En Telekom operatörleri uydu işletmiyor

Telekom operatörleri uydu işletmiyor

15.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Yunanistan Türkiye'ye özendi"

Telekom operatörleri uydu işletmiyor





Türkiye'nin uzaya fırlattığı ve şu an kullandığı üç uydusu var. Bunlar Türksat 1 - B, Türksat 1 - C ve Türk Telekom'un yüzde 75 hisse ile ortak olduğu uydu şirketi Eurasiasat'a ait Türksat 2 - A. Türksat 1 - B bu yılın ekim ayında, Türksat 1 - C 2006'da, Türksat 2 - A ise 2016 yılında ömrünü tamamlıyor. Tüm bu uyduların yönetimini, dolayısıyla işletmeciliğini Türk Telekom'a bağlı kuruluşlar yapıyor. Bu uydular ile onları yöneten kuruluşlarda son birkaç aydır hareketli günler yaşanıyor.
Öncelikle önümüzdeki aylarda özelleştirilecek olan Türk Telekom'da uydular kapsam dışı bırakıldı. Bu gelişmenin ardından da, Telekom sahip olduğu tüm uyduları tek bir yapıda toplamaya karar verdi. Yeni yapıda Eurasiasat'ın Fransız ortağı Alcatel Space'in yer almak ve birlikte hareket etmek istememesi sonucu, bu üç uydunun Ankara'da kurulan merkezden yönetilmesine karar verildi. Telekom'un geri kalan yüzde 25'lik hisseyi de alması bekleniyor.
Uyduda yaşanan gelişmeler bununla da bitmiyor. Yeni kurulan Ankara'daki ofisle, masrafların azaltılarak, uyduların zarar etmeyen duruma getirilmesi hedefleniyor. Bunun arkasında yatan önemli bir sebep var. Uluslararası uydu işletmecilerinden birisiyle işbirliğine giderek uzaya uydu fırlatmayı ve uydu işletmeciliğini bırakmak. Çünkü mevcut durum oldukça yüksek maliyetli ve kârlı değil. Yani önümüzdeki dönemde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de, devlet uydu işletmeciliğini bırakabilir.

İşletmecilerle görüşülüyor
Onlarca uyduya sahip uydu operatörleriyle rekabet etmenin oldukça zor olduğu pazarda, Türk Telekom bu şirketlerle görüşmeye başladı bile. Uyduda yaşanan tüm bu gelişmeleri ve Türkiye'nin yakın gelecekte uyduya bakışını Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan ile konuştuk.
"Günümüzde şu anlaşıldı ki, uydu global bir operasyon ve tek bir işletmecinin, bir kaç uydu ile pazarda rekabet etmesi mümkün değil" diyen Ekinalan, sözlerine şöyle devam ediyor: "Biz Türk Telekom olarak sahip olduğumuz uyduları biraraya getirip, kendi kendini yönetebilen bir şirket, bu şirkete de zarar etmeyen bir yapı kazandırmayı hedefledik. Yeni yapıdaki amaç, uluslararası uydu işletmecileriyle işbirliğine gitmek. Şu an pazardaki uydu işletmecileriyle görüşülüyor. Biz Türkiye olarak elimizdeki uyduları onlara verebiliriz, bunun karşılığında farklı koşullarda kullanım anlaşması yapabiliriz veya başka şartlarda anlaşma olabilir. Tüm bunları işletmecilerle görüşeceğiz. Ancak şu an görünen o ki, Türkiye artık uzaya uydu gönderme yolunu tercih etmeyebilir."
Türksat 2 - A'daki iki transponder'ın (uydu alıcısı) Silahlı Kuvvetler tarafından kullanıldığını ve işbirliği durumunda bu alandaki güvenliğin korunup korunmayacağını hatırlattığımızda ise, Ekinalan şunları söylüyor: "Şundan emin olunmalı ki, yapılacak tüm işbirliği anlaşmalarında Silahlı Kuvvetler'in güvenliği ve kullanacağı hatlar yerini alacaktır."

Ekinalan'a göre, dünyada uydu işi global hal aldı ve hiçbir telekom operatörü tek başına uydu işletmeciliği yapmıyor. Çünkü birkaç uyduya sahip telekom operatörünün, onlarca uyduya sahip geniş alanları kapsayan işletmecilerle rekabet etmesi oldukça zor. Pek çok operatör ve ülkenin biraraya gelerek kurduğu işletmeciler pazara hakim gibi. Bunlar ise Eutelsat, Intelsat ve Astra gibi firmalar.

İçinde bulunduğumuz bölgede devlet tarafından yönetilen uydu kalmadığını da söyleyen Ekinalan, "Türkiye'den sonra bizim bölgede bir tek Yunanistan uydu fırlattı. Onlar da sanırım Türkiye'ye özendi" diyor. Uydu işletmenin özellikle 2001'de yaşanan krizin ardından zorlaştığını belirten Ekinalan, devletlerin uydu işletmeciliğinden çekilmesinin en önemli nedeninin de bu olduğunu açıklıyor. Ekinalan'a göre bunun altında yatan diğer bir gelişme ise uyduların yüksek kapasiteye sahip dijital teknolojiyi desteklemeleri.

İşbirliği için görüşülen olası uydu işletmeleri arasında içinde bulunduğumuz bölgede faaliyet gösteren Eutelsat, Intelsat ve Astra var. Eutelsat, Avrupa'nın 17 ülkesinin sabit ve mobil haberleşmesini sağlamak amacıyla 1977 yılında kurulmuş. Şu an itabiriyle 22 uydu kullanıyor ve Kuzey Amerika'dan, Orta Doğu'ya uzanan bölgede 25 ülkede faaliyet gösteriyor. Bir diğer işletmeci Intelsat ise Atlantik, Pasifik, Asya - Pasifik ve Hint Okyanusları üzerinde bulunan toplam 25 uyduya sahip. Lüksemburg merkezli Astra ise 41 uydu üzerinden faaliyet gösteriyor.

Sıemens'ten iki yeni model
Cep telefonu üreticisi Siemens Mobile geçtiğimiz hafta önümüzdeki dönemde piyasaya çıkartacağı iki yeni model telefonun tanıtımını yaptı. Bu modeller Siemens CF62 ve CX65. Bu iki ürüne bakıldığında sahip olduğu özellikler ile pazarda hayli iddialı olması beklenen CX65, yüksek kaliteli 65.536 renk destekli ekrana sahip ve üzerindeki entegre dahili kamera ile fotoğraf ve video çekimi yapılmasını sağlıyor. Bu özelliği sayesinde çekilen fotoğraf ve video dosyaları, telefondaki MMS teknolojisi sayesinde başka kullanıcılara, gönderilebiliyor. Siemens CX65'te cep telefonlarından hızlı internet bağlantısı sağlayan GPRS de (Genel Paket Radyo Servisi) bulunuyor. Sahip olduğu Java teknolojisi sayesinde kişiselleştirilebilir uygulama ve farklı oyunların da yer aldığı yeni model telefon, üç bant şebeke destekli. Cep telefonunda 11 MB'lık hafıza var. Firmanın tanıttığı bir diğer model CF62 ise mobil dünyada istiridye olarak tanımlanan kapaklı bir model. 85 gram ağırlığındaki üründe iki farklı ekran yer alıyor. 65.536 renk destekli ekrana sahip ürün, polifonik zil tonlarını da destekliyor. Her iki model telefon 2004 yılı içerisinde piyasaya çıkarılacak. www.my-siemens.com

Canon'dan çok fonksiyonlu dijital
Canon firması 8 megapiksel çözünürlüğe sahip dijital fotoğraf makinesi geliştirdiğini duyurdu. Powershot Pro 1 serisi yeni model dijital fotoğraf makinesi, yüksek hızda zoom yapabilme özelliğine sahip. Üzerinde yüksek çözünürlüklü 235 bin piksel, 2 inç boyutlarında LCD ekran bulunan makine, video ve ses kayıt teknolojilerini de destekliyor. Fotoğraf makinesi CompactFlash kart üzerine kayıt yapmakta. Canon Powershot Pro 1, bilgisayarlar ile USB ara birimi aracılığıyla bağlantı kurarak veri transferi sağlıyor. 2004 yılının Nisan ayında piyasaya çıkarılarak, ABD'de 1.000 dolar fiyattan satılması beklenen ürün üzerinde 64 MB boyutunda CompactFlash kart yer alıyor. www.canon.com

Açık sistemli cep telefonu
Geçtiğimiz hafta Siemens Mobile'ın tanıttığı iki yeni ürünün yanı sıra Motorola firması da Linux işletim sistemi üzerinde çalışan cep telefonunun yeni versiyonunu tanıttı. Linux destekli olan Motorola A 76x, aynı zamanda firmanın akllı telefon kategorisinde yer alan bir model. Özellikle iş dünyasının kullanımı için geliştirilen ve bilgisayardaki pek çok yazılım ile uyumlu olarak çalışan A 76x ile internet üzerinde sörf yapılabilir, MP3 formatında müzik parçaları dinlenebilir, video kayıt yapılabilir. Sahip olduğu teknoloji sayesinde el bilgisayarı gibi de kullanılan telefon, beş saatlik ses kayıt süresine sahip. Ayrıca, telefonun içerisinde 96 MB'lık hafıza yer alıyor. www.motorola.com

Kolay kullanımlık menüler...
Japon elektronik devi Sony, Uzakdoğu'da piyasaya çıkardığı Clie serisi el bilgisayarlarının iki yeni modelini Avrupa'ya da sundu. Bu modeller Sony Clie PEG - TJ37 ve PEG - TH55. Yeni modeller arasındaki Clie PEG - TJ37 65.536 renk destekli ekrana sahip. 145 gram ağırlığa sahip olan el bilgisayarındaki entegre kamera ile fotoğraf çekimi yapabilmek de mümkün. Bilgisayarın tuş takımında yer alan Jog Dial tuşu ile menünün kolay kullanımı sağlanıyor. Bilgisayarın diğer özellikleri arasında ise kablosuz iletişim standardı olan 802.11b bulunuyor. Her iki model el bilgisayarı da Palm OS 5.2 işletim sistemi üzerinde çalışıyor. www.sony.com



BUSINESS


En öndekiler
'Beni birinci ilan ederseniz gelirim'
Fişer mikyedes çüg noad (*)
Tekno kumaşla üretiyor 'Göbekli'ye satmıyor...
Bush'tan işçilik almadılar
çiçeklerin boynu bükük kaldı...
Şu bizim Kütahya'yı yazıverin hele
'Şarap işi aşk işi'
Aşçı değil 'yemek mimarı' mutfak değil, tat laboratuvarı
Futbol yıldızları moda ikonları haline geliyor
'Etik', söz olmaktan çıkarak bir 'yaşam biçimi' olacak
Dokunmadan, koklamadan karar almıyor
Kâr payı 12 milyarı aşmıyorsa beyan edilmeyecek
Almanya'da sistem değiştirdi Commerzbank yönetimine atandı
Naylon faturacılara büyük operasyon
Otomotiv devleri yıldız tasarımcıların peşinde
'Türkler âşık olduğu otoyu alıyor, Avrupalı mantığıyla seçim yapıyor'
Kıbrıs, AB ve Mars
"Türkiye, bir daha uzaya uydu göndermeyebilir"
Parti gibi golf turnuvası