En Yeni yılın yeni trendleri

Yeni yılın yeni trendleri

21.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni yılın yeni trendleri

Yeni yılın yeni trendleri





Savaşlara, acılara, kıyımlara moda da uzak kalamıyor. 2003 yılında yaşanan tüm sıkıntılara 'yeter' diyen moda dünyası, 2004 yılına 'barış' temennileri ile giriyor. Modacıların 2004 yaklaşımları, 1950'leri andırıyor.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra acıyla gelen barış döneminden esinlenen modaevleri, biraz da abartıya kaçarak, '50'li yılların formal görüntüsünü ultra - feminen havayla yumuşatmaya çalışmışlar. Bu etki en fazla kadını feminenliğin doruğuna taşımayı hedefleyen Prada, Moschino ve Miu Miu'nun tasarımlarında görülüyor. Özellikle Moschino'nun eteklerinde ve Miu Miu'nun kol kesimlerindeki şık detaylar bizi o yıllara götürüyor.

Elveda asimetri, yaşasın simetri...
Son yıllarda modanın yaratıcılık adı altında sıkı sıkıya sarıldığı "asimetrik kesim" 2004 yaz koleksiyonlarında giderek azalıyor.
Yaşasın simetri! Ne de çok özletti kendini! 2004 yazında yarasalara ve verev kesimlere "Elveda" diyeceğiz. Modacı Yıldırım Mayruk da simetri kesiminin tekrar ağırlık kazanacağı görüşünde. Mayruk, 2004 yaz modasına bireyselliğin hâkim olacağını belirterek modanın "markaların, kurumsal kimliklerini ortaya koyacak şekilde oluşacağını" söylüyor. Mayruk, 2004 yaz modasını felsefi bir yaklaşımla yorumluyor: "Kesinlikle monograminin ölümüne şahit olacağız. Daha bireysel ve toplumsal akımların eklektik analizlerinden doğacak yeni formatlar belirginleşecek."
Genç modacı Cüneyt Akeroğlu da modada her geçen yıl çeşitliliğin arttığına dikkat çekiyor. Akeroğlu: "50'lilerin havasını yaz koleksiyonlarında daha ağır hissetmemize rağmen moda her dönemden, her yıldan ilham alabiliyor. Ben son koleksiyonumu oluştururken 1800'li yıllardan bile ilham aldım" diyor.

Chanel'e Antik Yunan ilham olmuş
Avangart tasarımın kraliçesi Prada -bence kralı Versace- ve Tom Ford'lu günleriyle vedalaşmaya hazırlanan Gucci, kimonoları minicik jean eteklerle bütünleştirmiş. Karl Lagerfield'lı Chanel de boş durmamış ve Antik Çağın Yunanı'nı koleksiyonun baş tacı yapmış.
2004 yazında moda, savaşı unutuyor. Military akımı, kamuflaj desenleri koleksiyonlarına taşımayan dizaynerlarla son kalesini de kaybediyor. Moda doğru yolu bulup aşkı seçiyor. Şifonların, sıkça kullanıldığı koleksiyonlarda renklilik inanılmaz boyutta. Bezelye yeşilleri, cam mavileri modacıların yaz aşkı yorumları... Pembeyi de unutmamak lazım. 2003 kışında kendini gösteren bu renk, 2004 yazında tamamen sahneye çıkacak. Özellikle Karl Lagerfield'in Chanel'inde pembenin her tonunu göreceğiz.

Büyükanne kabusu geri geliyor
Şeytan ayrıntıda gizlidir! Gelelim aksesuvarlara... Modadaki romantik ahengi bozan tezatı görmek için ayaklara bakmak yeterli olacak. Büyükannelerin düz taban evladiyelik ayakkabılarına önümüzdeki yaz topuk takılıyor ve moda olarak karşımıza çıkıyor. Takoz topuklarla, bu yaz stilettoları çok arayacağız anlaşılan. Çantalar ise bizden yana... Küçük, minik, şirin mi şirin. Gucci, Dior ve Chanel'in çanta modellerinde saplar, kısa zincirlerle tasarlanmış.

Vogue önümüzdeki yılın trendlerini belirledi. Vogue'un, "What's new in 2004" adı altındaki en son trendleri:
Kahve ve çikolatadan sonra şimdi yeni trend lolipoplar. TopShop mağazalarının içinde açılan yeni tatlı salonlarında kokteyl karışımları ve lolipoplar satışa sunuluyor.(Türkiye'de henüz tatlı salonları açılmadı) Barcelona'daki bir imalatçıdan gelen ve Daisy de Villeneuve tasarımı kokteyl karışımları ve lolipoplar bu sezon Avrupa'nın yeni trendleri arasında.
• Artık permayı tekrar düşünme zamanı. Dalgalı saçlar bu yazın trendi. "Perma saçı yıpratır" diyorsanız şimdi teknikler çok gelişti. Londra'nın en ünlü kuaför salonu Windle "freestyle" permayı geliştirdi. 200 derece ısıyla birleşen seramik maşalar saçı yıpratmadan ve kolayca kıvırıyor.
• Ağır zincir sapı ve pürüzsüz karamel derisiyle Prada çanta bu baharın favori aksesuvarı.
• Arsenal'in İsveçli orta saha oyuncusu Ljunberg futbol yeteneklerinin yanı sıra çarpıcı görünüş ve stil sahibi görüntüsüyle David Beckham'ın tahtına göz dikmiş durumda. Öyle ki bu yakışıklı, Calvin Klein'in iç çamaşırı reklamlarında da oynuyor.
• Jonathan Saunders, ilk kişisel koleksiyonunu sergilemesinin ardından Chloe ve Pucci'ye danışman olarak çalışmaya başladı. Herkes Jonathan'ın İngiliz modasında yeni bir soluk olacağını konuşuyor.
• Marc Jacobs'in tasarladığı kıyafetlerdeki boyun ve yaka kesimleri omuz ve köprücük kemiklerini öne çıkarıyor. Jacob's bu yaz kemiklere takmış.



BUSINESS


Annus Mirabilis
Gelenek olacak, gelecek konuşulacak
'Rahat' bir iç ve dış siyasi ortam zor
AKP rejimi değiştirmeye kalksa içinden parçalanır
Gidişat iyi, bir de cebe yansırsa!
ABD, AB'nin alternatifi değil
Avrupa için tarih, ya çıkarsa?
Doların üzerindeki gölge: ABD'nin dev dış açığı
Kıbrıs ve AB sorunlarına piyasalar hazırlıklı...
IMF'yle 2004'te anlaşma bitecek, ilişkiler en hafif maddeyle sürecek
'Stratejik yatırımcı, kreditör yabancı ve mutlaka Türk ortak'
Enflasyonda hedef '12'
Mucize temennisi ile gidiyor
Gerçek kâr için savaşacaklar
Bankacılığın itibarı için sorumluluk almaya hazırlar
Asiye değil ama, Türk Lirası kurtulacak
Faiz tamam ama asıl getiri borsada olacak
Eurobond artık riskli görünüyor
Bireysele 400 bin katılımcı bekleniyor
AB - Türkiye ilişkileri referans olacak
Holdingler iyimser! Ama...
Elektrikte üç yıllık tarife, enflasyonsuz fiyat dönemi
'Umutsuzluk inşaatına' 2004'te bir tuğla daha
İhracat pistinin yıldızı otomobil
Anneciğim Çinliler geliyooor!
Telekom'da 'tekelsiz' yıla giriyoruz
2004'te 54 milyar dolar ciro bekliyor
Turizm, 'daha iyi bir yıl' bekliyor
Yeni yılda yeni türler iyi para kazandıracak
2004 'kurşun geçirmez' bir yaşam arayışının ve duyguların yılı olacak
Her 'gayrimenkul'ün bir numarası olacak
İstikbalimdeki zerzevat
Yolsuzlukta kılıçlar çekilecek
Vergide yeni yasal düzenlemelere dikkat
Kamuflaj hallerden feminen hallere