Flört şiddetine maruz kalıyor musunuz?

Sevgiliniz ya da eşiniz tarafından sürekli sosyal paylaşım sistemlerindeki bağlantılarınız hakkında sorgulanıyor ve kısıtlanıyor musunuz? Partneriniz tarafından öfke patlamaları, kıskançlık krizleri, suçlamalar, ithamlar, cinsiyetçi ve ayırımcı tavırlarla karşılaşıyor musunuz? Eğer bunun gibi davranışlarla karşılaşıyorsanız Klinik Psikolog Dr. Serap Altekin, flört şiddetine maruz kalıyor olabileceğinizi söylüyor.

Kızgınlık, öfke ve nefret göstermenin, aşağılamak ve cezalandırmanın, tahakküm etmek ve kontrolde tutmanın, şiddetin hizmet ettiği en temel amaçlar olduğunu dile getiren Altekin, “Şiddet, bir kontrol kaybı değildir,ya da medyanın o çok sevdiği ifade ile bir 'cinnet' hali değildir. Aksine, bilinçli, kontrollü, planlı ve sistematik bir eylemdir, bir seçimdir. Asla, rastgele değildir” dedi.

Haberin Devamı

Klinik Psikolog Dr. Serap Altekin, flört şiddeti konusunda sorularımı yanıtladı.

Flört şiddeti nedir?

Flört eden iki partnerin yani eş ya da sevgili, karşılıklı olarak birbirine ya da genellikle partnerlerden birinin diğerine sergilediği öfke patlamaları, kıskançlık krizleri, suçlamalar, ithamlar, cinsiyetçi ve ayırımcı tavırlar, denetleyici, baskıcı ve özgürlük kısıtlayıcı tutum ve davranışlar, sürekli eleştiren, yargılayan, küçümseyen, aşağılayan söylemler ve davranışlar şeklinde kendini gösterir.

Özellikle teknolojinin günümüzde sağladığı imkanlar ile takipte ve kontrolde tutmaya çalışma eğilimleri, sosyal paylaşım sistemlerindeki bağlantılarını sorgulama ve kısıtlamaya çalışma, şifrelerini talep etme veya şifrelerini kırma, mesajlaşmalarını ve bağlantıda olduğu arkadaşlarını kontrol etme ve müdahale etmeye çalışma en yaygın örnekler arasındadır.

Flört şiddetinin özellikleri nelerdir?

Flört şiddetinin en karakteristik unsurlarından biri de, bu şiddetin sistematik sergilenmesi ve şiddeti sergileyen tarafın farkındalığının olmaması, kendi sorumluluğunu üstlenmemesi, hatalarını kabul etmemesi ve kendini durdurmak ve sağlıksız duyguları ile baş etmek için herhangi bir şey yapma, profesyonel bir yardım alma ihtiyacı duymamasıdır.

Haberin Devamı

Pasif veya dolaylı saldırganlık; küsme, surat asma, konuşmama, yanıtsız bırakma, aldatma, hiçbir şey söylemeden, belirsizlikte bırakarak terk etme ya da bunları yapmakla tehdit etme yine en yaygın flört şiddeti örnekleri arasındadır. İnternette mahremiyetini, fotoğraflarını yayımlamakla tehdit etmek, mahremiyetini ailesine ve arkadaşlarına anlatmakla tehdit etmek ve bu yolla zorla alıkoymak, ilişkiye zorlamak, ilişkinin devamına zorlamak flört şiddetini bir kısırdöngüye dönüştüren en güncel ve en dikkat çekici tezahürlerdir.

Toplum genelinde ve özellikle de gençler arasında, sevginin ve kıskançlığın doğal ve hatta “olması gereken”, “olması arzu edilen” bir parçasıymış gibi algılanan bu tür tutum ve davranışlar aslında şiddet içerir ve birkaç adım ötesinde yaşanabilecek daha hayati risklerin ve daha büyük şiddet örneklerinin sinyali niteliğindedir.

Flört şiddeti içeren ilişkilerde neler olur?

Sevgiliniz sizi sorgular, baskılar; kıskançlıkları sizi ve hayatınızı kısıtlar. Kimlerle arkadaşlık ettiğinize, günlük plan ve programınıza müdahale eder. Telefonunuzu, telefon rehberinizi, mesajlarınızı, yazışmalarınızı kontrol eder ya da bunlara bakmayı talep eder. İletişim araçlarınızda kullandığınız şifrenizi öğrenmeyi talep eder. Telefon, internet vb teknolojik araçlarla sizden nerdeyse kesintisiz haber almayı, nerede olduğunuzu öğrenmeyi talep eder ve bu yollarla sizi uzaktan takip ve kontrol etmek ister.

Haberin Devamı

Alkol ya da herhangi bir uyarıcı veya uyuşturucu madde kullanmanız için sizi zorlayabilir. Başarılı ve güçlü olmanızı istemez; okula, derse veya işe gitmemeniz yönünde tutumlar sergileyebilir. “Hayır” dediğiniz halde sizi cinsel ilişkiye veya rahatsız olduğunuz ve yapmak istemediğiniz şeylere zorlama eğiliminde olur, cinsel ilişki sırasında korunma kullanmamak için sizi zorlayabilir.

Sizi sıkça yetersiz ve suçlu hissettirir. Tartışma veya kavgalardan sonra, ne kadar üzgün ve ne kadar pişman olduğunu anlattığı ve bir daha yapmayacağına söz verdiği şeyleri sonra tekrar tekrar yaşatır. Sizi terk etmekle tehdit eder, siz ayrılmak istediğinizde intihar etmekle ya da size veya yakınlarınıza zarar vermekle tehdit eder.

Sağlıklı ilişkiler nasıl olur?

Öncelikle karşılıklı ve koşulsuz sevgi ve kabul olur. İlişki, dürüst paylaşımlar ve bağlılık üzerine kurulu olur. Birbirine saygı duyan ve güven veren bir zemin vardır. Birlikte vakit geçirmekten ve ortak paylaşımlardan keyif aldığınız, birlikte gülebildiğiniz, birbirinizin gelişimine katkıda bulunduğunuz, başarınızı ve gelişiminizi destekleyen ilişkilerdir. Problemlerinizi konuşarak birlikte çözebildiğiniz; her ikinizin de iyiliğini ve yararını gözeten çözümleri birlikte ürettiğiniz bir iletişim hakimdir.

Partneriniz düşüncelerinize, tercihlerinize saygı gösterir, kendiniz olabilmenize alan verir. Sağlıklı ve olgun ilişkiler, sorumlulukları paylaşan, işleri ve yükleri birlikte omuzlayan, mahremiyet sınırlarına özen gösteren ilişkilerdir.

Farklılıkların ilişkiye zenginlik kattığı, sınırlarınıza, değerlerinize, inançlarınıza, politik görüşünüze ve “hayır” dediğiniz şeylere saygı gösteren ve de inceliği ve güzelliği çoğaltan, iyiliği gözeten ilişkilerdir.

Esra Öz