En 'Vergi borcunu silmezseniz kızım evde kalacak'

'Vergi borcunu silmezseniz kızım evde kalacak'

05.10.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

2 nolu KDV sirküleri yayımlandı

Vergi borcunu silmezseniz kızım evde kalacak





Emlak Vergisi Kanunu'nun 8'inci maddesine göre binalarda emlak vergisi oranı binde 1. Bu oran büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yüzde 100 zamlı (yani binde 2) olarak uygulanıyor. Ancak Bakanlar Kurulu'nun bazı kişiler için bu oranı sıfıra kadar indirime yetkisi var. Bu yetkiyi Bakanlar Kurulu her yıl kullanıp, indirimden yararlanacak kişilerin bina vergisi oranını sıfır olarak belirliyor. Bakanlar Kurulu 2003 yılı için de bu yetkisini 2002 / 4998 sayılı Kararı ile kullandığı için, kapsama giren kişiler adına emlak vergisi tahakkuk ettirilmedi, dolayısıyla bunlar emlak vergisi birinci taksidini ödemediler.

Sıfır oran için tek konut şart
Sıfır oran uygulamasından yararlanabilmek için birinci şart, Türkiye'de tek konuta sahip olmak. Bu konutta bizzat oturmak şart değil, ancak bu konuda hatalı yorumlara rastlanıyor. Konutun durumuna ilişkin özel bir şart aranmıyor. Örneğin villalar için de indirimden yararlanmak mümkün. Muayyen zamanlarda dinlenmek amacıyla kullanılan konutlar yani yazlıklar için indirimden yararlanılamıyor. İndirim için aranan diğer şart, tek konuta sahip olan kişinin gelirinin sadece sosyal güvenlik kurumlarından (SSK, Emekli Sandığı, Bağ - Kur) alınan emekli aylığından ibaret olması, bundan başka gelirinin bulunmaması.
Emeklinin kendisine ait konutu yoksa eşine ait tek konut için bu indirimden yararlanılabiliyor. Ancak eşin emekli aylığının olmaması ve herhangi bir gelirinin bulunmaması gerekiyor. Tek konuta hisse ile sahip olanlarda hisseye düşen kısım için bu indirimden yararlanmak mümkün. Aynı şekilde şehitlerin dul ve yetimleri ile gazilere ait tek konutlar için de indirim uygulanıyor.
Tek meskenin haricinde gelir getirmeyen bir arsanın bulunması, sahip olunan bina için indirimli emlak vergisi oranından yararlanmaya engel değil. Emekli olduğunu geç beyan edenler, geriye dönük olarak indirimden yararlanabiliyor.

Geliri olmayana da sıfır oran
İndirimden yararlanacakların arasına, hiçbir geliri bulunmayanlar da dahil edildi. Değişiklik 4962 sayılı Kanunla yapıldı. Buna göre, hiçbir geliri bulunmadığını belgeleyenlerin sahip oldukları tek meskenler için sıfır oran uygulanacak, yani bu kişiler de emlak vergisi ödemekten kurtuldular. Gelirin olmadığının nasıl belgeleneceğini Maliye belirleyecek. Henüz bu konuda düzenleme yapılmadı.
Emekli aylığı alanlara tanınan imkanın hiçbir geliri bulunmayanlara da tanınması gerekliydi. Değişikliğe emeği geçenleri kutlarız. Ancak 18 yaşından küçük olup kendisine bakmakla yükümlü kimsesi bulunanların bu indirimden yararlanamayacağını belirtmek isteriz.

Konut 200 metrekareden düşük olmalı
4962 sayılı Kanun'la başka bir değişiklik daha yapıldı ve indirime konu olacak tek konutun büyüklüğü brüt 200 metrekare ile sınırlandırıldı. Buna göre indirimden yararlanabilmek için tek konutun brüt 200 metrekareyi geçmemesi gerekiyor.
Bu değişiklik 7.8.2003 tarihinde yürürlüğe girdi. Emlak Vergisi yıl başında otomatik olarak tahakkuk etmiş sayıldığı için bu şart 2004 yılından itibaren aranacak. Aynı şekilde indirim kapsamına yeni alınan kişiler de (hiç geliri bulunmayanlar) sıfır orandan 2004 yılı vergilerinden başlayarak yararlanacak. Bu nedenle Kasım ayı içinde ödenmesi gereken 2003 yılı Emlak Vergisi ikinci taksit tutarlarında herhangi bir değişiklik yok.

Yaşanmış Vergi Hikâyeleri
Aşağıdaki satırlar aynen bir vergi dairesine verilen dilekçeden alınmıştır. Tamamiyle gerçektir.
'Vergi dairenize borcu olan kızım, bu borçlarını ödeyemeyerek işini bırakmıştır. Ödenmeyen borçları için kızım takibe alınmış, borçların tahsili için cebri tahsilat işlemleri başlatılmıştır.
Kızımın vergi borçlarının kaldırılmasını arz ederim. Çünkü kızım vergi dairesine borçlu olduğu ve bu borçları ödeyemediği için hiç kimse kızımla evlenmek istememektedir. Kızım bu gidişle evde kalacaktır. Lütfen gereğinin yapılarak kızımın vergi borçlarının kaldırılmasını arzederim.'
Bu acılı babanın talebini vergi dairesi maalesef yerine getirememiştir. Şimdilik kanunlarımızda evlenememe, başka bir deyişle evde kalma gerekçesiyle vergi borçlarının silinmesi mümkün olamamaktadır.

KDV Kanunu'nun 13/d maddesi uyarınca, yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine ve teçhizat teslimleri KDV'den müstesnadır. 87 nolu KDV Tebliği'nde bu istisna için, yatırımcının KDV mükellefi olması gereği vurgulanmış, alıcının ve satıcının uyması gereken kurallara ilaveten, "istisna kapsamında yatırım malı satın almak isteyen alıcıların, vergi dairelerinden, KDV mükellefiyetlerin ve ilgili makine - teçhizatı, indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanacaklarına dair bir yazı alarak bu yazının noter veya YMM onaylı örneklerini, gümrük idaresine, yurtiçi alımlarda satıcıya ibraz etmeleri ve satıcıların da bu belgeleri alıp, istisnanın dayanaklarından biri olarak muhafaza etmeleri" şeklinde formaliteler getirilmişti.
Böylece kamu kurumları ve KDV mükellefi olmayan bankaların istisnadan yararlanmaları engellenmişti.
Bu defa konu ile ilgili olarak 2 nolu KDV sirküleri yayımlanarak uygulamadaki farklılıkların ortadan kaldırılması amaçlanmıştır. Sirkülerde, istisnadan yararlanmak üzere vergi dairelerine başvuran mükelleflere, yazı verilmeden önce vergi dairelerince yapılması gerekenler ile verilecek yazının formatına yer verilmiştir.
İstisna uygulaması konusunda Maliye'ye katılmadığımız bir hususu belirtmek isteriz. Bakanlık, maddedeki 'mükellef' ibaresinden hareketle, kamu kurumları ve bankaların istisnadan yararlanmayacağını belirtmektedir. Kamu kurumları bakımından haklıdır, ancak bankalar konusunda yanıldığını düşünüyoruz. Çünkü bankalar prensip olarak KDV'nin kapsamına girer, dolayısıyla KDV mükellefidirler. Bankaların faaliyetleri KDV Kanunu'nun 17'nci maddesi ile KDV'den istisna edildiği için, normalde bankaların KDV mükellefiyeti tesis ettirmeleri ve her ay boş KDV beyannamesi vermeleri gerekir. Uygulamada bankalara hiç KDV mükellefiyeti tesis edilmemesi, onların istisnadan yararlandırılmamaları için gerekçe teşkil edemez.



BUSINESS


Gümüş yüzükle, türban da olmasa ayıramayacağız valla...
İslami kesim ya da 'Türkiye'nin Pigmeleri'
'Kelleler koltukta, dolarlar bodrumda'
Yunanistan'a katır sattı katır yüküyle para kazandı
Ürün tasarımında 'interaktif' döneme giriliyor
Doğdukları şehirde okul yaptırıp gençlerin okumak için gurbete düşmesini istemiyorlar
Avrupa'nın kelleri Türkiye'de saç ektiriyor
Adrenalin yükseldi, beyne oksijen gitmedi
Jelibon'un reklamı için karting pistine gitti, gidiş o gidiş!
'Patronlar yaşlandı şirketler kurumsallaştı'
İl il dolaşarak memleketin gözüne bakacak
Damat Bey hem şair hem futbolcu
Muş'un lalesi var, hesabı yok
200 metrekareden büyük konutlar, sıfır Emlak Vergisi oranından yararlanamayacak
Bir gece hayal etti hayali yok sattı
Bayburt'a ehram dokuma Tunceli'ye tel çivi yatırımı
Rusya'da, ABD gazetelerini Almanlar yayımlayacak
Levi's 'kızlara özel' mağaza açacak
Moda, pisuvardan ilham aldı
Üç haberde dünya turu