En TMSF, baskın hacizlere hazırlanıyor

TMSF, baskın hacizlere hazırlanıyor

22.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

TMSF, baskın hacizlere hazırlanıyor

TMSF, baskın hacizlere hazırlanıyor




Kulağımıza ilginç söylentiler geldi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) çok yakın bir gelecekte büyük bir haciz operasyonu başlatacak. Seri baskınlar yapılacak, banka batıranlar ya da batan bankalardan muvazzalı şekilde kredi kullandığı halde borcunu ödemeyenlerin yurtdışına çıkışı yasaklanacak, bu kişilerin çocukları, akrabaları ya da işbirliği yapanlar TMSF'nin takibine girecek.
Bankalar Kanunu'nun getirdiği kısıtlamalar nedeniyle söylentilerin detaylarına giremiyoruz. Bununla birlikte TMSF'den geçen iki hafta içinde üç açıklamaya dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Birincisi, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün batık banka sahipleriyle yapılan protokollere konulan ticari sır hükümler konusunda genel bir açıklama yapılacağını belirtmesi.
İkincisi, TMSF, 18 Mart'ta İMKB'ye açıklama gönderdi ve Medya Grubu ile yapılan protokolün yürürlüğe girmesi için öngörülen 6.5 trilyon liralık peşinatın tahsil edildiğini, diğer yürürlük koşullarının da gerçekleşmesinin beklendiğini söylendi.
Üçüncüsu, TMSF 19 Mart'ta piyasaların kapanışına yakın bir saatte yaptığı açıklamada, hakim ortakların dışındaki borçulara borcunuzu ödeyin çağrısında bulundu. Açıklamada "Borçlu firma ve grupların borçlarını ödemek veya ödeme planına bağlamak için gerekli çabayı göstermemeleri halinde, Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanun ve Bankalar Kanunu'ndaki son değişikliklerin sağladığı bütün yaptırımların uygulanacağı bilinmeli" denildi.
Bazı ek bilgiler de sıralayalım:
TMSF bugune kadar 7 grupla borç ödeme protokolü yaptı. Bunlardan yalnızca Çukurova Grubu'yla yapılan protokol açıklandı. Uzanlar'ın ödeme planını gayrı ciddi bulan Kurul üyeleri, Milliyet'e "Biz o dönem görevde olsak Çukurova protokolünü imzalamazdık. Çünkü peşin ödeme bile yok" dedi.
BDDK ve TMSF'nin yeni yönetimleri eski dönemin bürokratlarıyla "protokol standartları" konusunda anlaşmazlığa düştü. Protokol standartı, ödeme planlarında birbirine yakın peşinat oranı, vade ve faiz oranının tespit edilmesini öngörüyor. TMSF, ödeme planlarında yeknasaklık arıyor. Her gruptan borcun belli bir kısmını peşin ödemesi isteniyor. Bu ve benzeri şartlar ise ödeme protokollerin imzasına ket vurdu.
Ticari sır hükümlerini açıklamayı istediklerini ifade eden Ertürk, hakim ortaklarla ilgili tartışmada son noktayı koymuş oldu. Bankacılık sırrı tanımı ve bu tanımın bağlayıcığı bankalar kanununun 22'inci maddesinin 7 ve 8'inci fıkraları ile 20 Mart 2003 tarihli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu açık biçimde ifade ediliyor. Her iki mevzuat kaynağından çıkan sonuç şöyle: TMSF, batan bankaların hakim ortaklarıyla ilgili ticari sır hükümlerini açıklayabilir (ama tartışmalıdır), ancak hakim ortakların para ve kredi ilişkisine girdiği üçüncü kişiler hakkında kamuoyuna bilgi veremez.
Edindiğimiz bilgilere göre TMSF, borçlarını ödeme protokolüne bağlayamayan sermaye gruplar ile batan bankalardan imtiyazlı krediler alan ve geri ödemeyen borçlulara karşı hazırlıklarını tamamlama aşamasına geldi. Operasyonlarda Uzan Grubu'nda yaşandığı gibi çok fazla polisiye tedbire ihtiyaç olmayacağı tahmin ediliyor. Operasyonların 28 Mart yerel seçimleriyle ne ölçüde paralellik göstereceği konusunda ise henüz bilgi yok.

BUSINESS


Telekom özelleştirmesinde piyasa ve Telsim endişesi
Türkler çalışkan mı yoksa tembel mi?
'Herkese iş, herkese ev' mi... Nasıl yani?!
Kızgın Güney Koreliler'i Ali Kibar yumuşattı
Evin küçük kızı büyüdü kendi şirketini kurdu
Anamur muzu Çikita'ya direndi ve kazandı
'Etik', mahkeme kararına bağlanır ise, ne işe yarar?
Az daha uçaktan atlayacaktı
Pazarlama dünyası ciddi bir krizin eşiğinde
Göçmen işçi, 150 milyar dolar kazandırıyor
Kimi etkilemeye çalışıyor?
Markaların rengi Pantone'den sorulur
Doğan Onlıne, yeni ekonomi devi Google ile işbirliğine gidiyor
Efsaneler geri döndü
TMSF, baskın hacizlere hazırlanıyor
Emeklinin vergi iadesi avansı yüzde 5'ten yüzde 4'e düşürüldü

Yazarlar