En Türk Milli Takımı ile çalıştı

Türk Milli Takımı ile çalıştı

14.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türk Milli Takımı ile çalıştı

Türk Milli Takımı ile çalıştı





1997'de Boğaziçi İşletme'yi bitirdekten sonra Amerika'da Baltimore Üniversitesi'nde MBA yapan ve 1999'da üniversiteden arkadaşı Serkan Sevim ile www.mezun.com'u kuran Ali Hantal'ın şimdi Mezun Group adında bir şirketler grubu var. İlk şirketi www.mezun.com ise kuruluşunun ikinci yılında cirosunu 260 bin dolardan 1.2 milyon dolara çıkararak sağladığı yüzde 395 büyüme ile Maryland eyaletinde 2001 - 2002 yılları döneminde ciro bazında en hızlı büyüyen şirket seçildi. Mezun Group CEO'su Ali Hantal ve ortağı Serkan Sevim, yine aynı eyalette 'Yılın Girişimcisi Yarışması'nda aday gösterildiler. www.mezun.com'un cirosundaki hızlı artış sürdü, şirket bir sonraki yılı da 2.5 milyon doların üzerinde bir ciro ile kapattı.
Tatillerde Türkiye'ye geldiğinde, annesinin evine gelen komşularının 'Amerika'ya nasıl giderim' sorularından bunalan ve evde neredeyse bu konuda konferanslar vermek zorunda kalan Ali Hantal, bu manzaradan, alandaki iş boşluğunu farketmiş. Önce arkadaşı Serkan Sevim ile www.mezun.com portalını kurarak bu alanda hizmet vermeye başlamış. Portal aracılığı ile ABD'de yaşayan Türkler'e yönelik servisler sunmuş. Kurulduğu yıllarda para kazanma beklentisi bile olmayan grup giderek genişlemiş. Bugün sahip olduğu üç portalın 400 binden fazla kullanıcısı var. British Airways ve KLM gibi şirketlerle çalışmış. Halen Fedex'le çalışıyor.
Hantal, şirketin yaklaşık dört yıldır, piyasada olan telefon kartlarıyla sektöründe lider konumuna yükseldiğini belirtiyor.. mezun.com, mezunusa.com, mezunjobs gibi portallara sahip olan Mezun Group, Telekom'un özelleştirilmesinin ardından Türkiye pazarına da girmeye hazırlanıyor.
Kendilerini 'Türkiye'yi ve Amerika'yı tanıyan ve stratejik önemi olan bu iki ülke üzerinden dünyaya yayılmayı planlayan bir şirket' olarak tanımlayan Hantal, amaçlarının bir Türk şirketinin alanında lider olabileceğini ve Amerika'da yaşayan Türkler'e, hatta Amerikalılar'a istihdam sağlayabileceğini göstermek olduğunu söylüyor.

TÜSİAD destekliyor
Şirketin iki ana bölümü var. Biri servis hizmetleri bölümü. Servis hizmetleri kapsamında ABD'den Türkiye'ye ya da Türkiye'den ABD'ye kargo ve çiçek yollamak mümkün. Yine bu bölüm kapsamında Türk şirketlerine eleman bulunuyor. Ancak, Türkler'i Amerika'da iş sahibi yapmak amaçlanmıyor. Amerika'da okuyan, uluslararası firmalarda tecrübe edinen kişilere Türkiye'deki şirketlerde iş bulunuyor.
Hantal, yaptıklarını "İşimiz bir bakıma beyin göçünün önüne geçmek" diye tanımlıyor. Hantal, şirketin bu alandaki faaliyetleri ve projelerinin de TÜSİAD tarafından da desteklendiğini belirtiyor. mezunjobs.com ile Amerika'da bulunan Türk şirketlerine ve Türkiye ile iş yapan Amerikan şirketlerine Türk eleman bulunmasına aracılık yapıyorlar.
Şirketin ikinci bölümü telekom pazarında faaliyet gösteriyor. 'mezun.com'un özel hizmetleri arasında SMS paketleri de var. Bu paketler sayesinde Amerika ve Türkiye arasında mesajlaşma olanağı sağlanıyor. Mezun calling card (telefon kartı) ile de iletişim hizmetleri veriliyor.

www.mezun.com'u kurarken, hemen gelir beklemediklerini anlatan Ali Hantal,"ABD'ye gelindiğinde nelere dikkat edilmelidir, anlatmak istedik. Marketlerde kasiyere 15 santimetreden fazla yaklaşmak yasakmış. Bir keresinde trafik polisi durdurdu, Türkiye'deki gibi evrakları alıp, yanına gitmek istedim. Meğerse yasakmış. Adam beni az daha vuracaktı. Burada her şey çok farklı. Bu gibi bilgiler vermek istedik" diyor. Telekom alanında da şu an ABD'de piyasada olan telefon kartları ile faaliyet gösteren firma, kartlar için gerekli yazılım ve donanımı kendisi hazırlıyor. Bunun Türkiye'de kendileri için büyük bir avantaj olacağını düşünüyorlar Firmanın servislerinden yararlananlar arasında Türk Milli Futbol Takımı da var. Mezun Group, Milli Takım'ın Amerika gezilerinde Türkiye ile bağlantılarını Mezun Calling Card ile sağlamış.



BUSINESS


2005'te vanayı açıp petrolle yıkanacaklar
İş, aşkı döver mi?
Kardak Kayalığı'na çıkan SAS komandosu reklam işine girdi
Dedenin, çatı katındaki makinesinin tozunu alıp Hobby'yi yarattılar
Garanti'nin 58 yıllık hikâyesi
Nejat Eczacıbaşı: Beceriksiz akrabalara iş teslimi hatadır
Sultanahmet'e uzun bir süre daha uğramayacak
aflotoksinli biberi, Avrupa'ya satamıyor, bize yediriyorlar
Dizi içinde reklam dönemi başlıyor
Özelleştirmeden hükümete 'Telekom gecikebilir' notu
'Doctoğ Reno Paği'yi, Fransız asistanın aşkı Türkiye'ye getirdi
Literatüre 'gönüllü vergi baskısı' diye bir 'kavram' kazandıracağız
Klasikler İsviçre'den trendy'ler Hong - Kong'dan
Bush da, Demokrat aday Kerry de 'Kafatası ve Kemikler' üyesi
Bir oyun çıkardı, hayatı değişti
Diyarbakır'dan geçen yol
Bürokrasi İngilizler'e 30 milyar sterline maloldu
Soyadı 'Hantal' ama işte hız şampiyonu
Dijital Oyuncaklar
'Sinek kaydı' tıraş artık yetmiyor

Yazarlar