Tencerede kaynayan suyun buharıyla, ısıya dayanıklı fincanda yavaş yavaş pişen kek tattınız mı hiç? Malzemeler aynı da olsa fırında pişene kıyasla açık ara güzel oluyor. Dokusu, kokusu çok farklı. Tadanlarda bağımlılık yapar, aman dikkat!
 
MALZEMELER
2 yumurta
1+1/4 su bd akdarı unu
2 yemek kş çiğ susam
2/3 su bd tahin
1/3 su bd zeytinyağı
10 adet minicik acve hurma veya 1/2 su bd şeker (az şekerli seviyoruz)
1 yemek kş elma sirkesi
1 silme tatlı kş karbonat
1 fiske tuz
İri doğranmış ceviz
 
YAPILIŞI
Karbonat ve sirkeyi ayrı yerde köpürterek aktive edin, tuzu ekleyin.
Hurmaların çekirdeklerini çıkarın ve üzerini örtecek kadar kaynar suda yarım saat bekletip suyuyla beraber rondoda püre haline getirin.
Yumurta, zeytinyağı ve diğer malzemeleri ekleyin; ancak tahin mutlaka en sona kalsın. Zira kıvamı epey koyu kılıyor.
Tüm karışım hazır olunca cevizleri de ekleyip zeytinyağı ile yağlanmış fincanlara bölüştürün.
Yarım doldurmaya çalışın ki kabarma payı kalsın. Bu ölçülerle 7 fincan çıkıyor.
 
Tencereyi, fincanların yarısına gelecek kadar su ile doldurun. Fincanları yerleştirin. Üzerine önce bir havlu koyup tencerenin kapağını sıkıca kapatın. Ocağı harlı açın; kısa sürede su kaynıyor ve fincan tıkırtıları geliyor. Ses duyulur duyulmaz mum alevi veya kahve ateşi tabir ettiğimiz ısıya düşürün. Kaynamayıp sadece buharlaşan suyun ısısıyla pamuk gibi pişecek.
 
25. dakikada kürdanla kontrol edebilirsiniz. Rengi fırındaki gibi kızarmıyor, şaşırmayın.
Ben 25'te kontrol edip 35te ocağı kapattım. Kapağını hiç açmadan 20-25 dk kadar daha bekletip fincanları çıkarabilirsiniz. Yanlarına vurarak keki kolaylıkla çıkarıp alt üst soğutabilirsiniz. Kokusu, tadı anlatılmaz, yaşanır. Buzdolabında saklanınca daha lezzetli oluyor. Afiyet olsun.