Festival'in sürprizi Feriye

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği 32. İstanbul Film Festivali anlamlı bir açılışla başladı. Sinemaseverler on beş gün boyunca sinema şöleni ile baş başa kalacaklar.

Filmlerden ya da etkinliklerden bahsetmeyeceğim. Eminim çoktan Festival kitapçığından filmlerinizi seçtiniz ve biletlerini aldınız.

Festival’in tanıtımlarını görmüşsünüzdür, bu yıl “duygular harekete geçiyor”.

Tam da bu bakımdan anlamlı bir açılış oldu sanırım. Emek Sineması’nın yıkılmasına karşı bir duruş olarak protestoyla açılış gerçekleşti. Sonuç değişir mi tartışılır.

Haberin Devamı

Festival haftası sadece filmlerin izlendiği bir hafta olarak görülmemeli, sinema salonlarıyla da bütünleşen kültürel bir paylaşımdır aynı zamanda o hafta. Öyle ki Emek Sineması yıkılmasaydı Festival filmlerinden birinin galasına ev sahipliği yapacaktı. Emek Sineması’nın yıkım sürecinden geri dönülür mü bilinmez ama “Emek Bizim, İstanbul Bizim” sesleriyle, “Sinema” belki son kez buruk bir şekilde Festival’e dahil edilmiş oldu.

İstanbul’un kültürel kimliğinin parçası olan tarihi sinemalar avucumuzdan bu şekilde kayıp giderken, uzun bir zaman kapalı kalıp, birkaç ay önce tekrar açılan Feriye Sineması Festival’in en güzel sürprizlerinden oldu.

Ortaköy Feriye Sineması konumu itibarıyla da bir başka keyiflidir.

Balkonlu sinema modeline de örnek olan Feriye Sineması’nın Festival mekanlarından biri olduğunu öğrendiğimde tereddüt etmeden film izlemek için sinema tercihimi ondan yana kullandım.

Yıllarca İstanbullu sinemaseverlerin en sevdiği duraklardan biri olan Feriye Sineması, kapalı kaldığı süre boyunca çeşitli sorunlarla boğuştuktan sonra yepyeni bir şekilde sinemaseverleri karşıladı.

Fuayesi muhteşem bir boğaz manzarasına sahiptir.

Film öncesi kahvenizi içip dostlarınızla muhabbet edebileceğiniz de bir yerdir aynı zamanda.

Film için ise, yüksek ahşap tavanlı, görkemli sinema salonu sizi bekler.

Balkondan izlemek ise bir başka keyifli olsa gerek.

Festival’in bu yılki çıkış cümlesine yakışır bir şekilde özlem duygumuz fazlasıyla harekete geçti, Ortaköy Feriye Sineması’na kavuşmanın mutluluğunu yaşadık.

Haberin Devamı

Umarım en kısa zamanda özlemini duyduğumuz diğer mekanlara da kavuşmak umuduyla.

Dolu dolu bir Festival ve iyi seyirler dilerim.