En Ne kadar pamuk ektiğimizi ABD'den öğreniyoruz

Ne kadar pamuk ektiğimizi ABD'den öğreniyoruz

04.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ne kadar pamuk ektiğimizi ABD'den öğreniyoruz

Ne kadar pamuk ektiğimizi  ABDden öğreniyoruz





Türkiye tarımının en önemli sorunlarından biri ürün deseninin bilinmemesi. Geleneksel yöntemlerle yapılan araştırmalarda, hangi yörede hangi ürünün ne kadar ekilip dikildiğini kestirmek çok zor oluyor. Buna bağlı olarak yapılan rekolte tahminlerindeki yanılgılar önemli sorunlar yaratıyor.
Henüz kadastro çalışmalarının tamamlanmamış olması yüzünden çiftçiye yönelik destekleme çalışmalarından yeterli verim alınamıyor. Örneğin Doğrudan Gelir Desteği (DGD) çalışmalarında pek çok aksaklık ortaya çıkıyor. Tarlasına hiçbir şey ekmeden devletten DGD almak isteyen sahtekârları yakalamak, çoğu zaman mümkün olmuyor.

Uydudan tarla röntgeni
Günümüz teknolojileri, geleneksel yöntemlere göre çok daha çabuk ve ucuz bir şekilde bu sorunların çözümünü mümkün kılıyor. Uzaydaki uydularla yapılan gözlemlerle tarlaları izleyip tarımsal üretimin durumunu günü gününe ortaya çıkarmak mümkün oluyor.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi, ortaklaşa bir çalışma yürüterek Türkiye'nin zeytin haritasını çıkarmak üzere çalışmaya başladılar. Böylece Türkiye'de tarımsal araştırmalar konusunda önemli bir adım atılmış oldu.
EÜ öğretim üyelerinden Doç. Dr. Yusuf Kurucu, Türkiye Zeytin Haritası'nı çıkarmak üzere çalışmaya başladıklarını bildirdi. Kurucu, bu konuda hava fotoğraflarından çok daha ucuz maliyetli olan uydu görüntülerinin kullanılacağını söyledi.

İki aşamalı çalışma
Yusuf Kurucu, ülkemizde tarım alanlarının ve buralarda yetişen ürünlerin haritalarının bulunmamasının pek çok sorun yarattığını belirterek zeytinde bu sorunların ortadan kalkacağını hatırlattı.
Yapılan açıklamaya göre Türkiye Zeytin Haritası çalışmaları iki aşamada gerçekleştiriliyor. Birinci aşamada uyduların uzaydan yaptığı gözlemler ikinci aşamada arazide yapılan çalışmalarla birleştirilerek haritalar tamamlanıyor. İki üniversitemizin il tarım müdürlükleri ile işbirliği yaparak yürüttüğü projenin 4 - 5 yılda tamamlanması bekleniyor. Proje kapsamında gerekli olan arazi çalışmaları Edremit ve Torbalı'da yürütülüyor.

Çiftçi kayıt sistemi
Çalışma tamamlandığı zaman, Türkiye'nin zeytin ağacı varlığı ve bölgesel dağılımı tam olarak bilinebilecek. Bu haritalara bağlı olarak yapılacak günlük çalışmalar sayesinde, tarım hastalıkları izlenerek ilaçlama maliyetleri düşürülecek. Sağlıklı rekolte tahminleri yapılarak, çiftçiyi desteklemek için gerekli olan politikalar doğru bir şekilde saptanabilecek.
Türkiye'nin arazi kadastrosunun henüz tamamlanmamış olması ve kayıtlı çiftçiliğe geçilememesi nedeniyle pek çok sorun yaşanıyor. Bu sorunlar nedeniyle tarımsal üretim planlaması yapılamıyor. Çiftçiyi desteklemek için doğru politikalar saptanıp uygulanamıyor.
Uzmanlar bu sorunların çözümünde uydulardan yararlanılabileceğini söylüyorlar. Ülkemizde bu konuda faaliyet gösteren firmalardan biri olan Inta Space Turk. Firmanın Genel Müdürü Murat Erciyes şöyle diyor:
"Uzaktan algılama verilerinin en yaygın olarak kullanıldığı alan 'tarım'dır. Bu sektörü etkileyen faktörler, toprak yapısı, iklim, jeoloji gibi mekâna bağlı faktörlerdir. Bu faktörlerin tespiti ve izlenmesi özellikle geniş alanlarda uzun zaman arazi çalışmaları gerektirmekte, zaman ve para kaybına neden olmaktadır. Arazi çalışmasını en aza indirgeyecek şekilde kontrollü olarak uydu görüntülerinin kullanılması, bu kayıpları büyük ölçüde engellemektedir. Uydu görüntüleri sağlamış olduğu mekânsal, spektral, radyometrik ve zamansal yüksek çözümleme kabiliyetleriyle tarımsal faaliyetleri ve değişiklikleri izleme, hassas tarım çalışmalarına imkân tanıma, planlama ölçeğine kadar parsel sınırlama ve arazi toplulaştırma gibi mülkiyeti ilgilendiren sorunların çözümü gibi karmaşık sorunlarda mükemmel altlık niteliğindedir.
Ayrıca Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecindeki ülkelerde arazi ve çiftçi kayıt projeleri için de çok uygun bir altlık durumundadır. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de uzaktan algılama verileriyle rekolte tahmini, genetik koruma projeleri ve bitki sağlığı ile ilgili projeler yapılmaktadır."

56 ülkeye hizmet
2001 yılında kurulan Inta Space Türk firmasının uydu görüntüleri sattığını belirten Murat Erciyes şöyle dedi:
"Türkiye dahil 56 ülkeye hizmet veriyoruz. Polonya'nın tüm çiftçi kayıt sistemini yapıyoruz. Nahcıvan'ın kırsal kadastrosunu yaptık. Bu çalışmalarda Ikonos ve Spot uydularının görüntülerini kullanıyoruz. Kırsal alanlarda kan kaybını önlemek için tarım alanlarında optimizasyonu sağlamak için Türkiye bu çalışmalara hız vermeli. Uydu çalışmaları, arazi çalışmasından beş kat hızlı ve yarı yarıya ucuz sonuç veriyor. DİE, tüm Türkiye için bu konuda çalışıyor. Pamukta, fındıkta rekolte tahminleri yapıldı, çiftçi hiç ekim yapmadan '100 dönüm ektim' diyor ve DGD istiyor. İl tarım müdürleri bu sorunla baş edemediler. Bazı iller bizden yardım istedi, sorunu çözdük. İstenirse bu hizmeti çok geniş boyutta verebiliriz."

Türkiye'nin hızla tarım haritaları çizmesi gerekiyor. Tüm tarım dallarında buna şiddetle ihtiyaç var. Çünkü çiftçiyi desteklemek için harcanan 3 milyar doların 600 milyon doları boşa gidiyor.
Örneğin pamukta, ABD Tarım Bakanlığı'nın verilerini kullanmak zorunda kalıyoruz. Fındıkta ise ne kadar fındık dikili alana sahip olduğumuzu bilmiyoruz. Fındık alanları konusunda açıklanan rakamlar birbirini tutmuyor. Daha doğrusu bunu bilmek pek çok kişi ve kuruluşun işine gelmiyor. Fındık üreticileri devletten daha çok destek alabilmek, fındık tüccarları ise
fiyatla rahatça oynayabilmek için fındık ekili alanların saptanmasını ve sağlıklı rekolte tahminlerinin yapılmasını istemiyor.
Bu nedenle, Tarım Bakanlığı teşkilatı, bir türlü fındık ekili alanları doğru dürüst belirleyemiyor. Bunun sonucunda da fındık konusunda doğru politikaların saptanıp uygulanması mümkün olmuyor.
Uydu görüntüleriyle en kısa zamanda Türkiye fındık haritası çizilerek, yasa dışı ekilmiş fındık alanları belirlenmeli ve bunların sökülmesi sağlanmalı. Eğer bu yapılırsa her yıl ortalama 200 milyon dolar parayı 'destekleme' adı altında sokağa atmaktan kurtuluruz. Fındıkta arz - talep dengesini kurarak, Karadeniz fındığını yerlerde sürünmekten kurtarırız. Her yıl boşa harcadığımız 200 milyon dolarla da Karadeniz'de fındıklı - kakaolu mamuller imal eden güçlü bir gıda sanayii kurabiliriz.




BUSINESS


Bush, bittin oğlum sen...
Bushsever misiniz, Bushsevmez mi?
Krizde işsiz kaldılar Ayşe Teyze oldular
AKP'nin 'isim günü'
Güzellik sektöründe son trend iç güzelliği artırmak
Dolar aidatlı bilimsel spor
Türkiye'nin zeytin haritası çıkarılıyor
OECD'nin tek Türk direktörü, Paris'te Türk kahvesinin müdavimi...
Politikacılar da etik değerlere sahip çıkmalı
Uçaklarda çay kahve dağıtıyordu lojistik şirketi patronu oldu...
Kıdem tazminatı tavanı arttı
Levi's artık 'kriz bekçisi'ne emanet
Japonlar, Louis Vuitton kotasını 'kahve teşviki' ile deliyorlar
Josephine Powell ya da 1 milyon dolar nasıl harcanır?
'Zoraki' girişimci ortaklar 2 milyon dolar ciro yapıyor
Diş yapısı bozuk orta yaşlıya şeffaf kalıp tedavisi
Reklamlar