21.01.2011 - 16:25 | Son Güncellenme:
Dubai'de lüks araçlar bir bir terk ediliyor Ülkede benzin fiyatları oldukça düşük, ekonomisi de bir hayli iyi. Ancak sokaklarda duran tozlu lüks otomobillerin bambaşka bir hikayesi var.
Duabi'nin tozlu hava koşullarına teslim olan ve aylarca kimsenin motorunu çalıştırmadığı bu otomobiller neden kaderlerine terk ediliyor?
Terk edilen araçların modelleri çeşitlilik gösteriyor. Mercedes, Audi ve BMW gibi markaların üst sınıf otomobilleri var...
Kaderine terk edilen otomobillerin arasında fiyatı 1 milyon doları bulan Ferrari ve Porsche marka otomobiller de!
Bu lüks otomobillerin sahiplerince parklarda terk edilmesinde en önemli etken ise borçlarını ödeyememeleri..
Kredi kartıyla bir taksidini ödeyemeyen veya bir şekilde aracın borcunu karşılayamayanı koruyacak bir yasa Birleşik Arap Emirlikleri`nde bulunmuyor.
İflas koruması gibi bir yasa ülkede olmadığından borcunu ödeyemeyen doğrudan hapis cezasıyla karşılaşıyor.
Bu cezayla yüzleşmek istemeyen yüzlerce kişi ise lüks otomobillerini terk edip ülkeden kaçmakta çareyi buluyor.
Dubai'nin kanunlarına göre belirli bir süreden uzun bekleyen otomobiller genellikle satılıyor. Ancak o süreç tamamlanana kadar lüks araçlar tozla boğuşuyor.
Bentleys ve Mercedes gibi lüks otomobiller, zengin sahipleri tarafından terk edilmiş şekilde bulundu.
Çin'de bulunan bu otoparkta farklı sebeplerden ötürü, terk edilmiş yaklaşık 200 kadar araç var.
İki yıldan daha fazladır burada tutulan araçların ne olacağına yetkililer karar verecek.
Benzinin ucuz, verginin sıfıra yakın olduğu Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde, en pahalı otomobiller, peynir ekmek gibi satılıyor. Kentte çalışan yabancılar ülkelerinin üçte biri fiyatına satılan Ferrari veya Mercedes’lere kayıtsız kalmıyor. Ancak “kesin dönüşlerde” bu otomobiller ciddi sorun yaratıyor.
Dubai yasaları kentte çalışıp veya işyeri açıp sonrasında ayrılmak isteyenlerin “sıfır borçla” ayrılmasını gerektiriyor. Anavatana dönüldüğünde ödenen vergiler, Dubai’de lüks araç almanın avantajlarını yok ediyor.
Bu nedenle Dubai’den ayrılırken aracını kaderine terkedenlerin sayısı artıyor.
Dubai gümrüğüne göre yaklaşık 3 bin lüks araç bu şekilde terk edilmiş durumda.
Genellikle Dubai Uluslararası Havaalanı’nın üstü açık otoparkında güneş ve çöl kumlarına terk edilmiş araçlar arasında 1.5 milyon dolarlık bir Ferrari Enzo, 250 bin dolarlık bir başka Ferrari, değeri en az 150 biner dolar olan Jaguar, BMW ve Audi’ler de bulunuyor.