En Yaşanmış Vergi Hikâyeleri

Yaşanmış Vergi Hikâyeleri

14.09.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yaşanmış Vergi Hikâyeleri

Yaşanmış Vergi Hikâyeleri





Öncelikle, 7 Ağustos 2003 tarihinde adına kayıtlı taşıt bulunan kişiler bu vergiyi ödemekle yükümlü. Ayrıca, 7 Ağustos 2003 tarihinden 31 Aralık 2003 akşamına kadar sıfır kilometre taşıt alanlar da vergiyi ödemek zorunda. Bu süre içinde kullanılmış taşıt alanlar ise verginin kapsamına girmiyor.
Taşıt vergisi, kapsama giren taşıtlar için 2003 yılı motorlu taşıtlar vergisi tarifesinde belirlenmiş Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tutarı kadar ödenecek. Dikkat ederseniz, taşıt vergisinin miktarı, ilgili taşıt için 2003 yılına ilişkin olarak fiilen tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar değil, tarifede yazılı kadar belirlenmiş durumda. Bunun anlamı 2003 yılının ikinci yarısında (1 Temmuz 2003 - 31 Aralık 2003) alınan taşıtlar için de 2003 yılı vergisinin tamamı kadar taşıt vergisi ödenecek olması. Oysa yılın ikinci yarısında alınan taşıtlar için MTV yıllık verginin yarısı kadar ödeniyor.

Ödeme zamanı
Taşıt vergisi bir defada ödenecek. 7 Ağustos 2003 tarihi itibariyle kayıt ve tescilli bulunan taşıtlar için eylül ayı sonuna kadar, 7 Ağustos 2003 tarihinden yıl sonuna kadar sıfır kilometre olarak alınan (ilk defa tescil ettirilen) taşıtlar için ise tescilin yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Vergi otomatik tahakkuk ettiği için, vergi dairesinden herhangi bir bildirim beklemeye gerek yok. Taşıtın kayıtlı olduğu yer vergi dairesine veya MTV tahsiline yetkili banka şubelerine ruhsat fotokopisi ile giderek ödeme yapmak mümkün. Vergi tamamen ödenmeden ilişik kesme işlemi yapılmıyor.

Ödenen Ek MTV'ler ne olacak?
İptal edilen Ek MTV'yi ödemiş olan mükelleflerin ödedikleri Ek MTV, ödemek zorunda oldukları taşıt vergisine mahsup edilmiş sayılacak. Yani ödeyeceği taşıt vergisinden otomatik olarak indirilecek. Bu indirim için vergi dairesine yazılı olarak talepte bulunmaya gerek yok. Bu indirimden sonra kalan taşıt vergisi ise ödenecek. Örneğin taşıtına ilişkin ek verginin birinci taksidi olan 135 milyon 300 bin lirayı ödemiş olan bir kişinin, eylül sonuna kadar, daha önce ödemiş olduğu birinci taksit tutarı kadar taşıt vergisi ödemesi yeterli olacak. Ödediği Ek MTV taşıt vergisine mahsup edilmiş sayıldığı için bu kişi toplamda 270 milyon 600 bin lira taşıt vergisi ödemiş sayılacak. Hiç Ek MTV ödemeyenler eylül sonuna kadar 270 milyon 600 bin lirayı bir defada ödeyecekler.
Ek MTV ödediği taşıtı satıp yerine başka taşıt alanların ödediği ek vergi de taşıt vergisine mahsup edilecek, ancak bunun için yazılı başvurmak gerekiyor. Yeni taşıt almamış olanlarla, bu mahsubu yaptırmayan kişilere ise müracaat etmeleri halinde ödedikleri ek MTV iade edilecek. Ödenmemiş olan Ek MTV'ler ise silinecek.
Ek verginin, taşıt vergisine otomatik olarak mahsup edilmesi ve mahsup edilemeyen kısmın nakden iade edilecek olması, ödeyenlerin uğradığı haksızlığı gidermesi bakımından isabetli. Eğer bu yapılmasaydı, ödeyenler yine "enayi" yerine konmuş olacaktı. Aslında eşitlik hala tam olarak sağlanabilmiş değil, çünkü ek vergiyi ödeyenler bunu daha önce ödediler.
Ödenen taşıt vergileri ticari, zirai ve mesleki kazancın tespitinde gider olarak indirilebilecek.

İptal edilebilir mi?
Ek Emlak Vergisi iptal edilmediği halde, eşitlik ilkesi gerekçe gösterilerek Ek MTV iptal edilmiş olduğu için, kanunların geçmişe yürümeyeceği ve mali güce göre vergi alınmadığı gerekçelerine dayanılarak taşıt vergisinin iptal edilmesini beklemiyoruz. Ancak taşıt vergisinin gider yazılmasına imkân verilmiş olması, bunu gider yazabilen mükelleflerin, gelir veya kurumlar vergisini az ödemek suretiyle sağladıkları vergi avantajı kadar taşıt vergisini az (kurumlarda yüzde 30 oranında eksik) ödemeleri anlamına geliyor.
CHP bu eşitsizliğin de iptalini istedi. Basından öğrendiğimiz kadarıyla CHP'nin iptal nedenleri arasında, yılın son gününde taşıt alanın bile vergiyi tam olarak ödemek zorunda kalması hususu da yer alıyor. Gider yazmaya ilişkin hükmün iptal edilmesi ihtimali kanaatimizce yüksek. Ancak verginin bütünüyle iptal edilmesi ihtimalini düşük görüyoruz.
Vergiyi 'iptal edilebilir' diye ödememeyi önermiyoruz. Çünkü ödenmeyen vergiye gecikme zammı işleyecek. Anayasa Mahkemesi iptal ve yürütmeyi durdurma kararı vermediği takdirde bunu gecikme zamlı olarak ödemek gerekecek.

Mahkeme kararını bekleyin
Tavsiyemiz, eylül sonuna kadar Anayasa Mahkemesi kararını beklemek, karar çıkmazsa vergiyi ödemek. Vergiyi ihtirazi kayıtla ödeyip vergi mahkemesinde 30 gün içinde dava açmak da ihtimallerden biri ve en risksiz olanı. Ancak bu durumda ödenen vergi, dava kazanıldıktan sonra geri alınabilecek.

Kaçan Hollandalı

Bir kamu kuruluşu ileri teknoloji gerektiren önemli bir konuda ihale açar. Bu işi yapabilecek dünyada sayılı firmadan biri olan Hollandalı bir firma ihaleye katılır. Projeyi 183 günden daha kısa sürede tamamlayacağı için, Hollanda ile Türkiye arasında imzalanmış olan vergi anlaşması uyarınca bu işin Türkiye'de vergilenemeyeceğini, yani kendisine yapılacak ödemelerden vergi kesintisi yapılmayacağını düşünerek firma teklifini verir.
İhale firmanın üzerinde kalır. Ancak ihaleyi açan kamu kuruluşu, çok açık olan anlaşma hükmüne rağmen ödemeler üzerinden yüzde 22 oranında kurumlar vergisi kesintisi yapmaya kalkar. Çünkü Maliye, iş 183 günden kısa sürse bile önce kesintinin yapılmasını, sonra yabancı firmanın Türkiye'de 183 günden kısa kaldığını tevsik ederek, yapılan kesintiyi geri almaya çalışmasını istemektedir. Tam Türkiye'ye özgü bir durumdur yaşanan.
Hollandalı firma haksız kesilen bu vergiyi geri almak için uğraşmayı göze alamaz. Bu nedenle ihaleden çekilir ve ihale iptal olur.
Yorum: Bu ihale yeniden yapılacak ve inanıyoruz ki aynı iş, iade edilmek üzere haksız olarak alınmak istenen vergiyi aşan ölçüde daha yüksek bir bedelle yaptırılacak. Bu bedeli kim mi ödeyecek? Tabii ki hepimiz.



BUSINESS


Kendini rakamlarla sınırlamayan iş örgütü
Rusya'da köpek tekmeledi, işi kaybetti
İlk müşteri artık yok
Yeni Türkler, bagajdan döner çıkınca Mercedes'e küstü
Bu çocuklar reklamları hayat sanıyor
'Yılın en başarılı işadamları' 'Yılın en başarılı bankacıları' (... Artık ortalıkta görünmüyorlar. Ne oldu?)
Üç TÜBİTAK'lının şirketi, Avrupa yollarında
Tam yol ileri!
2002'de üç yat sattı üç tane daha yapıyor
Kim, ne kadar taşıt vergisi ödeyecek?
IMF Ankara'ya loş bir odadan bakıyor
Toplu fotoğraf çekiyoruz...
Türkiye'nin nüfus doktoru
12 katlı tavuk parkı yapıyor
Tekirdağ'dan Avrupa'ya şarap boru hattı
Eşini de ayakkabısından seçti
'kangurum'un gücü, Matrix'ten geliyor
Milyarlık 'ısmarlama'lar