En Yüksekova'ya yatırım yaptı, generalden teşekkür aldı

Yüksekova'ya yatırım yaptı, generalden teşekkür aldı

08.09.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yüksekova'ya yatırım yaptı, generalden teşekkür aldı

Yüksekovaya yatırım yaptı, generalden teşekkür aldı





Yıllar önce bir kış günü, ev tekstili üzerine toptancılık yapan Şinasi Demirel'i, mal verdiği bir mağaza sahibi ziyaret eder. Ne söyleyecek diye beklerken, borçlu mağaza sahibinin ağzından, Demirel'in iş yaşamını değiştirecek sözler dökülür: "Üzgünüm, borçlarımı ödeyemeyeceğim. Kabul ederseniz borçlarımın karşılığında mağazamı size devretmek isterim."
Demirel teklifi kabul eder ve o gün kendi deyimiyle hasbelkader mağaza sahibi olur. Aynı gün, bugün Türkiye genelinde faaliyet gösteren Kervan mağazalar zincirinin de ilk halkası kurulmuş olur.
Demirel, iş hayatına 1978 yılında babasının vefatıyla başlamış. Anlattığına göre Konya Akşehir'de kumaşçılıkla uğraşan babasının işini devralınca her işadamı gibi işini nasıl büyüteceğini düşünmeye başlamış. Bir adım daha atarak toptancılığa geçmiş önce. Civardaki şehir ve kasabalara toptan mal satmaya başlamış.
Bu arada ipek halı ticareti de ilgisini çekmiş. Kafasında tartıp ölçtüğü bu işe de girmeye karar vermiş sonunda. Bursa'nın köylerine giderek koza almış, kozaları ipek haline getirtip, halı dokutmuş. Demirel, "Bu işte köylerde binin üzerinde aileye iş imkânı da sağladık" diyor.

İthalata karar veriyor
Demirel, bu toptancılık ve ipek işini memlekette altı yıl yürütüyor. Sonrasını şöyle anlatıyor: "İşlerimi yanımda çalışanlara devrettikten sonra 1982 yılında İstanbul'a geldim. İstanbul'da depo kiraladım ve toptan havlu ve battaniye pazarlamaya başladım. Ardından nevresim işine de girdik. 1986'da halı ticaretine ev tekstilini de ekleyip aile şirketi olan Kervan AŞ'yi kurduk." Art arda mağazalar açtık. Şu anda 25 mağazamız var." Başlangıçta çeyiz mağazaları açtıklarını söyleyen Demirel, herkesin sattığı ürünü satmak istemiyor ve ithalat yapmaya karar veriyor. Eline çantasını alıp ülke ülke dolaşmaya başlıyor.

Mistik anlayış
Demirel'in 'dünya kültürünü tanıma' isteği ve seyahat sevgisi 'dünya kültürünü' Kervan mağazalarına taşımasına neden oluyor. "Yurtdışından mistik unsurlar taşıyan daha çok el yapımı ve farklı ürünler getirdik.
Bunlar arasında dünyanın değişik kültürlerinden izler taşıyan ev tekstili, mobilya, hediyelik eşya ve dekoratif ürünler bulunuyor. Bu ürünler kısa sürede satılınca doğru yolda olduğumuzu anladım. Konseptimizi zenginleştirdik.
Ev tekstilinin yanında mobilya ve aksesuvar da satmaya başladık. Demirel'in dünyanın farklı farklı bölgelerinden getirdiği ürün çeşidi artınca mevcut mağazalar yeterli gelmiyor. O da metrekaresi büyük mağazalar açmaya karar veriyor.
Fabrikasyon ürünleri sevmediğini söyleyen Demirel, "Bu tip ürünlere neredeyse hiç yer vermiyoruz.
Ürünlerimizin özelliği el işçiliği olması. El emeği ve alın teri var. Bu da ürünü daha özel kılıyor. Endonezya'nın dağ köylerinden gelen ürünlerimiz de var, Afrika'dan da, Meksika'dan da" diyor.

Avrupa'da mağaza açacak
Dünyanın her yerinden gelen ürünler, Kervan mağazalarını sanki "Birleşmiş Milletler" mağazasına çevirmiş. Demirel hâlâ yılın iki buçuk ayı yurtdışında ürün almak için dolaşıyor. "Hemen hemen her ülkeden arkadaşım oldu. Gezmediğim bir kaç ülke kaldı" diyor.
Demirel'in bundan sonraki amacı ise yurtdışında Kervan mağazaları açmak. Hedefler arasında İngiltere, Almanya, Hollanda ve Fransa var.

Şinasi Demirel, Kervan mağazalarını Anadolu'da da yaygınlaştırırken, Doğu Anadolu Bölgesi'nde de yatırım yapmış. Demirel, o dönem karşılaştığı ilginç bir anısını şöyle anlatıyor. "Doğu'da ilk mağazamızı Van'da açtık. Bu mağazayı gören bir müteşebbis bize, Yüksekova'da da Kervan mağazası açmak istediğini söyledi. Biz de kabul ettik.
Yüksekova'da çeyiz mağazası konseptinde mağaza açıldı.
Oradaki ordu komutanı generalden 'böyle bir yatırım yaptığım için' teşekkür yazısı aldım.
Bu bana hız kattı, çalışma zevki verdi. O mağaza halen faaliyetine devam ediyor. Şimdi su sıralarda Erzurum'da yeni bir mağaza açacağız. Erzincan'da da yeni açılacak bir alışveriş merkezi içinde yer alacağız. 1998 yılından itibaren de franchise veriyoruz."

BUSINESS


Oturdukları yerden 4 milyar dolar zarar veriyorlar
Sırlar dükkânı
Kadınlarla çalışmalı mı?
'Birleşmiş Milletler' gibi mağaza
Ünlü - marka ilişkisinde kazanan kim?
İşadamlarımızın yönetici transferi ile 'iş çalma' alışkanlığı
TÜRKİYE'NİN YENİ 100'leri
Emniyet kemerini taktı ve uçtu
92'si kârlı ama kâr oranları düşük kaldı
peynirde artık süt yok
'Dişi olana elma, arazisi olana traktör satınız'
Araç alanlar dikkat! ÖTV indirimini, KDV'li fiyattan yaptırın
Irak'a tren kaldırıyor
Yeni Zelanda'nın 'Yıldız' ailesi
Gaziantepli Beşir Özyurt, Aymar'ı Unilever'den aldı, yeniden yaratacak
TIR'da topuk sesleri
ABD'deki ikiziyle telepati ile haberleşiyor
Gemilerde kongre var