenle gezebileceği bir yer oldu. İnsanlar bunun bindiği dalı kesmek olduğunu anladı" diyor.

Kapalıçarşı'da 100 yılı aşkın süredir, beş nesildir halıcılık yapan Ahmet Şengör'e göre 'Akmerkez dönemi bitti, Kapalıçarşı dönemi başladı.'
"Çünkü insanlar orjinal olanı, kendilerinden olanı özlediler. Geçmişlerini, kültürlerini özlediler. Kapalıçarşı'da sahte değil gerçek müşteri memnuniyeti var. Tarih var, kültür var. Mal sahibi müşterisini dostu olarak görüyor, sohbet ediyor, dertleşiyor, çay ikram ediyor. İnsanlar bu samimiyeti özlediler" diyen Şengör, şu örneği veriyor:
"Akmerkez'de hiçbir mağaza sahibi müşterisine yoğurtlu iskender ısmarlamaz. Bizler, siftah yapmadığımız zamanlarda bile müşterimize ikram yapmaktan kaçınmayan bir kültürü temsil ediyoruz."



BUSINESS


Dikkatleri parada, kulakları klasik müzikte
Sayılar senin olsun, felsefeni anlat...
En paşa gazoz
Patronların duvarlarını süsleyen köylü çocuğu
Tüketim tapınakları hayal ve 'yıldız' dolu bir dünya vaad ediyor
Anadan üryan Naomi çekilir mi !
O, kumaşlarını piyanoda dokuyor
İş dünyasında üçüncü gurur dönemi
Herkes toplantıda efendim!
'Kaybedince uykumda bile ağlarım'
'Sizdeki mozaik yapı hiç bir yerde yok, kıymetini bilin'
Ünlüler rağbet edince Kapalıçarşı'ya nur yağdı
Ortaklar, kendi şirketlerinde bilfiil çalışıyorlarsa ücret alabilirler
1 milyar liraya terlik
Değişmeyen Türkiye ve değişen gazeteciler
'Avrupa sağlık kartı' Avrupalılar'ı kızdırdı
DVD - Çerez, gümrükçüye karşı!
Türklerin tercihi el sarımı puro
Tekel'in paha biçilmez müzesi sandıklarda çivili
Texaco'ya 1 milyar dolarlık çevre davası

Yazarlar