En 'Süre uzarsa, değeri düşer'

'Süre uzarsa, değeri düşer'

07.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

'5 - 6 yıllık işi bir yıla sığdırdık'

Süre uzarsa, değeri düşer





Aycell - Aria birleşmesi, telekom alanındaki serbestleşme çalışmaları ve ardından Telsim'in yönetim ve denetimine el konulması. Telekomünikasyon sektörünü ilgilendiren bu üç konu, Türkiye, sektör ve kullanıcılar için de oldukça önemli konular. Tüm bu konular için düzenlemeler yapan Telekomünikasyon Kurumu (TK), 2003 yılı ve 2004 yılının ilk aylarında oldukça yoğun gündemle geçirdi. Sektör temsilcileri tarafından, telekomda devlet tekelinin kalktığı bu yıl başına kadar gerekli düzenlemeleri yapamamakla ve geç kalmakla eleştirilen TK'nin başkanı Doç Dr. Ömer Arasıl, bu eleştirileri biraz haksız buluyor. Arasıl, "Başka ülkelerde yıllar alan düzenlemeleri bir yılda yaptık" diyor.
Arasıl'a göre geçtiğimiz yıl yapılan çalışmalar sonucunda Aria ve Aycell'in birleşmesinin tamamlanması, hem ulusal menfaat hem de uluslararası prestij açısından çok önemliydi. Bu birleşmeyle büyük bir sinerji elde edildi ve Aycell çok değerli bir şirket haline dönüştü.
Arasıl, Aria - Aycell birleşmesinde hükümetin etkin rol oynamasının ise, küreselleşmenin doğal bir sonucu olduğuna inanıyor.

'Bu iş uzarsa, tehlike başlar'
Arasıl, "Dünyada artık küreselleşmede ülkelerin en üst düzeyleri, devlet başkanları, cumhurbaşkanları, başbakanları şirketlerin hak ve menfaatlerini korumak durumunda. Biz de Türkiye olarak zaman zaman bunu yapıyoruz. Bu şirketlerin bir takım sıkıntıları vardı. Ancak birleşme ile büyük bir sinerji elde edildi. Çok kıymetli bir şirket haline dönüştü. Sanırım yeni şirket, bünyesinde insan kaynakları yapılanmasını, yatırımlarını, finansman boyutunu da artık bir tarafta devlet bakışıyla değil, çok daha piyasa koşullarına uygun yapıda planlayacaktır" diyor. Arasıl ayrıca, bu birleşmenin vaka analizi olarak Bilgi Üniversitesi'nde okutulduğunu da sözlerine ekliyor.
TMSF tarafından yönetim ve denetimi devralınan Telsim'in geleceği hakkında bir an evvel karar alınması gerektiğini söyleyen Arasıl, Telsim'de hukuki sürecin uzaması halinde tehlikelerin ortaya çıkacağını belirterek, "Düşünün, Telsim'e talip olan ulusal veya uluslarası yatırımcı veya yatırımcılar grubunun borcu, gideri gelirinden çok olacak bir şirkete talip olmasını beklemek mümkün mü? Şu anda bence hukuki açıdan belirsizliğin giderilmesi öncelikli problemdir" diyor.
Arasıl, Telsim'de yaşanması beklenen süreç hakkında ise şunları söylüyor:
"Şu an TMSF'nin yönetimi devralmış olması, Telsim'in tüzel kişiliğine halel getirmiyor. Kurum, imtiyaz sözleşmesinin bir tarafı, diğer tarafı ise Telsim. Bu süreçte bir Borçlar Hukuku, bir Ticaret Hukuku bir de İcra İflas hukuku açısından konunun hızlı bir biçimde hukukçuların genel kabul gören bir görüşü ortaya atmaları gerekir. TMSF'nin yönetimi sürekli götürme niyeti yok. Bu şirketin uzun vadeli olarak TMSF tarafından yönetimi hukuken de doğru değil. Yani Telsim'in bir an önce borç yapılandırmasının ortaya çıkması, alacaklılarla oturulması gerek."

'Hisse alabilir'
Arasıl'a alternatifleri sorduğumuzda ise şöyle yanıtlıyor:
"Alternatifler şunlardır. Ben size çok net bir biçimde söyleyeyim. Şimdi hisse hareketleri yüzde 49'unu geçmediği müddetçe, imtiyaz sözleşmesine göre bizim onayımızı gerektirmiyor. Yani önümüzdeki dönemde bir alıcı uluslararası tahkimini (Telsim yatırımı dolayısıyla Uzanlar'dan 2.7 milyar dolar alacak davası gerekçesiyle Motorola tahime gitmişti) kazanıp, iç hukukta da süreci hallettiğinde, belirli oranda hisse satın alabilir. Veya bu şirket satım sürecine giderse tamamı olarak, burada yeni bir imtiyaz sözleşmesi yapılması gerekir burada da tek yetkili Kurum'dur."

Yönetimine el konulan Telsim'in başta Motorola ve Nokia olmak üzere davalık olduğu yüksek miktarlı borcu var. Bu borçlar şirketin satılmasını etkiler mi diye sorduğum da Arasıl, şunları söylüyor: "Telsim alt ve üst yapılarıyla çok değerli bir şirket. 5 milyon abonesi var. İyi yönetildiği taktirde çok büyük gelirler elde edecek bir şirkettir. Burada tüketicilerin mağdur edilmeden bu hizmetin yürümesi gerekir. Abonelerin mevcut sayısını koruması halinde bile çok rahat bu şirket giderlerinin üzerinde gelir elde edebilir. Ancak bu iş uzarsa, giderek borcu artan, geliri düşen bir şirkete hiç kimse talip olmaz."

1 Ocak 2004'te telekom alanında ses ve altyapı tekelinin kalkmasının ardından sektörün beklentilerinin karşılanmadığı ve lisansların pekçoğunun dağıtılmadığı biliniyor. Ancak Arasıl'a göre, Türkiye pekçok Avrupa ülkesinin 5 - 6 yılda yaptığı iş bir yıla sığdırıldı. Arasıl, "Tedbirli gitmek gerekir. '1 Ocak 2004'te serbestleştik' diye bir uygulama dünyada yok. Uzak mesafe telefon işletmeciliği, şu anda Başbakanlık'ta, bugün yarın Resmi Gazete'de yayımlanacak. Yetki belgelerini dağıtacağız. Ardından da sırada, kablo platform hizmetleri işletmeciliği var" dedi.

MP3 tonunda zil sesi var
Motorola firması'nın yeni modeli ürünü V80, tek bir dokunuşla dönerek açılan kapağa sahip. Motorola V80 dahili VGA kamera, fotoğraflı mesaj özelliğinin yanı sıra, kablosuz iletişim standartı olan Bluetooth (10 metre çapında cihazların birbirleriyle kablosuz olarak veri transferi yapabilmesi) teknolojisini de destekliyor. Telefonda ayrıca MP3 formatındaki ses dosyalarını zil tonu olarak kullanabilmek mümkün. 65 bin renkli yüksek çözünürlükte ekrana sahip olan yeni model ürünün 4x zoom'lu kamerası var. Telefonda çekilen görüntülerin boyutunu değiştirmek, kesmek, yakınlaştırmak ve metin eklemek ise V80'in sahip olduğu teknik özellikler arasında yer alıyor. Üç bant şebeke teknolojisini destekleyen Motorola V80'de kişiselleştirilebilir uygulamalar ve gelişmiş oyunlar için Java kullanmakta. Yüklenebilir oyunlar, ekran koruyucular ve duvar kağıtları gibi eğlenceli uygulamaların da bulunduğu Motorola V80, 2004 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye pazarında satışa çıkarılacak. www.motorola.com

Vestel'den altı farklı format
Vestel tarafından geliştirilen DivX player bu formatın yanı sıra, DVD, VCD, MP3, JPEG ve Audio formatlarını da desteklemekte. Firma tarafından geçtiğimiz yılın son günlerinde piyasaya çıkarılan Vestel DVD 4500 DivX player, dolby dijital dekoder, 6 çıkışlı ve görüntüyü 9 farklı açıdan seyredebilmeyi sağlıyor. DVD'de 8 dilde seslendirme ve 32 dilde altyazı seçeneğine sahip olan yeni model cihaz, 5.1 kanal Dolby Digital ses codec'lerini, 3.xx, 4.xx, 5.xx ve Xvid görüntü codec'lerini ve .sub .txt .smi .srt adlı dört farklı altyazı formatını destekliyor. Ayrıca yeni çıkan Codec'er Vestel'in resmi internet sitesi www.vestel.com.tr adresinden yüklenebiliyor. Türkçesi olmayan filmler için altyazı dosyaları internet kanalıyla indirilebilen Vestel DVD 4500 DivX Player'ın satış fiyatı ise 228 milyon lira. www.hepsiburada.com



BUSINESS


'İstanbulspor Milan, ben Berlusconi olacağım'
Kitabı yayımlamayın, 200 milyar lira bütçemiz var...
Türkiye'nin yarını için bahse var mısınız?
Ayakkabılarımız İtalyan tasarımcılara emanet
'Fasonculuk' yapa yapa 'moda'yı öğrendiler
Hansel ve Gretel'in evinden bildiriyorum
'Kıyak anlaşma' istiyorlar
325 yıl hapsi istenen bile var
Başbakan'ın seçim gezisinde polis helikopteri kullanması etik değil
Verdiği söz için koşturuyor...
Maliye, mükellefe derece verecek
Gönen Oya Pazarı'nı gördünüz mü?
Olimpiyatların 'ağır işçileri' sorun oldu
Yeni misyonerler
Fransa hükümetinden 'şarap için' tavsiyesi
Büyük porsiyonları mönüden çıkarıyorlar
Yeni 5 sent'ler yakında piyasada
Motorola Telsim'e hissedar olabilir...
'Dua edin Tüpraş ile Petkim'i satamayayım'
İşadamları hiç bu kadar rahat olmamıştı